Νίκος
Καραγιάννης

Με ένα συνεκτικό σχεδιασμό προχωρά η Lamda Development το πλάνο της πρώτης φάσης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Τα πολλά παράλληλα project που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη προετοιμασία στην οποία η Lamda έχει σκεφτεί τα πάντα, από τις πωλήσεις, τα deals μέχρι τις κατασκευές και την διαχείριση των οικοδομικών υλικών και φορτηγών.

Πρώτο μεγάλο νέο είναι πως μέχρι τις 20 Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό τα οποία θα ξεκινήσουν ευθύς αμέσως. Ο Οδυσσέας Αθανασίου σε δημοσιογραφική ξενάγηση και ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στο χώρο σημείωσε πως ένα από τα “άγχη” που υπάρχουν αυτή την εποχή είναι η διαφαινόμενη έλλειψη προσωπικού για όλα αυτά τα έργα που θα τρέξουν. Ωστόσο ήταν αισιόδοξος ότι τα έργα θα προλάβουν να κλείσουν γρήγορα ούτως ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα από τα δημόσια έργα που επίσης έρχονται μαζεμένα.

Τα έργα υποδομής

Το έργο της υπογειοποίησης που είναι μέρος των έργων υποδομής πρώτης φάση, είπε πως θα ξεκινήσει στο τέλος του 2022 και πως θα υπάρξει παράκαμψη εντός του Ελληνικού για να διευκολυνθεί η κίνηση. Η επιβάρυνση εκτιμάται σε περίπου 4-5 λεπτά για τον πρώτο χρόνο κατασκευής του υπογειοποιημένου τμήματος. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026. “Προχωράμε βάσει σχεδίου” σημείωσε ο κ.Αθανασίου ενώ για τα κόστη των έργων σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για τυχόν αυξήσεις και πως προς το παρόν είναι εντός προϋπολογισμού.

Συνολικά τα έργα υποδομής της πρώτης πενταετίας ανέρχονται σε 450-500 εκατ. ευρώ. Εκτός λοιπόν από τα έργα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα προετοιμάζεται ένας δεύτερος γύρος έργων υποδομής που θα ξεκινήσει στους επόμενους δύο μήνες. Ένας τρίτος γύρος υποδομών προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2023.

Παράλληλα αυτή την εποχή κατεδαφίζονται τα ολυμπιακά γήπεδα ενώ το γήπεδο μπάσκετ αποσυναρμολογείται για να μεταφερθεί στα Ιωάννινα. Ένα από τα πρώτα έργα είναι η διευθέτηση και ανάδειξη του ρέματος Τραχώνων που σήμερα είναι κατακερματισμένο.

Το έργο των κατεδαφίσεων συνολικά 425 κτιρίων το οποίο έχει αναλάβει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ προχωρά με μεγάλη ένταση που έχει προχωρήσει στο γκρέμισμα σε περίπου 200 από αυτά. H Lamda έχει προχωρήσει σε ένα βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των κατεδαφισθέντων. Συλλέγει σε ειδικό χώρο όλα τα υλικά όπου γίνεται διαχωρισμός των οικοδομικών υλικών και του σκραπ. Τα πρώτα οδηγούνται σε ειδικά μηχανήματα για να αποτελέσουν πρώτη ύλη, ένα υπόστρωμα στο δίκτυο δρόμων το οποίο θα δημιουργηθεί.

Ο διαγωνισμός για τον Marina Tower επίσης ολοκληρώνεται. Αρχικά ο εργολάβος θα προσληφθεί ως σύμβουλος του αρχιτέκτονα του έργου. Την Άνοιξη του 2023 θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ουρανοξύστη αλλά είναι πιθανόν το έργο να προχωρήσει με τον εργολάβο που θα προσληφθεί και θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου. Τα χωματουργικά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2022, η κατασκευή το 2023 και η ολοκλήρωση τοποθετείται στις αρχές του 2026.

Μέσα στο 2022 ξεκινούν και τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων με τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ να ξεκινά εντός των επομένων ημερών. Πριν το Πάσχα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου από όλα τα κτίρια του Ελληνικού που συμβολικά θα είναι το κτίριο ΑΜΕΑ συνολικού όγκου 11.000 τμ.

Θα γίνουν έργα αναβάθμισης της Μαρίνας, έχουν ξεκινήσει κατεδαφίσεις. Θα φτάσει σε χωρητικότητα τα 400 σκάφη και μάλιστα μεγάλα. Σε αυτή την περιοχή θα κατασκευαστεί το Marina Galleria, ένα πολυτελές ξενοδοχείο από την ΤΕΜΕΣ ακριβώς στη Μαρίνα η οποία θα κατασκευάσει ακόμα ένα ξενοδοχείο και στην δυτική πλευρά της παραλίας. Επίσης προβλέπεται η εξυγίανση και δημιουργία μια παραλίας ενός χιλιομέτρου με ελεύθερη πρόσβαση.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι προχωρά κανονικά η συμφωνία με τον όμιλο Fourlis, με τον οποίο έχει κλειστεί η συμφωνία για εμπορικό πάρκο 30.000 τ.μ. στον ευρύτερο χώρο του Vouliagmenis Mall, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για γραφειακούς χώρους: Ηδη στο κομμάτι αυτό έχουν ανακοινωθεί οι συμφωνίες με τους ομίλους Πειραιώς και Eurobank, ενώ γραφεία περιλαμβάνονται και στον Πύργο μικτής χρήσης για τον οποίο έχει ανακοινωθεί πρόσφατα η συμφωνία με την επενδυτική Brook Lane, με την οποία προχωρούν οι μελέτες. Πάντως λόγω της ζήτησης για γραφεία είναι πολύ πιθανό να επισπευσθούν οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αναφορικά με τις πωλήσεις από τις κτιριακές αναπτύξεις ο κ.Αθανασίου είπε πως:

Για τον Marina Tower υπάρχουν προσύμφωνα για ολα τα διαμερίσματα εκτός από τους τρεις τελευταίους ορόφους και τα 2 penthouse που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Συνολικά προβλέπονται πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 20% (100 εκατ. ευρώ) προβλέπεται να εισπραχθεί φέτος.

Από τις 27 βίλες που θα κατασκευαστούν αναμένονται έσοδα περίπου 182 εκατ. ευρώ. Η Lamda θα εισπράξει το 50% με την υπογραφή των συμβολαίων. Αυτό σημαίνει ότι για φέτος προσδοκά έσοδα 90-100 εκατ. ευρώ.

Αναφορικα με τα condominium, δηλαδή τα διώροφα και τριώροφα κτίρια αναμένονται έσοδα 250 εκατ. ευρώ. Συνολικά περιλαμβάνονται 1000 διαμερίσματα. Οι συμφωνίες εκτιμάται πως θα κλείσουν το επόμενο δίμηνο με 20% προκαταβολή ανά διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει έσοδα για φέτος ύψους 50 εκατ. ευρώ.

“Μας ευνόησε η καθυστέρηση του έργου”, τόνισε ο κ.Αθανασίου που υποστήριξε πως αν η επένδυση ξεκινούσε το 2016 δεν θα πετύχαινε τις πωλήσεις και τις τιμές που έχουν επιτευχθεί. Επίσης επεσήμανε και την υποστήριξη που έχει το έργο από το σύνολο της κοινωνίας.

Υπάρχουν επίσης σκέψεις ανάλογα με τις πωλήσεις κατοικιών να προστεθούν επιπρόσθετα 1.000 κατοικίες. Στο σύνολο της επένδυσης προβλέπεται να κατασκευαστούν 10.000 κατοικίες. Τα πρώτα ξενοδοχεία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργήσουν το 2025 όπως και η επένδυση του καζίνο ενώ το 2026 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν όλα τα κτίρια της πρώτης φάσης όπως και το πάρκο.

Ειδικότερα για το πάρκο, η Lamda θα φροντίσει στην διατήρηση ιδιαίτερα των ψηλών δέντρων που υπάρχουν στον χώρο, τα οποία θα διατηρηθούν σε χώρο εντός του ακινήτου και θα ξαναφυτευθούν είτε στο Μητροπολιτικό Πάρκο είτε σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Το Τραμ και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση

Για την γραμμή του Τραμ είπε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια έχει αρνητικά και πως υπάρχουν σκέψεις για μικρότερα οχήματα, ηλεκτροκίνητα και αναζητείται η καλύτερη δυνατή λυση και πως σίγουρα θα συνδεθεί μετρό και παραλιακή.

Για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης από φορτηγά κατά την κατασκευαστική περίοδο, ο κ.Αθανασίου είπε πως θα υπάρχουν σταθμοί κατασκευής τσιμέντου εντός του χώρου άρα η κίνηση τους θα είναι εσωτερική ενώ εξετάζεται και η μεταφορά δια θαλάσσης κάποιων όγκων. Παράλληλα γίνεται μεγάλη ανακύκλωση υλικών κατασκευής τα οποία θα αξιοποιηθούν την περίοδο κατασκευής. Βέβαια σημείωσε πως θα γίνει κάθε προσπάθεια ακόμα και μέσω επικοινωνίας για να ενημερώνεται ο κόσμος. Βέβαια σε ένα τόσο μεγάλο έργο είναι λογικό να υπάρξει μια κάποια αναστάτωση στην τοπική κυκλοφορία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV