Βαγγέλης
Θάνος

Σημαντική εξέλιξη σημείωσε το μεγάλο πρότζεκτ που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και δρομολογεί η EuroAsia Interconnector LTD, με έδρα στη Λευκωσία.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το πράσινο φως όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου για το ελληνικό τμήμα. Το έργο Euroasia Interconnector συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028. Προτιμητέος ανάδοχος για την κατασκευή του έργου είναι η Nexans.

Οι ημερομηνίες υλοποίησης που παρέχει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το στάδιο Α της ηλεκτρικής διασύνδεσης, προβλέπουν πως η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Το έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά πρότζεκτ τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος είναι η μεταφορά πράσινης ενέργειας προς και από την Ευρώπη. Η υλοποίηση του έργου ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και την απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα η συγκεκριμένη υποδομή καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο με την διέλευση των καλωδίων από την επικράτεια της.

Ελληνικό τμήμα

Το έργο στο ελληνικό τμήμα αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και σημείο προσαιγιάλωσης στην περιοχή της Κορακιάς, Π.Ε. Ηρακλείου, Κρήτης.

Επίσης, μελετάται η εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μέχρι τη διασύνδεσή τους με το Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.»., καθώς και τα έργα διασύνδεσης με το Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς της Κρήτης.

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:

Τμήμα υποβρυχίου καλωδίου (ελληνικό τμήμα), υψηλής τάσης (500kV) συνεχούς ρεύματος, μήκους 528 χλμ περίπου. Το εν λόγω καλώδιο ξεκινά από τη θέση Κοφίνος της Κύπρου και καταλήγει στη θέση Κορακιά (ανατολική παραλία), της Π.Ε. Ηρακλείου, Κρήτης, με το συνολικό μήκος να ανέρχεται στα 898 χλμ.

Υπόγειο καλώδιο, μήκους 10,2 χλμ περίπου, από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον αδειοδοτημένο και υπό ανάπτυξη Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, της ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION. Η όδευση του καλωδίου κινείται κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου και σε βάθος 1,6 μέτρο κατά μέσο όρο. Η ένωση των υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, θα γίνει με τη χρήση ειδικών συνδέσμων καλωδίων στο χώρο προσαιγιάλωσης, που θα τοποθετηθούν στο ψηλότερο σημείο της παλίρροιας μέσα στο φρεάτιο σύνδεσης.

Η χερσαία διαδρομή του καλωδίου στην Κρήτη επεκτείνεται από το σημείο προσγείωσης Κορακιάς μέχρι τον σταθμό μετατροπέα Δαμάστας – Πηγή: EuroAsia Interconnector

Η ταυτότητα του έργου

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW (1 GW σε πρώτη φάση) και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Παράλληλα προβλέπει και την κατασκευή τριών υποσταθμών μετατροπής. Ο καθένας από αυτούς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είναι το μακρύτερο καλώδιο και το πιο βαθύ , καθώς θα φτάσει ακόμα και σε σημεία με βάθος 3.000 μέτρων.

Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV