Νίκος
Καραγιάννης

Τα σκαμπανεβάσματα που έχουμε δει στην υπόθεση της επέκτασης της Αττικής Οδού σε νέες περιοχές της Αθήνας έχουν σταματήσει εδώ και καιρό δεν φαίνεται στον ορίζοντα να έχουμε κάτι που να υποδεικνύει ότι υπάρχει κινητικότητα.

Πριν από περίπου ένα έτος βγήκε από τα συρτάρια του Υπουργείου Υποδομών ένα σχέδιο για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με μία αστική σήραγγα χωρίς ενδιάμεσες εξόδους, μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Αγίου Δημητρίου και παράλληλα μία αναβάθμιση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μέχρι το Ελληνικό.

Το σχέδιο επιχειρήθηκε να μπει στις χρηματοδοτικές προτάσεις για το περίφημο Πακέτο Γιούνκερ αλλά δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα κάποιος υποψήφιος.

Επίσης εδώ και χρόνια υπάρχει η περίφημη πρόταση για την Σήραγγα Αργυρούπολης που θα ενώσει το Ελληνικό με το Κορωπί και κατ`επέκταση με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Μάλιστα το συγκεκριμένο project υπάρχει και στο “νέο” Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, όπως αυτό κυρώθηκε το 2013 από τη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως αναφέρει στο ypodomes.com υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς “αν κάποιος ρωτούσε ποιο από τα δύο είναι πιο χρήσιμα, θα απαντούσα και τα δύο, γιατί εξυπηρετούν δύο διαφορετικούς σκοπούς”. Όπως αναφέρει,  η μεν Αστική Σήραγγα θα αποφορτίσει τον Καρέα, που τις ώρες αιχμής είναι υπερκορεσμένος και θα βοηθήσει στην διαμπερή μετακίνηση οχημάτων από τα νότια προς τα βόρειο-ανατολικά προάστια και είναι ένα από τα ελπιδοφόρα έργα για την Αθήνα τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τη Σήραγγα Αργυρούπολης, σημειώνει πως πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο που θα βοηθήσει στην εύρυθμη μετακίνηση από/προς το Ελληνικό καθώς όταν αυτό θα λετουργήσει αναμένεται να κορεστεί αμέσως η Βάρης-Κορωπίου δημιουργώντας προβλήματα και στην τοπική κυκλοφορία στα Νότια Προάστια αλλά και στην συνδεσιμότητα τους με τα Μεσόγεια, το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και τη Λαυρεωτική.

Όπως τονίζει με τη πιθανή υλοποίηση και λειτουργία και των δύο σηράγγων εξασφαλίζεται η εύρυθμη οδική μετακίνηση από τα πολυπληθή Νότια Προάστια και τον Πειραιά προς την Ανατολική Αττική καθώς θα λειτουργεί σαν ένα “δαχτυλίδι” που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές του Υμηττού και κυρίως τις επιπλέον χιλιάδες ροές που θα δημιουργήσει η λειτουργία της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού.

H υπόθεση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού αναμένεται να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια τόσο για τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 15ετία σε συνδυασμό με την νέα περίοδο παραχώρησης που θα ξεκινήσει το 2024.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV