Βαγγέλης
Θάνος

Σε τρεις τροποποιητικές αποφάσεις προχώρησε η ΡΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα, που αφορούσαν την αντικατάσταση αδειών παραγωγού για αιολικά. Πλέον τα νέα δεδομένα δρομολογούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών σταθμών σε βραχονησίδες του Νοτίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα η Αρχή αντικατέστησε τις άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας που είχε χορηγήσει στην εταιρεία “Κυκλαδικά Μελτέμια ΑΕ” με βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς. Στη νέα βεβαίωση συμπεριλήφθηκε και η μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης που είχε αιτηθεί η εταιρεία.

Η “Κυκλαδικά Μελτέμια ΑΕ” αποτελεί συγγενική της Eunice Energy Group και οι άδειες αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου AIGAIO PROJECT, που προωθεί και προβλέπει την κατασκευή αιολικών σε διάφορες νησίδες και βραχονησίδες στο Νότιο Αιγαίο.

Κατανομή των αδειών

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΡΑΕ, οι βεβαιώσεις αφορούν αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας:

-εγκατεστημένης ισχύος 282 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 282 MW, στη θέση N. ΟΦΙΔΟΥΣΑ, ΠΟΝΤΙΚΟΥΣΑ, ΛΕΒΙΘΑ, ΚΙΝΑΡΟΣ, ΓΛΑΡΟΣ, ΛΙΑΔΗ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ και ΛΕΡΟΥ, των Δήμων ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ και ΛΕΡΟΥ, των Περιφερειακών Ενοτήτων ΝΑΞΟΥ και ΚΑΛΥΜΝΟΥ, της Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ .

-εγκατεστημένης ισχύος 240 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 240,0 MW, στη θέση Ν. ΠΑΧΕΙΑ, ΜΑΚΡΑ, ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ, ΚΟΥΝΟΥΠΟΙ, ΜΕΓ. ΑΔΕΛΦΟΣ, ΜΙΚ. ΑΔΕΛΦΟΣ, ΣΥΡΝΑ, ΣΤΕΦΑΝΑ, ΠΛΑΚΙΔΑ, ΜΕΣΟΝΗΣΙ, ΜΕΓ. ΣΟΦΡΑΝΟ, ΜΙΚ. ΣΟΦΡΑΝΟ και ΣΟΧΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΝΑΦΗΣ και ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, των Δήμων ΑΝΑΦΗΣ και ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, των Περιφερειακών Ενοτήτων ΘΗΡΑΣ και ΚΑΛΥΜΝΟΥ, της Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

-εγκατεστημένης ισχύος 60 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 60 MW, στη θέση N. ΠΑΧΕΙΑ, ΚΑΝΔΕΛΙΟΥΣΑ KAI ΠΕΡΓΟΥΣΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΝΙΣΥΡΟΥ, του Δήμου ΝΙΣΥΡΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΩ, της Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Οι παραπάνω βεβαιώσεις Παραγωγού Ειδικού Έργου αφορούν αιολικούς σταθμούς οι οποίοι αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 582MW της ίδιας εταιρείας. Οι σταθμοί προβλέπεται να συνδέονται μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, όπως αυτό υφίσταται κατά τη χορήγηση των αδειών.

Aigaio Project

To Aigaio Project αποτελεί μια διεθνούς κλίμακας ενεργειακή επένδυση, η οποία έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Το δίκτυο ανεμογεννητριών δυναμικότητας 582MW προβλέπεται να εγκατασταθεί, με βάση των σχεδιασμό, σε δεκάδες ακατοίκητες νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Ο αριθμός των νησίδων που πρόκειται να φιλοξενήσουν τις περίπου 138 ανεμογεννήτριες , φτάνει τις 23. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα του έργου θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας στο ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο. Η ηλεκτρική διασύνδεση με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της οικονομίας θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής, ενώ πέραν των άμεσων και έμμεσων ωφελειών, η χώρα καθίσταται ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η διασύνδεση του έργου έχει συμπεριληφθεί στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ENTSO-E υπό τον τίτλο “Project 293 – Southern Aegean Interconnector”.

Τα οφέλη του Aigaio Project

Το έργο δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, τόσο στο κομμάτι της ενεργειακής σταθερότητας και της διείσδυσης των ΑΠΕ όσο και σε ότι αφορά την εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ακριτικών νησιωτικών περιοχών.

Η δημιουργία υποδομών μόνιμης διαμονής προσωπικού σε σειρά νησιών και νησίδων της περιοχής για λόγους λειτουργίας και συντήρησης των έργων. Παράλληλα η προώθησε νέων συμπληρωματικών έργων  και δικτύων τηλεπικοινωνίας είναι σε θέση να δώσουν νέα πνοή στις περιοχές αυτές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας