Νίκος
Καραγιάννης

Όπως όλα δείχνουν ο αθηναϊκός τουρισμός βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Η έκρηξη των τουριστικών αφίξεων στην Αθήνα δείχνει ότι μια μεγάλη μερίδα επισκεπτών από το εξωτερικό ψάχνουν να κάνουν τουρισμό στην πόλη παρά σε κάποιον παραθαλάσσιο ή νησιωτικό προορισμό.

Το 2016 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε ρεκόρ για την ιστορία του με τις αφίξεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά τους 20 εκατομμύρια επιβάτες. Παράλληλα οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας δείχνουν επίσης την άνοδο του τουριστικού ενδιαφέροντος για την πόλη. Το Wyndham στο Μεταξουργείο, το Tiare στην Ομόνοια, το Electra Palace στην Πλάκα αλλά και τα πολλά νέα boutique hotels αντανακλούν τον νέο τουριστικό χαρακτήρα της Αθήνας και την ξενοδοχειακή της επανάκαμψη.

Όλο αυτό γίνεται σε συνδυασμό με μια νέα τάση στην κατασκευή των ξενοδοχείων. Αυτή η τάση έχει να κάνει με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και καλύτερες κατασκευές που δείχνουν το πλαίσιο του νέου ελληνικού ξενοδοχείου: Του ξενοδοχείου που πολεμά την κλιματική αλλαγή. Την ίδια τάση της οικοδόμησης κτιρίων με έμφαση στο περιβάλλον ακολουθούν και μεγάλα δημόσια κτίρια.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το οποίο κέρδισε πλατινένια Πιστοποίηση LEED από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πρασίνων Κτιρίων (USGBC). Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους διάκριση για πολιτιστικό κτίριο στην Ευρώπη και φυσικά η πρώτη για δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα.

Η πράσινη δόμηση στον τουριστικό κλάδο έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με τις επιταγές του υπεύθυνου τουρισμού, της πιο σύγχρονης και απαραίτητης τουριστικής τάσης. Έτσι λοιπόν και ο νέος τουρισμός της Αθήνας πρέπει να αναπτυχθεί με βάση την αειφορία, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνίας.

Στην περίπτωση της Αθήνας αυτό σημαίνει τον αυθεντικό χαρακτήρα της πρωτεύουσας. Οι τουρίστες σήμερα γνωρίζουν τον αυθεντικό της χαρακτήρα με τα καφενεία, τα μαγειρεία και ιδιαίτερες εμπειρίες όπως το Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Αυτό όμως θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Η νέα φιλοσοφία στις ανεγέρσεις ή ανακαινίσεις ξενοδοχείων στην πόλη θα πρέπει να αντανακλά και την πλήρη μεταστροφή της Αθήνας ως πόλη συνολικά σε περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές. Τα ξενοδοχεία θα είναι «πράσινα» αλλά το ίδιο θα πρέπει να είναι και η πόλη. Η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων ή ακόμα και η πλήρης απαγόρευση τους στο κέντρο, η ανάπλαση με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο σε πολλά σημεία και η ανάδειξη νέων πρακτικών όπως το ποδήλατο και το περπάτημα μέσα από ενδιαφέροντες περιπάτους θα έρθει να συμπληρώσει αυτό το «νέο πρόσωπο» της πόλης.

Εξίσου σημαντική είναι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα του Μετρό και του Τραμ που ολοένα και περισσότερο αναπτύσσονται σε νέες περιοχές. Μεγάλης σημασίας για το μέλλον και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της πόλης είναι και η αγορά φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων που θα πρέπει από εδώ και έπειτα να είναι zero emissions ή ηλεκτρικά με παράλληλη επέκταση του δικτύου του τρόλεϊ, ενός 100% περιβαλλοντικού μέσου.

Η νέα φιλοσοφία στο τουριστικό προϊόν της πόλης λοιπόν έχει πολλά σκέλη: νέα κατασκευαστικά ήθη, πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον για όλη την πόλη και όχι αποσπασματικά, συγκοινωνίες που να συμβάλλουν σε αυτό. Η Μεσογειακή κουλτούρα της πόλης, η Μεσογειακή κουζίνα με την απείρως πιο υγιεινή διατροφή καθώς και το υπέροχο κλίμα που έχει η πόλη, θα δημιουργήσουν ένα συνολικό προϊόν το οποίο ταιριάζει στο σύγχρονο lifestyle που υποστηρίζει την βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη με την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάδειξη του προσώπου της Αθήνας. Του τόσο αρχαίου αλλά και του τόσο σύγχρονου.

To άρθρο είναι από τον Iyad Kayali, CEO της εταιρείας Ecotourism Greece και του portal greenguide.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV