Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Ενεργειακό πρόσημο είχε ο διάλογος Μητσοτάκη-Πομπέο στη Σούδα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

O Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Και ενεργειακό πρόσημο, μεταξύ των άλλων πολύ σημαντικών θεμάτων, είχε ο διάλογος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη στρατιωτική βάση της Σούδας.

Δηλώσεις κ. Μητσοτάκη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως η συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας «διευρύνεται, όμως, και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη, η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Εκεί, όπως ξέρετε, κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, επαναεριοποίησής του για να είμαι πιο ακριβής, ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας».

Αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη «σημαντική, καινούργια, διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας» και είπε ότι «είναι κι αυτό μία απόδειξη του ηγετικού ρόλου που παίζει Ελλάδα στα Βαλκάνια. Στα Βαλκάνια στα οποία η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία.

Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί -και θα αποτελεί πάντα- το δυναμικό τους ορμητήριο. Την ετοιμότητα για αμερικανικές επενδύσεις σε Υποδομές, Ενέργεια, αλλά και Ψηφιακή Τεχνολογία είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, συνομιλώντας και με τον επικεφαλής της International Development Finance Corporation, της DFC, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.

Είναι ο κρατικός φορέας για αμερικανικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Το κοινό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε, όπως λένε και οι φίλοι συνομιλητές μας, είναι «the sky is the limit», σε αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Δηλώσεις Μάικ Πομπέο

Σχετικά με τις επενδύσεις και τα ενεργειακά ζητήματα ο Αμερικανός  Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, όπου και μίλησαν στη Θεσσαλονίκη.

“Χθες, ήμουν στη Θεσσαλονίκη  και συναντήθηκα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια καθώς και με αξιωματούχους της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα ενέργειας. Μίλησα με επιχειρηματίες για την περιφερειακή συνεργασία, για ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Έχει γίνει ήδη εξαιρετική δουλειά, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες εξελίξεις. Υπάρχουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte που επενδύουν στην Ελλάδα και δημιουργούν ευκαιρίες για τις ίδιες αλλά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τον ελληνικό λαό. Η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία τους ακολουθεί την υποστήριξη από τον πρωθυπουργό των παγκόσμιων τάσεων για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανοικτό επιχειρηματικό κλίμα».

Επίσης, αναφέρθηκε ξεχωριστά στα ενεργειακά επισημαίνοντας: «Στον τομέα της ενέργειας, είχα μια εξαιρετική συζήτηση χθες όπου επαναδιατύπωσα την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα