Νίκος
Καραγιάννης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα υποδομών στο Ελληνικό ενώ προετοιμάζονται διαγωνισμοί ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για τα δύο μεγάλα mall σε Βουλιαγμένης και Άγιο Κοσμά. Το Ελληνικό δείχνει πλέον πολύ περισσότερο ως εργοτάξιο σε σχέση με έξι μήνες πριν ενώ σε πολλά σημεία του ακινήτου υπάρχει δραστηριότητα ακόμα και αν αυτή δεν είναι αμιγώς κατασκευαστική. Σε δημοσιογραφική ξενάγηση παρουσιάστηκαν όλα τα σημεία του ακινήτου ενώ ακολούθησε κουβέντα με τον επικεφαλής της Lamda κ.Οδυσσέα Αθανασίου.

Η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος

Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτή την εποχή είναι η κατασκευή του υπογειοποιημένου τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, μέρος των έργων υποδομής που εκτελεί για λογαριασμό της Lamda η ΑΒΑΞ. Η υπογειοποίηση έχει ξεκινήσει και τα χωματουργικά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το έργο γίνεται με την τεχνική του cut and cover και ήδη στα πρώτα 250 μέτρα σε μήκος έχει επιτευχθεί το τελικό βάθος που είναι τα 10 μέτρα.

Το επόμενο διάστημα αυτό που θα γίνει είναι η εκκίνηση της κατασκευής. Το υπογειοποιημένο τμήμα θα κατασκευαστεί επιτόπου με “κουτιά” τα οποία στην τελική τους μορφή θα αποδώσουν 3 λωρίδες ανα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως δηλαδή είναι και σήμερα στο υφιστάμενο τμήμα. Η ταχύτητα του υπόγειου τμήματος θα είναι μέχρι 70 χλμ/ώρα.

Στο σύνολο της η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος θα έχει μήκος 1500 μέτρα εκ των οποίων τα 1.300 θα είναι το υπόγειο τμήμα και τα υπόλοιπα οι προσβάσεις. Όπως ανέφεραν στελέχη της Lamda όταν ολοκληρωθεί το έργο δεν θα χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία της Λεωφόρου και θα επιλεχθεί ένα βράδυ για να “κουμπώσει” ο υφιστάμενος άξονας με το νέο υπογειοποιημένο τμήμα του.

Όρυγμα της υπογειοποίησης Ποσειδώνος
Όρυγμα της υπογειοποίησης Ποσειδώνος. Πηγή: ypodomes.com

Αναφορικά με την τύχη του σημερινού ανοιχτού οδικού τμήματος, αυτό θα δεχθεί κάποιες μετατροπές. Από τις 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας θα μειωθούν σε 1+1 και θα προστεθούν λωρίδες ποδηλατόδρομου και πεζών ο οποίος θα ενωθεί με τον κεντρικό διάδρομο που θα ενώνει την Λ.Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο.

Σημαντικό στοιχείο εδώ είναι η μετακίνηση της γραμμής του Τραμ από την σημερινή της υπερυψωμένη θέση , στον κεντρικό διάδρομο όπου θα λειτουργεί ως μια συνδετήρια γραμμή μεταξύ της Λ.Ποσειδώνος και της Λ.Βουλιαγμένης.

Πως τρέχουν τα κτιριακά projects

Σημαντικό νέο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης αποτέλεση και η ανακοίνωση της έναρξης δύο διαγωνισμών ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ για το mall στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και το mall στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Το Vouliagmenis Mall θα έχει εκτιμώμενο κόστος 350 εκατ. ευρώ και το Marina Galleria στα 130 εκατ. ευρώ. Τα δύο νέα αυτά projects σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου θα βγουν στον άερα μέχρι το τέλος του έτους.

Θα ακολουθήσει επίσης ο διαγωνισμός για τον Πύργο Γραφείων μεικτής χρήσης αλλά ύψους 200 εκατ. ευρώ από το σχήμα Brook Lane-Lamda αλλά και ο διαγωνισμός για αθλητικές χρήσεις και το Μητροπολιτικό Πάρκο κόστους περίπου  120 εκατ. ευρώ σχεδιασμένα από τον διάσημο αρχιτέκτονα Sasaki.  Για τα ξενοδοχεία της ΤΕΜΕΣ, μια επένδυση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο οperator για το πρώτο της παραλιακής ζώνης ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2023 το αντίστοιχο πεντάστερο στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Αναφορικά με τον Riviera Tower, ο κ.Αθανασίου σημείωσε πως οι προπωλήσεις έχουν φτάσει σε ποσοστό 88% και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στο κατασκευαστικό του τμήμα προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες δηλαδή η κατεδάφιση κτιρίων, ο καθαρισμός του χώρου, η περίφραξή του. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η τοποθέτηση πασσάλων οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν σε βάθος 50 μέτρων.

Πλησιάζει η κατασκευή του Riviera Tower

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιλεγεί ο ανάδοχος για την θεμελίωση του κτιρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα επιλεγεί και ο ανάδοχος για το κυρίως κατασκευαστικό έργο. Όπως όλα δείχνουν η συνεργασία με το σχήμα Intrakat-Bouygues είναι καλή και κατά πάσα πιθανότητα από το συμβουλευτικό ρόλο που έχει σήμερα θα περάσει και στον αμιγώς κατασκευαστικό. Ο κ.Αθανασίου ανέφερε πως στόχος είναι να γίνει η επιλογή του κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2022.

Ο Riviera Tower θα είναι ο πρώτος παράκτιος ουρανοξύστης της χώρας, ο πιο ψηλός και ο πρώτος “πράσινος”. Θα διαθέτει 50 ορόφους και 170 διαμερίσματα, ενώ μόνο στο ground floor προβλέπονται χώροι 2.000 τ.μ. Η ολοκλήρωση και λειτουργία του προβλέπεται για τον Μάρτιο του 2026.

Η εκκίνηση των μεγάλων κτιριακών αναπτυγμάτων εκτιμάται από στελέχη της Lamda πως θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Κοντά σε αυτό το χρονικό όριο τοποθετείται και η έναρξη κατασκευής και του καζίνο στο Ελληνικό από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK, η οποία αποτελεί μια ανεξάρτητη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι προπωλήσεις όπως τόνισε ο κ.Αθανασίου μέχρι το τέλος του έτους εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2023 πιστεύεται ότι θα έχουν εκτοξευθεί σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για προσφυγή σε νέο ομόλογο καθώς όπως είπε ο επικεφαλής της LD, το έργο έχει επαρκή χρηματοδότηση.

Έργα σε εξέλιξη στο Ελληνικό
Έργα σε εξέλιξη στο Ελληνικό. Πηγή:ypodomes.com

Υπόλοιπα κτιριακά έργα

Στην περιοχή δίπλα από την Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, θα κατασκευαστεί ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο που θα βλέπει το ακρωτήριο. Δίπλα θα κατασκευαστούν σε 28 οικόπεδα, 28 βίλες συντονισμένες από πέντε αρχιτεκτονικά γραφεία και θα είναι όλες custom made, δηλαδή σχεδιασμένες ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε αγοραστή.

Πίσω από τις βίλες προβλέπεται η κατασκευή 115 διαμερισμάτων σε τριόροφα κτίσματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Lamda το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα εκδοθούν οι άδειες, θα ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου και το τρίτο τρίμηνο θα ξεκινήσει η κατασκευή και στις αρχές του 2026 θα παραδοθούν όλα τα παραπάνω προς χρήση.

Ακριβώς πίση από την “γειτονιά” της Ποσειδώνος, εκει δηλαδή που σήμερα υπάρχουν πολυκατοικίες, θα κατασκευαστούν σειρά από πολυκατοικίες ύψους 50 μέτρων που θα διαθέτουν 14 ορόφους με συνολικά 300 διαμερίσματα. Ο σχεδιασμός τους γίνεται σε συνεργασία με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία.

Τέλος στο τμήμα που γειτνιάζει με τον Άλιμο, προβλέπεται η κατασκευή επιπλέον 500 διαμερισμάτων σε τετραόροφες πολυκατοικίες. Οι τιμές τους στα δύο αυτά σημεία θα είναι παρόμοιες με ότι σήμερα πωλείται στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων. Εδώ εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2023 θα ολοκληρωθεί η έκδοση των αδειών και το 2024 θα ξεκινήσουν τα έργα με την πραγματοποίηση αντίστοιχου διαγωνισμού.

Μέσα και άλλες εταιρείες

Σημαντικό στοιχείο για τα κτιριακά έργα είναι η επισήμανση του Οδυσσέα Αθανασίου για την επιλογή αναδόχων καθώς ανέφερε πως οι διαγωνισμοί για επόμενα κτιριακά έργα δεν θα αφορά πλέον μόνο τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και μικρότερου μεγέθους τεχνικές που διαθέτουν εμπειρία σε οικοδομικά έργα.

Το κόστος κατασκευής σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου έχει ανέβει περίπου μέχρι και 15%, ποσοστό που χαρακτηρίστηκε ως ανεκτό. Μέρος του ανεβασμένου κόστους πέρασε στους αγοραστές. Οι προπωλήσεις στα condominium και τις βίλες αγγίζει το 100% από έλληνες κυρίως αγοραστές.

Ελληνικό: κατασκευή κτιρίου ΑΜΕΑ
Ελληνικό: κατασκευή κτιρίου ΑΜΕΑ. Πηγή: ypodomes.com

Ο επικεφαλής της Lamda τόνισε πως το 2023 θα προσεγγιστεί το 25% των κατασκευών της πρώτης φάσης ενώ “κατασκευαστικός οργασμός” θα υπάρξει τη διετία 2024-2025.

Η Lamda επίσης συνεργάζεται με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το μεγάλο έργο της Σήραγγας Ηλιούπολης και της ανισοπεδοποίησης της Βουλιαγμένης. Όπως είπε ο κ.Αθανασίου οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το 2023 και θα παραδοθούν στο υπουργείο.

Το κτίριο ΑμεΑ και τα περιβαλλοντικά έργα

Σε κατασκευή από την ΕΚΤΕΡ είναι το πρώτο κτιριακό έργο του Ελληνικού, το κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 και θα φιλοξενεί 4 συλλόγους που είχαν την έδρα τους στην πρώην αμερικανική βάση. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση και προχωρούν τα έργα πολιτικού μηχανικού. Το κτίριο θα είναι “πράσινο” και η κατασκευή του θα πιστοποιηθεί ως Leed Gold.

Στην επιφάνεια όμως φέρνει η Lamda και πάλι μετά από δεκαετίες το Ρέμα Τραχώνων μέσα από την εργολαβία των έργων υποδομής. Η ανάδειξη του Ρέματος εντάσσεται στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του ακινήτου και θα μείνει ως ανοιχτό μέρος.

Στο πλαίσιο των έργων υποδομής η ΑΒΑΞ παίζει σημαντικό ρόλο καθώς όπως ανακοίνωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου δεν θα υπάρξει τελικά Β`φάση έργων και η μεγάλη τεχνική εταιρεία θα αναλάβει το σύνολο των έργων υποδομής της πρώτης πενταετίας.

Μέρος των έργων αποτελεί και η εξυγίανση και εμπλουτισμός της παραλίας του ενός χιλιομέτρου στον Άγιο Κοσμά. Η ΑΒΑΞ θα ολοκληρώσει και θα παραδώσει στη Lamda την νέα παραλία και ακολούθως ο διάσημος αρχιτέκτονας Σασάκι θα αναλάβει την σύνδεση της με τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους του ακινήτου.

Στα περιβαλλοντικά έργα εντάσσεται και η αξιοποίηση των μπαζών κατεδάφισης αλλά και της απορρύπανσης του εδάφους. Στο πρώτο σκέλος, έχει εγκατασταθεί ένας σπαστήρας ο οποίος θα συμβάλλει στην επανάχρηση των μπαζών. Προβλέπεται πως θα διαχειριστή 1,5 εκατομμύριο τ.μ. υλικών κατεδάφισης εκ των οποίων θα προκύψουν 1 εκατ. κυβικά μέτρα υλικού προς επανάχρηση.

Παράλληα γίνεται εξυγίανση ρυπασμένου εδάφους από τη λειτουργία του αεροδρομίου με προηγμένες τεχνικές ενώ απομακρύνθηκε και αγωγός καυσίμων μήκους 5 χιλιομέτρων.

Η Lamda έχει πραγματοποιήσει συμφωνία με τις Lafarge και ΤΙΤΑΝ για την επί τόπου παραγωγή σκυροδέματος μέσω σύγχρονων μονάδων που θα έρθουν μέχρι το τέλος του έτους. Ενδιαφέρουσα είναι και η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ προβλέπεται το φιλτράρισμα λυμάτων και την παραγωγή νερού για το πότισμα των πράσινων χώρων του ακινήτου. “Εμείς θα κάνουμε την ανάπτυξη και η ΕΥΔΑΠ τη διαχείριση” σημείωσε ο κ.Αθανασίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ