Νίκος
Καραγιάννης

Στην κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-BOUYGUES δόθηκε η πρώτη φάση για τον πρώτο “πράσινο” ουρανοξύστη στην Ελλάδα, τον Marina Residential Tower.

Αυτό έγινε γνωστό ύστερα από διαρροή προς τα μέσα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Lamda Development, η κοινοπραξία επικράτησε στον διαγωνισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αυτός ο διαγωνισμός για τον Πύργο Κατοικιών στο Ελληνικό φέρει και μια καινοτομία: ο ανάδοχος δε θα είναι ο κατασκευαστής του Πύργου αλλά θα είναι εργολάβος σύμβουλος στην εταιρεία που έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του.

Στη συνέχεια, την άνοιξη του 2023, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Marina Tower. Ενδεχομένως όμως το έργο να προχωρήσει και με τον εργολάβο σύμβουλο που θα έχει επιλεγεί από φέτος εφόσον η συνεργασία με την Lamda Development κριθεί ότι μπορεί να συνεχιστεί και στο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τη Lamda Development μετά από αναμονή χρόνων το πρώτο μεγάλο έργο στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.

O “Marina Tower”, θα είναι ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης στην Ελλάδα, καθώς θα είναι το πρώτο “ψηλό” κτίριο της χώρας με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θα είναι ο υψηλότερος παραθαλάσσιος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο και ένας από τους πιο “πράσινους” ουρανοξύστες στην Ευρώπη.

Το κτίριο θα έχει ύψος 200 μέτρων, με 45 ορόφους και 200 διαμερίσματα. Το σχεδιασμό του έχει αναλάβει η κορυφαία εταιρεία Foster + Partners.

Στην μελετητική ομάδα συμμετείχαν επίσης και οι ελληνικές εταιρείες: Τομπάζης, Δοξιάδης, DENCO, TEKEM.

Τα 3 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι λιτές καθαρές γραμμές που δένουν απόλυτα με το περιβάλλον ποιότητα ζωής, για όλα τα διαμερίσματα (εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, ανέσεις, “smart home”) υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού (μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ορθής χρήσης νερού, ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα).

Πράσινο και υδάτινο στοιχείο μαζί

Το κτίριο έχει λιτές καθαρές γραμμές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που έχει ενσωματωμένο ένα κάθετο κήπο που διατρέχει στο σύνολο του τον ουρανοξύστη ενώ και το υδάτινο στοιχείο είναι παρών σχεδόν παντού.

Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί είναι σαν να συνυπάρχουν δύο κτίρια που συνδέονται με το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο. Όπως αναφέρθηκε είναι ένα κτίριο υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργεί μικροκλίμα, είναι ένα κτίριο πράσινο, ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή.

Στο σχεδιασμό έγινε πρωτοποριακή προσέγγιση που ξεφεύγει από το στερεότυπο των κλειστών πύργων και είναι μία αρχή που θα ακολουθηθεί και στα επόμενα έργα.

Το κτίριο όπως έγινε γνωστό θα διεκδικήσει το Leed Gold που είναι η κορυφαία διάκριση για την κατασκευή κτιρίων με πράσινα χαρακτηριστικά και που ελάχιστα κτίρια έχουν στην χώρα μας.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του Marina Tower

Ο ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, θα διαθέτει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους. Με την ολοκλήρωσή του, εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.

Βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης αποτελεί η δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου. Ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Όλες οι κατοικίες είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά του έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου.

Ο Marina Tower θα είναι ένας από τους πιο πράσινους ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV