Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: ξεκινά η περίφραξη του χώρου της επένδυσης, αντίστροφη μέτρηση για τις υπογραφές

Δημοσιεύθηκε

στις

Το happy end στο διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό έφερε χαμόγελα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και στην κυβέρνηση. Άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε “ιδιαίτερα ικανοποιημένος” από την διαφαινόμενη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την μεγάλη αυτή επένδυση.

Την ίδια ώρα και στη Lamda Development οι προετοιμασίες για την εκκίνηση της πρώτης φάσης των μεγάλων έργων αρχίζουν και επιταχύνονται. Οι πρόδρομες εργασίες για την κατεδάφιση των περίπουν 900 κτιρίων στο χώρο συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν και τα έργα περίφραξης του χώρου που οριοθετείται η επένδυση. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο εσωτερικός διαγωνισμός από τη Lamda για την επιλογή του αναδόχου. Αντικείμενο του έργου είναι να περιφραχθεί ο χωρός που ουσιαστικά θα μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο εργοτάξιο και παράλληλα να μπορεί να φυλάσσεται από μελλοντικές επιθέσεις ή βανδαλισμούς.

Advertisement

Ο χώρος της επένδυσης θα παραμείνει υπό εργοταξιακό καθεστώς και καθώς οι φάσεις του έργου θα ολοκληρώνονται θα αποδίδεται και πάλι σταδιακά σε χρήση. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Lamda, τα έργα θα ολοκληρωθούν σε τρεις διακριτές φάσεις.

Ολοταχώς για κλείσιμο ο διαγωνισμός

Ο “αιώνιος” διαγωνισμός για την επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, οδεύει για να ολοκληρωθεί μετά από 9 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό που απομένει είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο θα καθορίζεται επακριβώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλης της έκτασης καθώς και οι χρήσεις γης.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΑΝΕΠ, Άδωνι Γεωργιάδη, αυτό προβλέπεται να συμβεί τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα τελευταίο κρίσιμο βήμα το οποίο θα βοηθήσει στο διαχωρισμό της ιδιοκτησίας όλων των προβλεπόμενων έργων ή εγκαταστάσεων.

Advertisement

Για παράδειγμα το Μητροπολιτικό Πάρκο, η νέα παραλία ενός χλμ στον Άγιο Κοσμά, τα δίκτυα αποχέτευσης-ύδρευσης-ηλεκτρισμού, οι δρόμοι κ.α. θα κατασκευαστούν από τον επενδυτή, αλλά με την ολοκλήρωση τους θα θεωρούνται ως δημόσια, κάτω από την επίβλεψη διαφορετικών φορέων του Δημοσίου. Τόσο το Πάρκο όσο και η παραλία θα είναι πλήρως προσβάσιμα από το κοινό και θα αποτελούν ένα από τα landmarks της επένδυσης αυτής. Γενικότερα ελάχιστοι θα είναι οι χώροι όπου θα είναι περιορισμένη η πρόσβαση και αυτό θα αφορά κυρίως κατοικίες ή κτίρια.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να πραγματοποιηθεί -σε πανηγυρικό κλίμα- το οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού, με τη Lamda Development να καταθέτει 300 εκατ.ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώνοντας μία περίοδο στην οποία το έργο και η επένδυση αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ωριμάσει τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο.

Μία εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η εκδίκαση σε μερικές ημέρες, προσφυγών στο ΣτΕ από ομάδες πολιτών. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς το θέμα των ενστάσεων (πολεοδομικά κυρίως ζητήματα) έχει ήδη αντιμετωπιστεί με παλαιότερες αποφάσεις.

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα