Βαγγέλης
Θάνος

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει εκ νέου ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά πρότζεκτ που δρομολογείται στην Ελλάδα. Το “ταξίδι” του συγκεκριμένου έργου μετράει περισσότερα από 15 χρόνια,  καθώς έχει εξασφαλίσει άδεια από τη ΡΑΕ και  την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, πριν από το 2010,  ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει βήματα στο πεδίο και βρίσκεται ακόμα σε φάση σχεδιασμού.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ενεργοποιείται ξανά, καθώς η αυξήθηκε η ισχύς του και εισήγαγε και διατάξεις αποθήκευσης ενέργειας.

Το αρχικό πρότζεκτ  προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αιολικών σταθμών και μονάδας αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 190 MW. Ωστόσο  η άδεια του έργου τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα  να αυξηθεί η συνολική ισχύς του

Πιο συγκεκριμένα, μετά από την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπήρξε μεταβολή στην άδεια του έργου με επαύξηση ισχύος και προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ενέργειας σε ένα από τα τέσσερα αιολικά.

Ο φορέας του πρότζεκτ αιτήθηκε τη μεταβολή του αιολικού και τον χαρακτηρισμό του ως υβριδικό με την εισαγωγή και διατάξεων για αποθήκευση ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών.

Η αλλαγή αφορά τον σταθμό που βρίσκεται στην θέση “Πλακάκια”, με αρχική ισχύς 11,9 MW. Με τα νέα δεδομένα η ισχύς του αιολικού αυξάνεται στα 59,4 MW και επιπλέον 27,5 MW αποθήκευσης.

Μετά τις αλλαγές που επήλθαν αυξάνεται και η ισχύς του συνολικού πρότζεκτ στα 265 MW

Το υβριδικό έργο βρίσκεται σε σχεδιασμό για περισσότερο από μια 15ετία. Φορέας υλοποίησης είναι η ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., συγγενική της γαλλικής EDF Renouvelables. Αρχικά, ο προϋπολογισμός του έργου άγγιζε τα 450 εκατ. ευρώ, ωστόσο με τις γενικότερες ανατιμήσεις προς τα πάνω των τελευταίων χρόνων κατά πάσα πιθανότητα θα διαφοροποιηθεί και το κόστος υλοποίησης.

Ταυτότητα αιολικού

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Πλακάκια» και ενός υποσταθμού ανύψωσης τάσης στη θέση «Χασώνας – Σιώπατα» του Δήμου Πλατανιά.

Ο υβριδικός σταθμός αποτελεί συνδυασμό Αιολικού Σταθμού ισχύος 59,4 ΜW και ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με εγγυημένη ισχύς 27,5MW.

Συνολικά εννέα ανεμογεννήτριες θα αποτελουν τον αιολικό σταθμό. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα εγκατασταθεί εντός της περιοχής ενδιαφέροντος του ΥΣΠΗΕ και θα αποτελείται από συστοιχίες συσσωρευτών, με εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύ 27,5 MW. Στο σχεδιασμό του έργου προβλέπεται η κατασκευή πλατειών εγκατάστασης των containers τόσο των συσσωρευτών, όσο και των αντιστροφέων.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Υβριδικού Σταθμού αφορούν στην υπόγεια σύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους, μέσω της κατασκευής υπόγειας γραμμής Μέσης Τάσης.

Ο σταθμός θα συνδεθεί με το ΕΣΜΗΕ κυρίως με υπόγεια γραμμή και για ένα μικρό μέρος εναέρια. Η γραμμή θα καταλήγει σε νέο υποσταθμό ο οποίος θα κατασκευαστεί με σκοπό τη διασύνδεση του έργου στο σύστημα.

Στα συνοδά έργα πρόσβασης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση τμημάτων των υφιστάμενων δρόμων και η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης για την προσέγγιση στις θέσεις των Α/Γ.

Τα άλλα τρία αιολικά

Όσον αφορά τα άλλα τρία αιολικά που προβλέπει το έργο, το ένα θα υλοποιηθεί  Στη θέση «Σπίνα», ισχύος 28,9 MW, των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου-Σελίνου και θα αποτελείται από 34 ανεμογεννήτριες.

Το δεύτερο θα υλοποιηθεί στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, στη θέση Λαµπινή», ισχύος ς9,35 MW,αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες.

Και το τελευταίο , ισχύος 39,95 MW, θα βρίσκεται στη θέση  «Καλή Συκιά», στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, με 47 ανεμογεννήτριες.

Αντλησιοταµιευτικό – Υδροηλεκτρικό Σύστηµα

Το δεύτερο μέρος του μεγάλου έργου προβλέπει την κατασκευή μονάδας αντλησιοταμίευσης ισχύος 100 MW.

Η περιοχή χωροθέτησης του αντλησιοταµιευτικού συστήµατος είναι στη θέση «Κουτράλια – Άνω Λιµνιά», κοντά στον οικισμό Μάλια. Τα σημεία βρίσκονται εντός των ορίων των ∆ήµων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. Το έργο προβλέπει δύο ταμιευτήρες νερού (λιμνοδεξαμενές καθαρής χωρητικότητα 1.200.000 κ.μ.).

Επιπλέον κοντά στη μονάδα θα κατασκευαστεί και υποσταθµός ανύψωσης µέσης / υψηλής και εναέρια γραµµή υψηλής τάσης κοντά στα 2,3 χλμ για την σύνδεση του υποσταθµού µε το δίκτυο.

Η αρχική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το πρότζεκτ έγινε το 2012 ενώ η εταιρεία έχει στην κατοχή της την άδεια από το 2010.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV