Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και διείσδυση στις νέες τεχνολογίες

Δημοσιεύθηκε

στις

“Η ΕΛΒΑΛ και η ΧΑΛΚΟΡ είναι εταιρείες που έχουν μεγαλώσει οργανικά, έχουν βασιστεί στη συνέπεια, τη συσσώρευση εμπειρίας, την εξωστρέφεια και την μεγάλη προσέγγιση στην ποιότητα. Έχουν επενδύσει, από την εποχή που η έδρα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, περίπου 1,5 δισ. ευρώ” σημείωσε, χθες, σε εκδήλωση κατόπιν δημοσιογραφικής ξενάγησης, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Μάλιστα, ο κύριος Σπυρίδων Κοκκόλης οικονομικός διευθυντής του ομίλου, ανέδειξε περαιτέρω τη δυναμικότητά του, καθώς αποκάλυψε, πως όχι μόνο έχει ανακάμψει πλήρως από την πανδημική κρίση, αλλά έχει καταφέρει να παράξει 91.000 τόνους επιπλέον από το 2019.

Οι μεγάλες επενδύσεις

Μόνο η Elval πραγματοποιεί επενδύσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 150 εκατομμύρια, ποσό επενδύσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αντιστοιχούν στην εγκατάσταση του πιο σύγχρονου θερμού έλαστρου στην Ευρώπη και την Αμερική ενώ τα υπόλοιπα 100 είναι πρόσθετες επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 73%, με 520.000 τόνους δυναμικότητας έτοιμου προϊόντος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε χρονική περίοδο δύο ετών.

Σήμερα η Elval, είναι υπεύθυνη, για την παραγωγή 350.000 τόνων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας παραγωγής των 30 εκατομμυρίων τόνων.

Η Elval είναι υπεύθυνη για την παραγωγή αλουμινίου σε λαμαρίνες και φύλα, απασχολώντας 1.150 εργαζόμενους σε 9 εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα.

Η ΕΛΒΑΛ, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα θερμής έλασης εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη και το 86% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές σε 100 χώρες, εντοπίζει ισχυρές προοπτικές λόγω της αύξησης της ζήτησης για κουτιά αλουμινίου κατά 400 χιλ. τόνους με ορίζοντα το 2030. Όπως και στην ισχυροποίηση της ζήτησης για αλουμίνιο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η ΕΛΒΑΛ διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα 350.000 τόνων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα 3 χρόνια σε 500 χιλιάδες και θα μπορούσε να αγγίξει τις 800.000 σε βάθος χρόνου.

Η ΧΑΛΚΟΡ

Στην ΧΑΛΚΟΡ όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής διέλασης και κραμάτων της Halcor Πάνος Λώλος, η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη επειδή το συγκεκριμένο μέταλλο είναι κατά 100% ανακυκλώσιμο, διαθέτοντας κομβικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Η ΧΑΛΚΟΡ, που αποτελείται από τέσσερις θυγατρικές εταιρείες, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη, με τη ζήτηση για χαλκό να βαίνει αυξανόμενη λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, καθώς υπολογίζεται ότι η χρήση του καθαρού χαλκού και κραμάτων αυξάνεται έως και 4 φορές, σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία της κατασκευαστικής βιομηχανίας κινητήρων με μπάρες από ειδικό κράμα ορείχαλκου για δημιουργία οδηγών βαλβίδων, ενώ παράλληλα, τροφοδοτεί και τη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών ακροδεκτών καλωδίων με σωλήνες άνευ ραφής από ειδική ποιότητα καθαρού χαλκού.

Ο όμιλος, έχει και τη δυνατότητα μέσω των θυγατρικών του κλάδου χαλκού, να τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτων με προϊόντα έλασης ή λάμες για ηλεκτρικούς συνδέσμους, πόλους μπαταριών, ζυγούς διανομής ισχύος, ηλεκτρονόμους, διακόπτες, ασφάλειες, κουτιά διανομής ρεύματος αλλά και σύρματα περιελίξεων για ηλεκτρικά μέρη αυτοκινήτων.

Παρατηρείται επίσης αύξηση της ζήτησης του χαλκού. Αυτό οφείλεται στην αστικοποίηση, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και τις υποδομές σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, στην αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, καθώς και τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπου ο χαλκός έχει τετραπλάσια ποσότητα σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα