Connect with us

Διαχείριση Απορριμμάτων

Ενεργοποιείται σήμερα το ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ώρα που όλοι περιμέναμε για τη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μόλις έφτασε, καθώς σήμερα στη 13:00 υπογράφεται η έναρξη ισχύος για τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο οι υπογραφές για το μεγάλο αυτό έργο θα “πέσουν” μεταξύ εκπροσώπων του ΥΠΑΝ, του ΥΠΕΝ, της ΤΕΝΕΡΓ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Αθήνα. Μάλιστα στην υπογραφή θα παραστούν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραβρεθούν ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Α. Τσουκαλάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), η οποία είναι και η ανάδοχος του έργου θα παραστούν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Μ. Μαραγκουδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, που είναι θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, Γ. Αγραφιώτης.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα πολύπαθο έργο, το οποίο ωστόσο μπαίνει σε τροχιά κατασκευής, καθώς έχουν προκύψει προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτό το λόγο το ΥΠΑΝ, το ΥΠΕΝ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν προχωρήσει από το φθινόπωρο του 2020 σε μία σειρά διασκέψεων με την ειδική ομάδα JASPER, μέσω της οποίας θα γίνει για πρώτη φορά η εκ νέου υποβολή του φακέλου στην ειδική επιτροπή DG REGIO της Κομισιόν με στόχο να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 όπου και έχει ενταχθεί το έργο.Αξίζει να αναφέρουμε πως το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Την επομένη κιόλας της υπογραφής της έναρξης ισχύος της σύμβασης, η ανάδοχος του έργου είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από τη μοίρα του φακέλου, για την κατάληξη του οποίου ούτως ή άλλως θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Advertisement

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για τις αρχές ή τα μέσα του 2023. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ θετικό γεγονός, τόσο για τη διαχείριση απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, όσο και για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος στην Πελοπόννησο, το γεγονός ότι η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων εντός 10 μηνών από την έναρξης της κατασκευής.

Η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει πως περί τα τέλη του έτους θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας (τα οποία ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ανά εξάμηνο από το 2015 έως και το 2018) που καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται στους 200000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα