Newsroom

Η Ελβετία άνοιξε επίσημα σήμερα τη σήραγγα Τσένερι, το τελευταίο τμήμα μιας επίπεδης σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει απευθείας τη βόρεια Ευρώπη με τη Μεσόγειο μέσω διαδρομών που περνούν κάτω από τις Άλπεις.

Η μήκους 15,4 χλμ. σήραγγα σημαδεύει την ολοκλήρωση της Νέας Σιδηροδρομικής Σύνδεσης μέσω των Άλπεων (NRLA), ένα σχέδιο 22.8 δισεκ. ελβετικών φράγκων που έχει χαρακτηριστεί το ελβετικό κατασκευαστικό σχέδιο του αιώνα.

Μαζί με τα 57,1 χλμ. της σήραγγας Γκοτάρ, της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής σήραγγας στον κόσμο που άνοιξε το 2016, και τα 34,6 χλμ. της σήραγγας Λότσμπεργκ, η Τσενέρι ολοκληρώνει ένα σύστημα που επιτρέπει τη διέλευση εμπορικών αμαξοστοιχιών από το Ροτερνταμ ως τη Γένοβα κάτω από τα βουνά.

«Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων (SBB) Βενσάν Ντικρό. «Ο στόχος να έχουμε μια επίπεδη σιδηροδρομική γραμμή μέσω των Άλπεων έχει τώρα επιτευχθεί».

Το ιστορικό της κατασκευής

Η σήραγγα, η οποία χρειάστηκε δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί, διέρχεται κάτω από το Όρος Τσένερι αντικαθιστώντας μια σιδηροδρομική γραμμή σε απότομη επιφάνεια που είχε μια σήραγγα μεγάλου ύψους στην κορυφή. Η βόρεια πύλη της βρίσκεται στο Καμορίνο και η σήραγγα διασχίζει τα βουνά στα νότια της Βέτζια, κοντά στο Λουγκάνο.

Η Ελβετία θέλει να χρησιμοποιήσει τη σήραγγα, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 13 Δεκεμβρίου 2020, για τη μεταφορά περισσότερων φορτίων με τρένα , μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προστατεύοντας το αλπικό περιβάλλον.

«Το περιβαλλοντικό όφελος είναι προφανές, αλλά δεν πρόκειται μόνο για τις Άλπεις», δήλωσε στο Reuters η Ελβετίδα πρόεδρος Σιμονέτα Σομαρούγκα, που ήταν παρούσα στην τελετή των εγκαινίων.

«Είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελβετία και μια βιώσιμη πολιτική μεταφορών.»

Η σήραγγα των 3,6 δισεκ. φράγκων, η κορύφωση των προσπαθειών της Ελβετίας να κάνει πιο άνετο το ταξίδι μέσω των Άλπεων, οι οποίες ξεκίνησαν με το άνοιγμα της σήραγγας Γκοτάρ το 1882, επιτρέπει τη διέλευση έως 170 εμπορικών και 180 επιβατικών αμαξοστοιχιών την ημέρα.

Στόχος του σχεδίου είναι να μειωθεί ο αριθμός των φορτηγών που διασχίζουν τις Άλπεις σε 650.000 τον χρόνο, μειώνοντας τις ημερήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 890 τόνους. Πέρυσι, έγιναν περίπου 900.000 διελεύσεις φορτηγών μέσω των Άλπεων, σύμφωνα με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Μεταφορών.

Εντέλει το ταξίδι με τρένο από το Μιλάνο στη Ζυρίχη θα μειωθεί από περίπου τέσσερις σε τρεις ώρες και ο SBB σχεδιάζει να δρομολογήσει απευθείας τρένα προς την Μπολόνια και τη Γένοβα.

Οι εμπορικές αμαξοστοιχίες θα μπορούν επίσης να διασχίζουν την απόσταση των 1.400 χλμ από το Ρότερνταμ στη Γένοβα χωρίς τεχνικά εμπόδια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV