Νίκος
Καραγιάννης

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της «επόμενης μέρας» για τις μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως της βορειοανατολικής Αττικής και της Ζακύνθου.
 
Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας, απέστειλε το μεσημέρι αίτημα στην ΕΕ για ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» προκειμένου να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού- Μαρκοπούλου και Ζακύνθου και να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τις πυρκαγιές.
 
Συγκεκριμένα, από τους δορυφόρους του συστήματος «Κοπέρνικος» θα χαρτογραφηθούν οι περίμετροι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής έκταση που καταστράφηκε.
 
Στη συνέχεια, από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΠΠ, που έχει τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας, θα ενημερωθούν τα υπουργεία και οι φορείς, όπως ο ΕΛΓΑ, η Δασική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κ.λπ., οι οποίοι θα φροντίσουν για αγροτικές αποζημιώσεις, κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά έργα και έργα για κατολισθήσεις, καθώς και παρεμβάσεις μέσα σε ρεματιές, καθώς και ό, τι άλλο απαιτείται για την αντιμετώπιση κινδύνων που προκύπτουν μετά από πυρκαγιές.
 
Αναφερόμενος στο σύστημα «Κοπέρνικος» και την μεγάλη χρησιμότητά του, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο αποδίδει χαρτογραφικά προϊόντα, από ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, στα οποία αποτυπώνονται οι πληγείσες εκτάσεις. Τα δεδομένα αυτά τα διαθέτουμε στην συνέχεια στους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουν αρμοδιότητα στο έργο της αποκατάστασης και καταγραφής των ζημιών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της πυρκαγιάς».
 
Όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, το σύστημα «Κοπέρνικος» διατίθεται δωρεάν από την ΕΕ και χρησιμοποιήθηκε και πάλι, πέρυσι και πρόπερσι, στην Θάσο, τη Χίο και σε άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές.
 
Τα αποτελέσματα, ανάλογα με την στιγμή που περνούν οι δορυφόροι, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα, πάνω από τη χώρα μας, μπορεί να είναι διαθέσιμα ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.

 

Πηγή: capital.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV