Βαγγέλης
Θάνος

Την προηγούμενη εβδομάδα τα ΕΛΠΕ εγκαινίασαν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα την Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εταιρεία έχει βάλει πλώρη για μια μεγάλη στροφή προς την πράσινη ενέργεια και ξεδιπλώνει αργά και σταθερά το σχέδιο της.

Εκτός από τον φωτοβολταϊκό σταθμό που τέθηκε σε λειτουργία η εταιρεία επιδιώκει την υλοποίηση και άλλων έργων. Τα έργα ΑΠΕ που προωθεί δεν περιορίζονται σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς καθώς περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, ΣΗΘΥΑ και αποθήκευση ενέργειας

Του τελευταίους πέντε μήνες τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 704, 8 MW, ληφθεί υπόψη και το έργο στην Κοζάνη με ισχύ 204 MW, τότε το χαρτοφυλάκιο σχεδόν αγγίζει το 1 GW (908,8 MW).

Με όπλο την εμπειρία από την γρήγορη, άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση του μέγκα-φωτοβολταικού πάρκου στην Κοζάνη, η εταιρεία επιδιώκει μια ισχυρή θέση και στην “πράσινη ενέργεια”.

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν στα σκαριά επιπλέον 8 υποδομές φωτοβολταικών.
Πιο αναλυτικά τα σχέδια προβλέπουν:

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 στη θέση Μπούμπα 1, του Δήμου Τρικκαίων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 52 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 52 MW στη θέση Μπούμπα 1, του Δήμου Τρικκαίων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 64 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 64 MW στη θέση Κάτω Παπαδοπούλι, του Δήμου Τρικκαίων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 40,495 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 40,495 MW στη θέση Μπούμπα 3, του Δήμου Τρικκαίων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 47 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 47 MW στη θέση ΒΙΠΕ Βόλου , των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

– φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 28 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 28MW στη θέση Παρτάκι, των Δήμων Αλμυρού και Φαρσάλων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το παζλ ολοκληρώνεται με δύο υποδομές , 10 και 6,8 MW . Η πρώτη στο Δήμο Φαρσάλων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και η δεύτερη στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αιολική ενέργεια

Τον προηγούμενο Φλεβάρη η εταιρεία εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 148MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 148 MW.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο σταθμός θα αποτελείται από 24 ανεμογεννήτριες και θα βρίσκεται στη θέση Ξέφωτο, των Δήμων Ιάσμου και Μυκής , στην Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας Θράκης.

Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ προωθούν και έναν άλλο αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 34 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 34 MW. Η υποδομή θα βρίσκεται στη θέση Πυργάκι του Δήμου Τανάγρας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες.

Παρών στην αποθήκευση

Τα ΕΛΠΕ ανοίγουν τη βεντάλια τους και πέρα από τις δύο επικρατέστερες υποδομές πράσινης ενέργειας φαίνεται πως κινούνται δυναμικά και στην αποθήκευση.

Η εταιρεία τον προηγούμενο διάστημα εξασφάλισε άδεια παραγωγού για τέσσερις εγκαταστάσεις , συνολικής ισχύος 175 MW.
Οι τρεις άδειες (50-50-25 MW) αφορούν υποδομές αποθήκευσης εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ , στη Θεσσαλονίκη.

Ενώ  η τέταρτη εγκατάσταση προβλέπεται για κατασκευή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελευσίνα.

Κλείνοντας , να αναφέρουμε πως τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν εξασφαλίσει και δύο βεβαιώσεις παραγωγού για μονάδες ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) ισχύος 16 και 34 MW.

Τα ΕΛΠΕ φαίνεται πως εναρμονίζονται πλήρως στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και επιχειρούν έναν ενεργειακό μετασχηματισμό που θα καταστήσει την εταιρεία οδηγό στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Παράλληλα σύμφωνα και με δηλώσεις του  διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου,  Α. Σιάμισιη, η εταιρεία επιταχύνει τον βηματισμό της για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας