Νίκος
Καραγιάννης

Αργές και σταθερές είναι οι εξελίξεις που θα μας φέρουν στην ολοκλήρωση της “στοιχειωμένης” αποκρατικοποίησης για την Αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com η Global Investement Group έχει καταθέσει λίγο πριν φύγει το 2016  την ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) η οποία πρέπει τώρα να εξεταστεί και με τις όποιες τροποποιήσεις γίνουν να ενταχθεί στο Προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια το Π.Δ να εγκριθεί όπως προβλέπεται άλλωστε στο Νόμο 4062/2012. Είναι μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες που αναμένεται να δώσουν φτερά στην προ-κατασκευαστική περίοδο.

Επίσης θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών που προβλέπονται και άλλων θεμάτων όπως χωροθέτηση κτιρίων, περιβαλλοντικοί όροι κλπ.

Να θυμίσουμε ότι από την Βουλή των Ελλήνων πέρασε το γενικό νομοθετικό πλαίσιο για το Καζίνο που θα λειτουργήσει εντός της επένδυσης.  Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο Φορέας Υλοποίησης αυτού του διαγωνισμού (ΥΠΟΙΚ ή ΕΕΕΠ).

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ
Για να φτάσουμε στην τελική υπογραφή της σύμβασης, πιθανότατα στο τέλος του 2017, χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν, όπως η διανομή του Ακινήτου σύμφωνα με ένα διάγραμμα διανομής που θα συμφωνηθεί μεταξύ του Αγοραστή, του Πωλητή και του Ελληνικού Δημοσίου, η μεταβίβαση στην Ελληνικό ΑΕ των Εμπραγμάτων Δικαιωμάτων σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ΚΥΑ και η παράδοση του Ακινήτου ελευθέρου από κατοχή τρίτων στο σύνολό του εκτός (α) της έκτασης της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, η οποία θα εκκενωθεί εντός 10 μηνών από την Ημερομηνία Μεταβίβασης και (β) της μαρίνας που βρίσκεται στο Ακίνητο στην Εταιρεία δυνάμει πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής που θα υπογραφεί μεταξύ του Πωλητή και της Εταιρείας. Στο ακίνητο παραμένουν οι εγκαταστάσεις του τραμ και του FIR, όπως και οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ και των ΑΜΕΑ.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν θα υπάρξει εκείνη η τελική επιτάχυνση για το παραδεκτό σχεδόν από όλους σωτήριο πλάνο της αξιοποίησης το οποίο υπόσχεται να φέρει στην Αθήνα την ανάσταση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω του μεγάλου όγκου κτιρίων και υποδομών που θα κατασκευαστούν, της τουριστικής ανάπτυξης με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες ετησίως, τις επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες σε ένα γενικό πλάνο που υπόσχεται δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας.

Το ίδιο σημαντική είναι η υπόσχεση για υποστήριξη του ΑΕΠ της χώρας μέσω των επενδύσεων αρχικά και μετά της λειτουργίας. Τα μεγέθη άλλωστε είναι καθηλωτικά: η έκταση είναι 6,2 εκατομμύρια στρέμματα, η επένδυση έχει εκτιμηθεί σε 8 δισ ευρώ, οι θέσεις εργασίας σε 70.000.

Φέτος αναμένεται να είναι η τελική χρονιά που θα ολοκληρώσει την προσυμβατική περίοδο, θα φέρει τις τελικές υπογραφές και το 2018 να είναι η χρονιά έναρξης της μακράς και πολλά υποσχόμενης κατασκευαστικής περιόδου που στην πρώτη της φάση θα διαρκέσει 5-8 χρόνια. Στο σύνολο της η παραχώρηση θα διαρκέσει 99 χρόνια.

Στον πυρήνα της Αξιοποίησης του Ελληνικού θα είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύψει έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Μεταξύ των μεγάλων έργων υποδομής προβλέπεται η κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, πιθανή επέκταση του Τραμ εντός της έκτασης, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

Στα μεγάλα οικοδομικά έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή εκατοντάδων πολυτελών κατοικιών, σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα (malls), πανεπιστημιακά και ερευνητικά κτίρια, νοσοκομείο, aquarium κ.α. που υπόσχονται μεγάλη ανάπτυξη της οικοδομής που έχει σχεδόν εξαφανιστεί στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τους επενδυτές από την αρχή της κατασκευαστικής περιόδου με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας σχετιζόμενων με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Εξαιρετικά σημαντική από την άλλη είναι και η επείγουσα συζήτηση για την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών στην περιοχή καθώς η ανάπτυξη ενός τόσο μεγάλου οικιστικού-τουριστικού-εμπορικού και ψυχαγωγικού πλάνου προϋποθέτει υποστήριξη και επέκταση των υπαρχουσών υποδομών με παρεμβάσεις και αναβάθμιση της Λ.Ποσειδώνος και Λ.Βουλιαγμένης, επέκταση Τραμ και Μετρό, και την από παλιά σχεδιασμένη Σήραγγα Αργυρούπολης που θα δώσει απευθείας σύνδεση της επένδυσης με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος για την εύκολη πρόσβαση από και προς την επένδυση του Ελληνικού.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας