Newsroom

Στα τεκταινόμενα σε ενέργεια και περιβάλλον αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες του πάνελ “Ενέργεια, αειφορία και βιώσιμες πρακτικές” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στο Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο αντικαθιστά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένεκα του κορονοϊού.

Στο πάνελ συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Kosmocar-Volkswagen, Νικόλαος Πρέζας και ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας ΡΑΕ, Διονύσιος Παπαχρήστου

Τα βήματα του ΥΠΕΝ για «φθηνή» παραγωγή ενέργειας

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στα βήματα του που έχει λάβει το ΥΠΕΝ, ώστε η παραγωγή ενέργειας να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνή. Το πρώτο εξ αυτών ήταν η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς το target model βρίσκεται στην τελική του φάση με τις προσομοιώσεις αγοράς να έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να πραγματοποιούνται και σήμερα.

Επιδιώκεται επίσης όπως είπε η Γενική Γραμματέας, επίσης, έως το τέλος του έτους να έχει επιτευχθεί η σύζευξη των αγορών με τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, καθώς θα η τιμή ενέργειας θα είναι φθηνότερη και θα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο λεγόμενo energy union.

Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε για την προσπάθεια για μεγαλύτερη διείσδυση στις ΑΠΕ. Προς τούτο το ΥΠΕΝ έχει θέσει αναθεωρημένους στόχους όσον αφορά την υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής με στόχο έως το 2030 οι ΑΠΕ να ανέρχονται στο 35% της συνολικής κατανάλωσης (σημειώνεται πως σήμερα ανέρχονται στο 18%).

Τόνισε, επιπλέον πως στόχος είναι να έχουν προστεθεί έως το 2030 8 GW εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα προέρχονται από ένα συνδυασμό αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και την αποθήκευση ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε 7 GW ισχύος άρα μιλάμε για διπλασιασμό της υφιστάμενης ισχύος σε βάθος δεκαετίας.
Κλείνοντας έκανε ακόμα μία αναφορά στην απολογνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, και το masterplan που παρουσίασε το ΥΠΕΝ προχθές, καθώς και στην ηλεκτροκίνηση, για την οποία στη χώρα μας σημειώνεται μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν ήδη καταγραφεί σχεδόν 5000 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ.

Φάμελλος: Η ΕΕ «άφησε» πίσω την ενέργεια λόγω κορονοϊού

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στο γεγονός πως -λόγω της κρίσης της πανδημίας- η ενέργεια «έμεινε πίσω» από το ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, επισήμανε πως παρά τα θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ κατά το α’ εξάμηνο του 2020 η μέση τιμή κινήθηκε στα 110 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 ανερχόταν στα 85 ευρώ.

ΡΑΕ: Στόχος το 65% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2030

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Διονύσης Παπαχρήστου δηλώνοντας πως βρισκόμαστε προς των πυλών για τις 4 νέες αγορές (ημερήσια, προ-ημερήσια, εξισορρόπησης και ανταγωνιστικών προϊόντων), ενώ πρόσθεσε πως το target model θα έχει ως αποτέλεσμα ανταγωνιστικότερες τιμές.

Ανέφερε, επίσης, πως στόχος είναι μέχρι το 2030 το 61% με 65% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως κάθε έτος θα διατίθεται 1 GW από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ήταν οι διασυνδέσεις όλων των νησιών και ειδικά η διασύνδεση των Κυκλάδων καθώς και η μεγάλη και η μικρή διασύνδεση της Κρήτης. Υπενθυμίζεται πως το «μικρό καλώδιο» της Κρήτης θα ποντιστεί εντός του μήνα και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι η απεξάρτηση των νησιών από ασύμφορες επιλογές για την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας καθώς και η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε αυτά.

Όσον αφορά τις υποδομές Φυσικού Αερίου, o Διευθυντής τόνισε πως «προχωράμε δυνατά» και στάθηκε στον FSRU Αλεξ/πολης, τον IGB (που θα συνδέει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία) καθώς και τον TAP μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η είσοδος «φθηνής ενέργειας».

Κλείνοντας, επισήμανε, τη δημιουργία ενός εργαλείου σύγκρισης τιμών εκ μέρους της ΡΑΕ, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση και η αποθήκευση ενέργειας, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα οποία αποτελούν σημαντικό τομέα ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς και την ανάγκη για έγκαιρη και σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τα έργα ΑΠΕ για να μην υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, όπως συνέβη με τα αιολικά πάρκα.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας κατά την περίοδο μετάβασης

Κατά τη διάρκεια του πάνελ συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από εισαγωγές έως ότου να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της. Η κ. Σδούκου συμφώνησε πως η εγχώρια παραγωγή παύει, αλλά ούτως ή άλλως ήταν ασύμφορη και μη βιώσιμη καθώς εξαρτούταν από το λιγνίτη.

Η διαθέσιμη επιλογή είναι η εισαγωγή του φυσικού αερίου και στόχος είναι η χώρα μας να έχει απόλυτη χρήση των ΑΠΕ στο μέλλον μέσω της αποθήκευσης ενέργειας με υβριδικά συστήματα εντός 10ετίας.

Το καλοκαίρι του 2020 ο λιγνίτης κάλυψε το 5% έως 7% της εγχώριας παραγωγής, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική μείωση από το 25% που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2019. Μάλιστα, προσθέτει πως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους σε μερικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας, τις οποίες αφορά και το masterplan απολιγνιτοποίησης, δε λειτούργησε καμία μονάδα λιγνιτικής παραγωγής.

Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε πως κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης εξασφαλίζεται ο εφοδιασμός της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έκανε μνεία στο δίκτυο φυσικού αερίου και στο πυλώνα της Ρεβυθούσας, ενώ τόνισε πως υπάρχει πληθώρα πηγών εισαγωγής.

Επίσης, ανέφερε πως ήδη υλοποιούνται μέσω διαγωνισμού σε όλη την Ελλάδα έργα ισχύος 2,71 GW, τα οποία θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και αναμένεται να υλοποιηθούν εντός 3ετίας. Τα έργα αυτά αναμένεται, κατά τα λεγόμενά του, να βοηθήσουν την ύπαιθρο και να αποτελέσουν μία πηγή περαιτέρω ανάπτυξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV