Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει Εσπερίδα που διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το EURACTIV με θέμα: “ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”
Η Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος με ώρα στις 4 το απόγευμα. Για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν μπορούν να πατήσουν εδώ και να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα συμμετοχής.
Βιώσιμη κινητικότητα και περιφερειακή πολιτική
Η δυναμική των ελληνικών πόλεων στη διαδικασία μετάβασης προς τη βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό χωροταξικό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον.
Στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των πόλεων στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς, και η «Urban Agenda for the EU» αναδεικνύεται σταδιακά σε μείζονα ευρωπαϊκή πολιτική με ξεχωριστό ρόλο μέσα στη Συνοχή. Οι πόλεις αναγνωρίζονται ως ο βασικός πυρήνας παρεμβάσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και για το λόγο αυτό περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται προς αυτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη EURACTIV, διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική». Κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση θα αποτελέσει ο καθοριστικός ρόλος που οι πόλεις καλούνται να διαδραματίσουν για τη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και η συμβολή του προγράμματος URBACT και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (Urban Innovative Actions) στη πραγματοποίηση ενός πιο «πράσινου μέλλοντος».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των προγραμμάτων URBACT και Urban Innovative Actions, των δράσεων που είναι σε εξέλιξη και των ανοιχτών προοπτικών χρηματοδότησης. Έμφαση θα δοθεί στη Βιώσιμη Κινητικότητα και στο ζήτημα της ανθεκτικότητας, της παραγωγικότητας και του τοπικού πολιτισμού, αλλά και στις ανισορροπίες και τις ανισότητες στο εσωτερικό της Ελλάδας και στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Είναι γνωστό ότι το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πόλη είναι τεράστιο, σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Πρόκειται για χάσμα πολιτισμού, τεχνολογίας, θεσμικό, κοινωνικής οργάνωσης, διοικητικής δομής, πολεοδομίας, κυκλοφοριακής οργάνωσης, περιβάλλοντος κ.λπ. Πρόκειται για χάσμα δημοκρατίας.
Ωστόσο, παρατηρείται πλέον μια κάποια αισιοδοξία αναφορικά με το αύριο, αφού τα θετικά μηνύματα είναι αρκετά. Mε σημαντική καθυστέρηση, oι ‘Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας’ – ΣΒΑΚ, ήρθαν και στην Ελλάδα. Πρωτεύων σκοπός τους είναι να δώσουν απάντηση στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.
Μέσα από τα διαρθρωτικά προγράμματα, η ΕΕ χρηματοδοτεί μία σειρά παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού όσο και σε υποδομές και έργα παρέμβασης. Παρέχει με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την απαραίτητη χρηματοδότηση αλλά και το πολιτικό πλαίσιο το οποίο απαιτείται για να εξασφαλίσει μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποφεύγει αποσπασματικές δράσεις με αυξημένο κόστος και μειωμένα αποτελέσματα.
Η Ευρώπη κινητοποιείται, και η Ελλάδα δεν μένει αμέτοχη σε αυτή την αλλαγή.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή κάνοντας κλικ εδώ.
Το (προσωρινό) πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατίθεται παρακάτω:
16:00 Προσέλευση
16:30 Χαιρετισμοί
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Γιώργος Δημαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργος Πατρίκιος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου
Εκπρόσωποι ΥΠΟΙΑΝ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ
1ο μέρος Εισηγήσεις για τη Βιώσιμη Κινητικότητα
17.00 Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ, «Πολιτικές Βιώσιμης Κινητικότητας για τη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής πόλης»
17.15 Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ, «Βιώσιμη κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις. Από την αντιπαλότητα στη συμφιλίωση»
2ο μέρος: Παρουσιάσεις προγραμμάτων
17:30 Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Μονάδα Στρατηγικής και Παρακολούθησης Πολιτικών. Παρουσίαση προγραμμάτων URBACT και Urban Innovative Actions
18.00 Ζωή Παπασιώπη – Νίκος Μαμαλούγκας, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Επιδόσεις, έργα και η επόμενη ημέρα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (tbc)
3ο μέρος: Εισηγήσεις Χωροταξική Πολιτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη
18.30 Ρένα Κλαμπατσέα, αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ. Βιώσιμη κινητικότητα και χωρικός σχεδιασμός: οι προοπτικές στην περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας
18.45 Δημήτρης Οικονόμου, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η θέση και ο ρόλος των ΣΒΑΚ στο ελληνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού
19.00 – 19.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV