fbpx
Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενημέρωση Κουντουρά για τα ευρωπαϊκά θέματα των Μεταφορών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Ενημέρωση πραγματοποίησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Διαβάστε παρακάτω σημεία της ενημέρωσης με τα κυρίαρχα ζητήματα στον τομέα των μεταφορών, όπου εστιάζει η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή TRAN:

«Πράσινος» χωρίς αποκλεισμούς μετασχηματισμός των μεταφορών

Κεντρικός στόχος της κυρίας Κουντουρά είναι να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στρατηγικές και μέτρα που θα εξασφαλίζουν περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, ώστε να μην αποκλειστούν οι πιο ευάλωτες περιφέρειες και κοινωνικές ομάδες, κατά την προσαρμογή του τομέα των μεταφορών στα νέα κλιματικά δεδομένα και στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προσιτό κόστος μεταφορών για όλους

Στο πλαίσιο των πολιτικών και των αλλαγών για τον «πράσινο» μετασχηματισμό των μεταφορών, η κυρία Κουντουρά έχει θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει προσιτό το κόστος στις μετακινήσεις και τα ταξίδια για το σύνολο των πολιτών, με ειδική μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Και αυτό ισχύει και για την αστική κινητικότητα, όσον αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα επόμενα χρόνια τα καινοτόμα συστήματα και οι νέες τεχνολογικές λύσεις που θα δοθούν.

«Δεν γίνεται να έχουμε “έξυπνες” πόλεις ή “έξυπνες” μεταφορές, που κάποιες ομάδες πολιτών θα δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν, λόγω του υψηλού κόστους στις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους. Είναι ένα ζήτημα πρωτίστως κοινωνικό».

Nησιωτικότητα

Αντίστοιχα, επισήμανε η κα Κουντουρά, επιβάλλεται η στήριξη των απομονωμένων περιοχών της Ευρώπης και ειδικά των νησιωτικών, που αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της ανεπαρκούς συνδεσιμότητας-προσβασιμότητας ή και της μεταφορικής απομόνωσής τους. Δεδομένου ότι το ζήτημα της νησιωτικότητας αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα, η κυρία Κουντουρά πιέζει ώστε να αποτυπωθεί ως προτεραιότητα στις πολιτικές της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Ήδη, κατά την ακρόαση της υποψήφιας Επιτρόπου για τις Μεταφορές Adina Valean στις 14 Νοεμβρίου, η κυρία Κουντουρά ζήτησε από την κ. Valean να διευκρινίσει εάν προτίθεται να λάβει ειδικά μέτρα για το υψηλό μεταφορικό κόστος που επιβαρύνονται τα νησιά και κατ΄ επέκταση για το υψηλότερο κόστος διαβίωσης που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

«Οι περιοχές αυτές θα χρειαστούν ειδική στήριξη για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο νέο τοπίο των πράσινων μεταφορών που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην απάντησή της η κυρία Valean με διαβεβαίωσε για τη στήριξη καταρχάς των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε η κυρία Κουντουρά.

Μείωση της ρύπανσης στα λιμάνια και την κρουαζιέρα

Επιπλέον η κυρία Κουντουρά ζήτησε να υπάρξει μέριμνα σχετικά με το σχεδιασμό και τις νέες τεχνολογίες που προκρίνονται για τη μείωση της ρύπανσης στη ναυτιλία και ειδικότερα στα λιμάνια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.

Συμμετείχε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμανιών ESPO, όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για τις ιδιαίτερες ανάγκες σε υποδομές σε νησιά που υστερούν σήμερα, μεταξύ αυτών και για εναλλακτικές μορφές τροφοδοσίας ενέργειας από ξηράς, αλλά και συνολικά για την μετάβαση της κρουαζιέρας στην πράσινη εποχή.

Η διείσδυση των σιδηροδρόμων & οι συνδυασμένες μεταφορές

Προτεραιότητα είναι καταστούν οι μεταφορές συμβατές με τους κλιματικούς στόχους, και παράλληλα να ανοίξουν νέοι διάδρομοι δημιουργώντας τις βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη κυρίως σε περιοχές με ελλιπές δίκτυο.

Τα Βαλκάνια, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό κυρίως λόγω παθογενειών του παρελθόντος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επισήμανε η κυρία Κουντουρά έγιναν στην Ελλάδα σημαντικές προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθούν έργα της προηγούμενης 10ετίας, και για πρώτη φορά εκπονήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταφορές με ορίζοντα το 2037.

Μέσα σε αυτό το διάστημα μπήκαν τα θεμέλια για την δημιουργία του νέου διατροπικού διαδρόμου πανευρωπαϊκής σημασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με σιδηροδρομική σύνδεση των κομβικών λιμένων των δύο χωρών, και παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου όπου υφίσταται υψηλός κορεσμός.

Με παρεμβάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν, η κυρία Κουντουρά ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε να προχωρήσει ο Διάδρομος με την ίδια δυναμική των τελευταίων χρόνων.

Σημαντική για την Ελλάδα και τις υποδομές μας θα είναι και η αναθεώρηση των προγραμμάτων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών ΤΕΝ-Τ με στόχο την ολοκλήρωση του βασικού και εκτεταμένου δικτύου. Όπως επίσης και το χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση των δικτύων. “Σκοπεύω να συμμετάσχω ενεργά στη διαμόρφωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε η κυρία Κουντουρά.

Οδική Ασφάλεια

Η κυρία Κουντουρά θα εργαστεί επίσης εντατικά το επόμενο διάστημα στο θέμα της οδικής ασφάλειας, που αφορά και την Ελλάδα, στη βάση του νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια (EU Road Safety Policy Framework 2021-2030) που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2019 , και επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Χαρτοφυλάκιο Μεταφορών & Τουρισμού

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυρία Κουντουρά, η Επιτροπή TRAN κατέθεσε επιστολή στη Νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας τη δημιουργία χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου «Μεταφορών και Τουρισμού», ισότιμα. Δεδομένου ότι « δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς τις μεταφορές και αντίστροφα» η κυρία Κουντουρά πιέζει με σειρά παρεμβάσεων για τη στενότερη διασύνδεση των τομέων αυτών στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ έως το 2024.

image_pdfimage_print

Κτιριακά Έργα

Τραβά τα βλέμματα ο διαγωνισμός για την επένδυση στο στρατιωτικό οικόπεδο της Μεσογείων

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στρατιωτικό οικόπεδο επί της Μεσογείων 211

Στη φάση της αντίστροφης μέτρησης βρισκόμαστε πλέον, για τα καλά, σχετικά με την επικείμενη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ», που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.).

Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα την 12η Φεβρουαρίου, με την προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους υποψήφιους αναδόχους να εκπνέει δύο ημέρες νωρίτερα (σ.σ. 10/2).

Οι πληροφορίες του bizness.gr αναφέρουν ότι για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ακίνητο, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά. Μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον κρίνεται ετερόκλητο. Κάτι που μεταφράζεται, στο ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς, έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ζέση για το ακίνητο.

Πάντα με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το πρώην στρατόπεδο έχει άδεια γενικής χρήσης κατοικίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί εκεί οποιουδήποτε είδους επένδυση. Είτε ξενοδοχειακή, για κατάλυμα δυναμικότητας μάξιμουμ μέχρι 100 κλίνες, είτε να ανεγερθούν σύγχρονα κτίρια γραφείων, είτε γενικώς να υλοποιηθεί οτιδήποτε άλλο project επιθυμεί ο πλειοδότης που θα αναδειχθεί από τη διαδικασία.

Από την ΥΠΑΑΠΕΔ, την Υπηρεσία δηλαδή αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα διενεργήσει το διαγωνισμό, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και υπάρχει η αισιοδοξία, ότι το φιλολογικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται έντονα, θα μετουσιωθεί σε υπαρκτό στις 12 Φεβρουαρίου, την επίσημη μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Θυμίζουμε, ότι εκείνος που θα κερδίσει τη διαγωνιστική διαδικασία διατηρεί βάσει προκήρυξης, το δικαίωμα κατεδάφισης των κτιρίων εντός του πρώην στρατοπέδου. Κάτι, που δίνει ελευθερία στο κομμάτι των κατασκευών.

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ

Το πρώην στρατόπεδο «ΑΝΧΗ ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» συνιστά ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 18.643 τ.μ.. Εντός αυτού συμπεριλαμβάνονται 22 κτίρια με συνολικό εμβαδόν 7.582 τ.μ., τα οποία όπως προείπαμε υπάρχει το δικαίωμα να κατεδαφιστούν, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο θελήσει ο πλειοδότης.

To ετήσιο συνολικό μίσθωμα για το ακίνητο θα είναι τουλάχιστον στο ύψος των 1,6 εκατ. ευρώ, για χρονική διάρκεια μίσθωσης 50+10 ετών. Σημειώνεται, ότι είναι πολύ σημαντικό ο διαγωνισμός να κηρυχθεί γόνιμος, καθώς ενδεικτικά αυτά τα 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο, είναι έσοδα που θα πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτά τα χρήματα, μάλιστα, θα προέρχονται από μόνο ένα ακίνητο.

Τέλος, για την ιστορία να προσθέσουμε ότι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί από την ΥΠΑΑΠΕΔ για 7 ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν κηρυχθεί άγονοι.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τα εξής ακίνητα:

  • ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β’» (ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ)
  • ΠΡΩΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΩΝ
  • ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ 14 (ΑΘΗΝΑ, ΟΜΟΝΟΙΑ)
  • ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ 5 (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
  • ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ZAΪMH 8 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
  • ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ 350
  • ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 396

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Συνάντηση εργασίας για τον Τουρισμό στον Δήμο Ηγουμενίτσας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επίσκεψη Κόνσολα στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Λούλη και τον Βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Βασίλειο Γιόγιακα, πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Τουρισμού ο κ. Ελευθέριος Κώστας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας, η κα Χριστίνα Τζέλλου, Δημοτική Σύμβουλός Ηγουμενίτσας και ο κ. Γεώργιος Β. Ντάνης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ηγουμενίτσας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δυνατότητα χρηματοδότησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και η ανάδειξη και στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου.

Ζητήθηκε επίσης, η στήριξη του Υπουργείου σε τοπικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο γαστρονομικός και ο αγροτουρισμός, καθώς και η προβολή των σημαντικών μνημείων πολιτισμού και της ιστορικής και μυθολογικής διάστασης της περιοχής μας.

Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός δεσμεύθηκε να συμβάλλει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας, εκφράζοντας και την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Μετατέθηκε η δημοπράτηση του έργου-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στην Κρήτη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτιριο, Σκαλωσια

Η πρώτη παράταση είναι γεγονός για το μεγαλύτερο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ όλων των εποχών, το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών με εκτιμώμενο κόστος 255εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 205,94εκατ.ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, μετατέθηκε από τις 21 Ιανουαρίου στις 24 Φεβρουαρίου. Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με την προετοιμασία των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Άλλωστε το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σε αυτό τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ.  Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πρόκειται για την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν 2.000 φοιτητικές κατοικίες στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και 1.000 κατοικίες στο Ηράκλειο. Περιλαμβάνεται επίσης και η μελέτη κατασκευής του αμφιθέατρου στου Γάλλου το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις: Η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανοίγει τη σχετική διαδικασία. Στη συνέχεια, στη Β`φάση του διαγωνισμού, θα έχουμε δύο «υποφάσεις». Στη Β1` φάση θα πραγματοποιηθεί ο «διάλογος» με τη συμμετοχή φορέων, αναθέτουσας αρχής και συμμετεχόντων από όπου θα προκύψει και το τελικό αντικείμενο. Στη Β2` φάση θα γίνει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Ίσως να είναι τυχαίο, ίσως και όχι, όμως το πρώτο πολύ μεγάλο έργο υποδομής που δημοπρατείται στη νέα δεκαετία θα ειναι ΣΔΙΤ.

Η Κρήτη επίσης αναδεικνύεται σε «κέντρο» μεγάλων έργων υποδομής καθώς το συγκεκριμένο έργο έρχεται μετά το Αεροδρόμιο Καστελίου, τον ΒΟΑΚ και την αναβάθμιση του Αεροδρομίου Χανίων από την Fraport Greece.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα