Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενημέρωση Κουντουρά για τα ευρωπαϊκά θέματα των Μεταφορών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Ενημέρωση πραγματοποίησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Διαβάστε παρακάτω σημεία της ενημέρωσης με τα κυρίαρχα ζητήματα στον τομέα των μεταφορών, όπου εστιάζει η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή TRAN:

«Πράσινος» χωρίς αποκλεισμούς μετασχηματισμός των μεταφορών

Κεντρικός στόχος της κυρίας Κουντουρά είναι να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στρατηγικές και μέτρα που θα εξασφαλίζουν περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, ώστε να μην αποκλειστούν οι πιο ευάλωτες περιφέρειες και κοινωνικές ομάδες, κατά την προσαρμογή του τομέα των μεταφορών στα νέα κλιματικά δεδομένα και στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προσιτό κόστος μεταφορών για όλους

Στο πλαίσιο των πολιτικών και των αλλαγών για τον «πράσινο» μετασχηματισμό των μεταφορών, η κυρία Κουντουρά έχει θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει προσιτό το κόστος στις μετακινήσεις και τα ταξίδια για το σύνολο των πολιτών, με ειδική μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Και αυτό ισχύει και για την αστική κινητικότητα, όσον αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα επόμενα χρόνια τα καινοτόμα συστήματα και οι νέες τεχνολογικές λύσεις που θα δοθούν.

«Δεν γίνεται να έχουμε “έξυπνες” πόλεις ή “έξυπνες” μεταφορές, που κάποιες ομάδες πολιτών θα δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν, λόγω του υψηλού κόστους στις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους. Είναι ένα ζήτημα πρωτίστως κοινωνικό».

Nησιωτικότητα

Αντίστοιχα, επισήμανε η κα Κουντουρά, επιβάλλεται η στήριξη των απομονωμένων περιοχών της Ευρώπης και ειδικά των νησιωτικών, που αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της ανεπαρκούς συνδεσιμότητας-προσβασιμότητας ή και της μεταφορικής απομόνωσής τους. Δεδομένου ότι το ζήτημα της νησιωτικότητας αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα, η κυρία Κουντουρά πιέζει ώστε να αποτυπωθεί ως προτεραιότητα στις πολιτικές της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Ήδη, κατά την ακρόαση της υποψήφιας Επιτρόπου για τις Μεταφορές Adina Valean στις 14 Νοεμβρίου, η κυρία Κουντουρά ζήτησε από την κ. Valean να διευκρινίσει εάν προτίθεται να λάβει ειδικά μέτρα για το υψηλό μεταφορικό κόστος που επιβαρύνονται τα νησιά και κατ΄ επέκταση για το υψηλότερο κόστος διαβίωσης που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

«Οι περιοχές αυτές θα χρειαστούν ειδική στήριξη για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο νέο τοπίο των πράσινων μεταφορών που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην απάντησή της η κυρία Valean με διαβεβαίωσε για τη στήριξη καταρχάς των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε η κυρία Κουντουρά.

Μείωση της ρύπανσης στα λιμάνια και την κρουαζιέρα

Επιπλέον η κυρία Κουντουρά ζήτησε να υπάρξει μέριμνα σχετικά με το σχεδιασμό και τις νέες τεχνολογίες που προκρίνονται για τη μείωση της ρύπανσης στη ναυτιλία και ειδικότερα στα λιμάνια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.

Συμμετείχε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμανιών ESPO, όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για τις ιδιαίτερες ανάγκες σε υποδομές σε νησιά που υστερούν σήμερα, μεταξύ αυτών και για εναλλακτικές μορφές τροφοδοσίας ενέργειας από ξηράς, αλλά και συνολικά για την μετάβαση της κρουαζιέρας στην πράσινη εποχή.

Η διείσδυση των σιδηροδρόμων & οι συνδυασμένες μεταφορές

Προτεραιότητα είναι καταστούν οι μεταφορές συμβατές με τους κλιματικούς στόχους, και παράλληλα να ανοίξουν νέοι διάδρομοι δημιουργώντας τις βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη κυρίως σε περιοχές με ελλιπές δίκτυο.

Τα Βαλκάνια, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό κυρίως λόγω παθογενειών του παρελθόντος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επισήμανε η κυρία Κουντουρά έγιναν στην Ελλάδα σημαντικές προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθούν έργα της προηγούμενης 10ετίας, και για πρώτη φορά εκπονήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταφορές με ορίζοντα το 2037.

Μέσα σε αυτό το διάστημα μπήκαν τα θεμέλια για την δημιουργία του νέου διατροπικού διαδρόμου πανευρωπαϊκής σημασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με σιδηροδρομική σύνδεση των κομβικών λιμένων των δύο χωρών, και παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου όπου υφίσταται υψηλός κορεσμός.

Με παρεμβάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν, η κυρία Κουντουρά ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε να προχωρήσει ο Διάδρομος με την ίδια δυναμική των τελευταίων χρόνων.

Σημαντική για την Ελλάδα και τις υποδομές μας θα είναι και η αναθεώρηση των προγραμμάτων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών ΤΕΝ-Τ με στόχο την ολοκλήρωση του βασικού και εκτεταμένου δικτύου. Όπως επίσης και το χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση των δικτύων. “Σκοπεύω να συμμετάσχω ενεργά στη διαμόρφωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε η κυρία Κουντουρά.

Οδική Ασφάλεια

Η κυρία Κουντουρά θα εργαστεί επίσης εντατικά το επόμενο διάστημα στο θέμα της οδικής ασφάλειας, που αφορά και την Ελλάδα, στη βάση του νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια (EU Road Safety Policy Framework 2021-2030) που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2019 , και επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Χαρτοφυλάκιο Μεταφορών & Τουρισμού

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυρία Κουντουρά, η Επιτροπή TRAN κατέθεσε επιστολή στη Νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας τη δημιουργία χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου «Μεταφορών και Τουρισμού», ισότιμα. Δεδομένου ότι « δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς τις μεταφορές και αντίστροφα» η κυρία Κουντουρά πιέζει με σειρά παρεμβάσεων για τη στενότερη διασύνδεση των τομέων αυτών στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ έως το 2024.

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Νέος διαγωνισμός για το ακίνητο της Ζαλοκώστα στην Αθήνα – Ξενοδοχειακή η επένδυση στο κτίριο

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητο Ζαλοκώστα 7-9

Σε δημόσια διαβούλευση έχουν τεθεί εδώ και μερικές ημέρες οι όροι για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, που αφορά το ακίνητο επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9 στην Αθήνα. Τη διαδικασία αναμένεται να τρέξει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, με το κτίριο να πηγαίνει αποκλειστικά για ξενοδοχειακή εκμετάλλευση. Και ειδικότερα, για επένδυση μονάδας κατηγορίας 4 αστέρων και άνω.

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά, το επόμενο βήμα είναι να συνταχθούν οι λεπτομέρειες για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θα αξιολογηθούν από τον ΕΦΚΑ οι εισηγήσεις που θα έχουν κατατεθεί στον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Εκεί θα γίνει η τελική διαμόρφωση και θα ενσωματωθούν οι προτάσεις που κρίνονται ως ωφέλιμες, στο πλήρες σώμα της διακήρυξης. Στόχος, άλλωστε, είναι να υπάρξει μεγάλο επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον και ακριβώς προς αυτό το σκοπό της κινητοποίησης, διενεργείται η δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, το ακίνητο της Ζαλοκώστα αναμένεται να βγει σε διαγωνιστική διαδικασία στις αρχές του 2020.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018 ο ΕΦΚΑ προκήρυσσε πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών, για την εκμίσθωση και την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του ακινήτου επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9. Μίας κτιριακής εγκατάστασης με 2 υπόγεια, ισόγειο και 5 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.854 τ.μ. στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας.

Εκείνος ο διαγωνισμός, προέβλεπε την ανακατασκευή του ακινήτου με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, ελάχιστου ύψους 1.920.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας από τους όρους τότε ήταν οι υποψήφιοι να καθίστανται οι ίδιοι, ως νομικά πρόσωπα, Hotel Operators με τεκμηριωμένη εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών.

Αναφορικά με τη μίσθωση, ο ΕΦΚΑ είχε ορίσει τότε πως η μηνιαία τιμή δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τις 17.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός του 2018 δεν είχε την απαιτούμενη ανταπόκριση γι’ αυτό κι από την αρχική ημερομηνία προκήρυξης, προέκυψαν 3 κατά σειρά παρατάσεις, μέχρι να κηρυχθεί εν τέλει οριστικά άγονος. Πλέον έχουν αλλάξει ήδη κάποιοι όροι της διαδικασίας, όπως λόγου χάριν ότι η επένδυση δύναται να αφορά και κατάλυμα 4 αστέρων κι όχι απαρέγκλιτα 5άστερο. Γενικότερα, σε μία περίοδο που οι ξενοδοχειακές επενδύσεις βρίσκονται σε έξαρση (και) στην Αθήνα, οι προοπτικές αξιοποίησης ενός ακινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε τόσο καλή τοποθεσία, κρίνονται υψηλές.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Ερώτηση Δούρου στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προσφυγικά Αλεξάνδρας

Απαντήσεις από τη Διοίκηση της Περιφέρειας ζητά η Δύναμη Ζωής για τις Προσφυγικές Πολυκατοικίες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ερώτηση σχετικά με τη συνέχιση ή μη, του κρίσιμου έργου της ανάπλασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατέθεσε η Δύναμη Ζωής στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Με την ερώτησή της η Ρένα Δούρου, αφού υπογράμμισε τον διττό ρόλο των Προσφυγικών Πολυκατοικιών – ως σημείο αναφοράς της ιστορικής μνήμης και ως πολύτιμη πολεοδομική ανάσα σε μια πυκνοδομημένη πόλη -, ανέφερε ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, το 2016, σε συνεργασία με την κυβέρνηση που της παραχώρησε το κτιριακό συγκρότημα, «προγραμμάτισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» το οποίο φρόντισε να εγγράψει στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής».

«Με το έργο αυτό πέραν της διάσωσης της ιστορικότητας των κτισμάτων και της ανάδειξης της προσφυγικής μνήμης με την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα καλύπτονταν και μια κοινωνική ανάγκη καθώς το έργο σχεδιαζόταν ούτως ώστε σημαντικό μέρος των προσφυγικών κατοικιών να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία συγγενών ασθενών, που χρήζουν θεραπείας, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», αναφέρεται στην ερώτηση της Δύναμης Ζωής.

Ακολούθως η Ρένα Δούρου θυμίζει ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή η δωρεά της μελέτης και καθορίστηκαν οι όροι παραλαβής και έγκρισης αυτής από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Στη συνέχεια η μελέτη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ «για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, ως Διοίκηση, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει στα εξής:

1. Προτίθεται να συνεχίσει το σημαντικό αυτό έργο ανάπλασης των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας και πέραν της Ιστορίας, η οποία διατηρείται και αναδεικνύεται, θα έχει σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και μια σοβαρή κοινωνική διάσταση;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η διαδικασία αποδοχής της δωρεάς των εγκεκριμένων μελετών;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου, καθώς και για τη χρηματοδότησή του, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από τον Υπουργό Εσωτερικών;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Πειραιάς: Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στο Θεμιστόκλειο Στάδιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Θεμιστόκλειο Στάδιο Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η διοικητική παραλαβή του Θεμιστόκλειου Σταδίου στον Δήμο Πειραιά. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή αλλά και για τους αθλούμενους.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά υπογράφηκε το 2016 και 3 χρόνια μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε ένα χώρο μαζικού αθλητισμού πλήρως ανακαινισμένο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου δήλωσε:

«Η σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου για λόγους ασφαλείας, καθότι παρέμενε ανενεργό το κτίριο στο εσωτερικό του σταδίου λόγω του σεισμού του 1999, που υπέστη μεγάλες ζημιές, αλλά και η ανάγκη για αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης, πήρε σάρκα και οστά σήμερα.

Τρία χρόνια μετά από την υπογραφή σύμβασης, το στάδιο παραδόθηκε στον Δήμο Πειραιά και ελπίδα της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου είναι οι δημότες και αθλούμενοι να το χαρούν αλλά και να το προστατέψουν από βανδαλισμούς!

Ως Περιφέρεια θέλουμε χώρους σύγχρονους, ασφαλείς και ελεύθερης πρόσβασης για όλους τους πολίτες στους δήμους και στο μέλλον να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε την χαρά να δημιουργήσουμε και να παραδώσουμε και άλλους ‘πνεύμονες’ αθλητισμού».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα