Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: Μια έξυπνη πόλη από την αρχή, πότε ξεκινούν τα πρώτα μεγάλα έργα

Δημοσιεύθηκε

στις

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

“Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως “έξυπνη” πόλη στην οποία θα αξιοποιηθούν προηγμένες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές με γειτονιές των 15 λεπτών. Σε αυτές, οι κάτοικοί τους θα μπορούν να έχουν όλα όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους σε απόσταση μόλις 15 λεπτών”.

Αυτό είπε στην παρουσίαση του master plan της επένδυσης του Ελληνικού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Όπως σημείωσε είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθεί αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση χωρίς το κράτος και οι φορολογούμενοι να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ.

“Μέσα στα επόμενα χρόνια, μεταμορφώνεται για να γίνει σύντομα μια νέα πράσινη πόλη, που θα μπορούμε όλοι να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Οι “έξυπνες” υποδομές είναι ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του έργου, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα απλωθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα” είπε χαρακτηριστικά.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το Ελληνικό θα δημιουργήσει 85.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ έχουν ήδη επιστρέψει από το εξωτερικό Έλληνες επιστήμονες που έχουν ενταχθεί στην Lamda, βοηθώντας έτσι στην αναστροφή του brain drain.

Μάλιστα τόνισε πως “Κάνουμε την Ελλάδα σημείο αναφοράς με την προσέλκυση πάνω από 1 εκατ. επισκεπτών από όλο τον κόσμο ετησίως.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο κ.Αθανασίου ανέφερε πως. Τα τελευταία χρόνια συζητάμε όλο και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον, τη δημιουργία πόλεων βιώσιμων και ανθεκτικών στην κλιματική κρίση. Για εμάς όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα, για αυτό δημιουργήσαμε μια καταξιωμένη ομάδα από τους καλύτερους πολεοδόμους, αρχιτέκτονες και μηχανικούς παγκοσμίως και τους ζητήσαμε να έχουν ως προτεραιότητά τους τα χαρακτηριστικά και τη φυσική ομορφιά του Αττικού τοπίου, την ιστορική ταυτότητα της Αθήνας.

Αλλάζει η αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας

Όπως ανάφερε στην παρουσίαση που έκανε ο Δημήτρης Ζωντανός, Διευθυντής Σχεδιασμού και Κατασκευών της LAMDA Development, η επένδυση στο Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Θα είναι όπως είπε μια νέα πόλη που θα συνδέει πολλούς Δήμους. Θα δοθεί προτεραιοτητα σε πράσινο και ανοιχτους χώρους σε σύνολο 70% του χώρου της επένδυσης.

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού περιλαμβάνουν την εύκολη πρόσβαση από όλους. Σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και χώροι αναψυχής και διασκέδασης.

“Ξεπερνάμε κατά πολύ τα όσα προβλέπονται από ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία” είπε ο κ.Ζωντανός. Για αυτό το σκοπό έχουν εκπονηθεί πάνω από 100 ειδικές μελέτες. Θα υπάρχουν διαδρομές από πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους πάνω από 50 χιλιόμετρα όπου θα ηγείται ένας πεζόδρομος 2,5 χιλιομέτρων και μήκους 56 μέτρων πουν θα ενώνει τη Λ.Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο.

Σημαντικό έργο υποδομής θα είναι η υπογειοποίηση της Λ.Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χλμ ύψους 50 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Lamda. Επίσης θα υπάρχει πρόσβαση στο πάρκο μέσως μιας πεζογέφυρας που θα γίνει τοπόσημο της περιοχής.

Παράλληλα δόθηκε έμφαση στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και με υπόγειο δίκτυο και συλλογή βρόχινου νερού που θα ανακυκλώνεται και θα επαναχρησιμοποιείται. Παράλληλα έχουμε την αναβίωση των ρεμάτων Τραχώνων και Αεροδρομίου που οριοθετήθηκαν.

Σημαντική για την επένδυση είναι και η ειδική υπόγεια εγκατάσταση λυμάτων που καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου για το οποίο ο κ.Ζωντανός δήλωσε υπερήφανος.

Το Ελληνικό θα είναι μια έξυπνη πόλη με πολλές εφαρμογές όπως η διαχείριση του φωτισμού και της στάθμευσης.

Το παράκτιο μέτωπο

Στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί μια αμμώδη παραλία ενός χιλιομέτρου. Θα εκσυγχρονιστεί η Μαρίνα Αγίου Κοσμά η οποία θα είναι προσβάσιμη από όλους.

Φιλικά και προσβάσιμη η πόλη και βάσει αυτού προχωρά η μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο 11.000 τμ για 4 σωματεία ΑΜΕΑ.

Επίσης στο πάρκο θα υπάρχει αθλητικό κέντρο που θα εχει πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία σημαντικών διοργανώσεων.

Επίσης θα υπάρχουν σημαντικές οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Ήδη έχει ανακοινωθεί το σχέδιο για τον Marina Tower και την Marina Galleria.

To πάρκο θα εκτείνεται σε πάνω από 2εκατ. τ.μ. και θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Θα έχει μηδενικό αποτύπωμα και θα έχει αυστηρούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η καθαίρεση 90 κτιρίων και έγινε εκκαθάριση του πολεμικού υλικού από την ΤΕΝΞ. Παράλληλα θα αναδειχθούν τοπόσημα όπως ο υδατόπυργος και το υπόστεγο Γ` της πολεμικής αεροπορίας.

Tα έργα για τη διαμόρφωση της παραλίας έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι και οι μελέτες για το πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το 2022 ξεκινούν τα έργα για τον Marina Tower, την παραλία Αγίου Κοσμά, την Μαρίνα και το κτίριο ΑΜΕΑ. Το 2023 ξεκινούν τα έργα για τη Marina Galleria και το εμπορικό κέντρο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τη Lamda Development.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα