Τη ριζική ενεργειακή αναβάθμιση 25.000 κατοικιών ετησίως, προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός,τόνισε, από το βήμα του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Ωστόσο, πρόσθεσε, “δεν αρκεί να πιάσουμε το στόχο του 30% (σ.σ. Στόχοι στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν τεθεί από την Ε.Ε).
Απαιτείται από το 2025 και μετά ο ρυθμός να ανέβει στις 50.000 κατοικίες ετησίως. Μιλάμε για επενδύσεις πλέον του ενός δισ. ευρώ το έτος με το 90% αυτών να μένουν στη χώρα”, διευκρίνισε.
Υπογραμμίζοντας τα επιτεύγματα και τις ισχυρότατες -όπως είπε- μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει να επιδείξει τα τελευταία τρία χρόνια το ενεργειακό μας τοπίο, ο κ. Βερροιόπουλος, παρουσίασε και μία άλλη “παράμετρο” του ενεργειακού σχεδιασμού που αφορά σε μεγάλες και μακρόπνοες επενδύσεις στα δίκτυα από τους διαχειριστές.
“Διαθέτουν κεφάλαια ή μπορούν να δανειοδοτηθούν εύκολα. Οι επενδύσεις όμως σε παραδοσιακά, ή έξυπνα δίκτυα, πρέπει να συνεισφέρουν στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, κυρίως μέσω της καινοτομίας. Είναι αδιανόητο από όλη αυτή τη διαδικασία μετάβασης να καταστούμε απλοί λήπτες προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό”, υπογράμμισε ο ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών, θα υποστηριχθούν για να οργανώσουν και να αναπτύξουν συγκροτημένες δομές έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και με το εγχώριο δυναμικό σε μικρές και μεσαίες εταιρείες ανάπτυξης καινοτόμων προιόντων και υπηρεσιών.
Για τα ελληνικά διυλιστήρια, ο κ. Βερροιόπουλος, σημείωσε, πως “αν θέλουν να επιζήσουν θα πρέπει να γίνουν καινοτόμα ενεργειακά κέντρα παραγωγής κάθε είδους ενέργειας από προηγμένα βιοκαύσιμα μέχρι παραγωγή συσσωρευτών, κυψελών υδρογόνων, εναλλακτικών καυσίμων κ.λπ.”.
Όπως εξήγησε ο κ. Βερροιόπουλος, “οσο (τα διυλιστήρια) κι αν επενδύσουν στην εξωστρέφεια για να γίνουν περισσότερα ανταγωνιστικά σε νέες αγορές αυτό δεν αρκεί αν δεν συνδυαστεί με τη διάθεση καινοτόμων προϊόντων πέρα από τα κλασικά πετρελαιοειδή”.
Ο κ. Βερροιόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι, στο μέλλον, ο καταναλωτής θα είναι στο κέντρο του ενεργειακού συστήματος και όχι ο παραγωγός και πρόσθεσε ότι η ζήτηση ενέργειας στην χώρα δεν θα σημειώσει άλματα, τουλάχιστον προς το 2023-2025, λόγω της ήπιας εγχώριας ανάπτυξης και του δημογραφικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται “όσο γίνεται μεγαλύτερη απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων σε υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές”.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα κυριαρχήσουν στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά σταδιακά και γραμμικά καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 2020-2030.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός της αγοράς φυσικού αερίου, στήριξη των υφιστάμενων θερμικών μονάδων, είτε είναι φυσικού αερίου, είτε λιγνιτικές, ταχύτατη ολοκλήρωση των δικτύων διανομής του φυσικού αερίου σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπου η χρήση του φυσικού αερίου παράγει προστιθέμενη αξία.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV