Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο αλλά ανεξάρτητα από ΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο σιδηρόδρομο στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ενδιαφέρον για είσοδο στην εγχώρια σιδηροδρομική αγορά υπάρχει, αλλά όχι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή κομμάτια του ΟΣΕ. Κάποιες κρούσεις έχουν γίνει στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ώστε να δραστηριοποιηθούν εταιρείες στο εμπορευματικό κομμάτι, αλλά ως ανεξάρτητες.

Δυνητικά, το ενδιαφέρον ιδιωτών θα μπορούσε να εστιαστεί στο εμπορευματικό κομμάτι, με την ολοκλήρωση όμως του σιδηροδρομικού άξονα και της σύνδεσης με το λιμένα Ικονίου, στον Προαστιακό, ιδίως αν επεκταθεί  προς το Λαύριο και στον τομέα συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αν το Δημόσιο εκχωρήσει τις μετοχές της στο ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει πρώτα να γίνει ανοικτός διεθνής διαγωνισμός και μετά να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή σιδηροδρομική αγορά έχει απελευθερωθεί πλήρως στο τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, αλλά και στις επιβατικές στα διακρατικά δρομολόγια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιούνται στον τομέα των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στην Γερμανία περίπου 370 σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, την Αυστρία 28, στην Ολλανδία 24, στην Ιταλία 34, στη Γαλλία 16, στη Ρουμανία 32 και στη γειτονική Βουλγαρία 10.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (80-90%), οι ιδιωτικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, ανά την Ευρώπη, δραστηριοποιούνται στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς στην εν λόγω αγορά συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Στην Ελλάδα, η μοναδική πρακτικά εταιρεία είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (“παλεύει’ εδώ και καιρό να πάρει άδεια από την ΡΑΣ), τα τρένα της οποίας πραγματοποιούν πάνω από 500 δρομολόγια την ημέρα, μεταφέροντας 15 εκατομμύρια επιβάτες και 4,5 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων σε ετήσια βάση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η διείσδυση του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, στις συνολικές επιβατικές μεταφορές στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα σε ένα από τα πλέον χαμηλά ποσοστά στην Ευρώπη (1,2 ως 2%), πολύ χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο της Ευρώπης των «27».

Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας κατέχει την τρίτη θέση, από το τέλος, στην κατηγορία των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών της ΕΕ, καθώς υπολείπονται μονάχα η Λιθουανία και η Εσθονία.

Αντίθετα, οι χώρες με την μεγαλύτερη διείσδυση του σιδηροδρόμου στις εσωτερικές επιβατικές μεταφορές είναι η Ουγγαρία (13,2%), η Δανία (9%) και η Γαλλία (8,6%).

Σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο βρίσκεται και η διείσδυση του σιδηροδρόμου στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς στην (εξαρτώμενη από τις οδικές μεταφορές) Ελλάδα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2,6 ως 3% στην ΕΕ των «27».

Τα μεγέθη βελτιώνονται, αλλά ο σιδηρόδρομος συρρικνώνεται

Τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οικονομικό αποτέλεσμα βαίνει συνεχώς βελτιούμενο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 2011, έκλεισε με ζημιές μετά από φόρους ύψους 33,5 εκατ., έναντι 187,3 εκατ. ευρώ το 2010. Ωστόσο, η συρρίκνωση των ζημιών συντελέστηκε έπειτα από την κατάργηση 900 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου και δεκάδων δρομολογίων, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων στα 84,6 εκατ. ευρώ, έναντι 102,6 εκατ. ευρώ το 2010.

Στον ΟΣΕ ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 84,4 εκατ., έναντι 179,7 εκατ. το 2010, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 53%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αναστολή λειτουργίας μέρους του δικτύου και την παύση στις πωλήσεις καυσίμων, προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από το β’ εξάμηνο του έτους.

Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 1,7 δις. ευρώ. Το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται και στην κατά 1,07 δις. απομείωση ενεργητικού, λόγω μείωσης της αγοραίας αξίας των ακινήτων του ΟΣΕ, όπως του συνόλου της κτηματαγοράς στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τον ελληνικό σιδηρόδρομο πατώντας εδώ.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα