Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: Πέφτουν υπογραφές την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινά η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development - Πηγή: Lamda Development
Ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development - Πηγή: Lamda Development

Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα είναι πλέον εδώ και σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή 25 Ιουνίου θα πέσουν οι υπογραφές μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκείνη την ημέρα, θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ.ευρώ αλλά και εγγυητική επιστολή αξίας 347 εκατ. ευρώ. Η αναγγελία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ήρθε ακριβώς μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ που ανοίγουν τον δρόμο διάπλατα για την εκκίνηση του πλέον οραματικού επενδυτικού πλάνου που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια, αμέτρητες προσφυγές, να ξεπεραστούν σημαντικές αγκυλώσεις και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και να συνεργαστούν φορείς και πολιτεία για να δούμε το έργο στη γραμμή της εκκίνησης.

Στην πραγματικότητα βέβαια η πρώτη άτυπη εκκίνηση έχει γίνει με την πραγματοποίηση των πρόδρομων έργων που αφορούσαν την κατεδάφιση και εκκαθάριση του χώρου από κτίρια, την τοποθέτηση φράχτη κ.α.

Επίσης, η Lamda αποφάσισε να αποδεσμεύσει από την όλη διαδικασία το καζίνο, η σύμβαση του οποίου βρίσκεται στο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ωστόσο πηγές κοντά στην υπόθεση δηλώνουν αισιόδοξοι πως σύντομα θα κλείσει και αυτό το project το οποίο έχει αναλάβει η Κ/Ξ Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πραγματικότητα το μότο “οι μπουλντόζες μπαίνουν στο Ελληνικό” καθώς με την ενεργοποίηση της σύμβασης θα ξεκινήσει η η υλοποίηση της πρώτης φάσης που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ.ευρώ.

Τα έργα της πρώτης πενταετίας

Στην πρώτη φάση των έργων που θα διαρκέσει 5 έτη θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές (υπόγεια δίκτυα ηλεκτρισμού, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου κ.α), δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι αλλά και σημαντικά έργα υποδομής όπως η υπογειοποίηση τμήματος της Λ.Ποσειδώνος.

Για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα στα οποία θα υπάρχει συνεργασία με δημόσιους φορείς, έχει περάσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την υλοποίηση τους στους χρόνους που έχει προγραμματίσει ο επενδυτής.

Στην ίδια περίοδο όμως θα δημιουργηθεί το 1/3 του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού ενώ θα κατασκευαστούν και οι 6 Πύργοι του Ελληνικού που βρίσκονται στο παραλιακό τμήμα του ακινήτου αλλά και στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Το έργο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει θωρακιστεί νομοθετικά ύστερα από τις πλείστες όσες αποφάσεις έχει εκδώσει το ΣτΕ κατά τη διάρκεια της πολυετούς διαδικασίας του διαγωνισμού.

Η χρηματοδότηση των έργων της πρώτης πενταετίας έχει εξασφαλιστεί καθώς πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία της Lamda Development με τις Eurobank και Πειραιώς για την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, συνολικού ύψους περίπου 1,16 δισ. ευρώ.

Μια νέα εποχή για την Ελλάδα

Η στιγμή είναι ιστορική καθώς συμπίπτει με την περίοδο επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια η Lamda Development θα πρωτοστατήσει.

Το Ελληνικό, είναι ένα έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.

Στόχος η δημιουργία μιας σύγχρονης πράσινης, ψηφιακής πόλης, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ενός νέου χώρου ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, περίπατου, άθλησης, προσβάσιμος σε όλους.

Μια νέα μορφή επικοινωνίας

«Επί 7 χρόνια πιστεύαμε ότι το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση όλων αυτών που σχεδιάζαμε με πολλή υπομονή και πίστη, αλλά κυρίως πάθος και προσήλωση στο στόχο μας όλο αυτό το διάστημα.

Έχουμε ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά σχέδια για την πρώτη φάση του Έργου τα οποία και θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε άμεσα και για το οποία έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για την υλοποίησή τους έχουμε μαζί μας κορυφαίους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προσβλέπουμε στο να γίνουμε πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία μιας «έξυπνης πράσινης πόλης».
Θα προσπαθήσουμε να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τον παλμό της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

Με το Ελληνικό θα δημιουργήσουμε ένα έργο πρότυπο σε πολλαπλά επίπεδα που θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα