Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας: Ελληνική υποστήριξη για το PCI που παίρνει τη «σκυτάλη» από τον IGB

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στοίβες σωλήνων φυσικού αερίου

Το πράσινο φως για τον διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας (σ.σ. που αποτελεί και Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος – PCI), επί της Βουλγαρικής επικράτειας, γνωστού και ως IBS, έδωσε με πρόσφατη απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ εδράζεται στη λογική της διασυνοριακής συνεργασίας με σκοπό την επιτάχυνση της ωρίμανσης Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, τα οποία -ως γνωστόν- είναι κομβικής σημασίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Το παραπάνω έργο εντάσσεται στον διάδρομο προτεραιότητας  «Διασυνδέσεις  αερίου  Βορρά-Νότου  στην  κεντροανατολική  και  νοτιοανατολική  Ευρώπη” (NSI East Gas)», μέρος του οποίου είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο γνωστός μας IGB, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου NSI East Gas, περιλαμβάνει τα ακόλουθα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος:

– 6.8.1.  Διασύνδεση  Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora και τον σταθμό συμπίεσης αερίου στους Κήπους Έβρου

– 6.8.2. Εργασίες  αποκατάστασης,  εκσυγχρονισμού  και  επέκτασης  του  βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς

– 6.8.3. Διασύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας‐Σερβίας  (IBS)

Αν και είναι ένα έργο που δεν διέρχεται από ελληνικό έδαφος, γίνεται αντιληπτό ότι ως τμήμα ενός ευρύτερου διαδρόμου που διατρέχει κάθετα τη ΝΑ Ευρώπη, «παίρνοντας τη σκυτάλη» από τον IGB, αποκτά προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας, δεδομένων και των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που αναπτύσσονται στη βόρεια Ελλάδα, όπως ο αγωγός TAP και το FSRU Αλεξανδρούπολης, που πρόκειται να αποτελέσει ένα ακόμη ένα στρατηγικό σημείο εισόδου προς το ελληνικό σύστημα μεταφοράς.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΡΑΕ, στη μελέτη κόστους‐οφέλους (CBA) που προσκόμισε ο  φορέας  υλοποίησης  του  έργου, Bulgartransgaz EAD,  βάσει  της  εγκεκριμένης  μεθοδολογίας του ENTSOG, προέκυψε σαφές όφελος και για τη Βουλγαρία και για την  Ελλάδα, σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης συνολικού καθαρού  οφέλους για την Ελλάδα προκύπτει 15,84% και για τη Βουλγαρία 53,34,%.  Για το λόγο  αυτό,  ο  επιμερισμός  κόστους  (ανάλυση  CBCA)  πρέπει  να  εξεταστεί  μεταξύ  της  Βουλγαρίας  και  της  Ελλάδας. Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, μικρότερα  θετικά  οφέλη  προκύπτουν  επίσης  για  τη  Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία‐Ερζεγοβίνη με τα καθαρά οφέλη για τη Βουλγαρία, τη χώρα στο έδαφος της οποίας  χωροθετείται το έργο, να εκτιμώνται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, για μία περίοδο αναφοράς 20 ετών.

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει το  εθνικό σύστημα φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με αυτό της Σερβίας, με φυσική ροή  από τη Βουλγαρία προς τη Σερβία.

Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 170 χλμ., από την πόλη Novi Iskar της Βουλγαρίας έως την πόλη Nis της Σερβίας, εκ των οποίων  τα  62  χλμ.  θα  βρίσκονται  στη  Βουλγαρική  επικράτεια.  Ο  αγωγός  θα  έχει  δυναμικότητα  1,8  δισ.  κυβικά  μέτρα  φυσικού  αερίου  ανά  έτος,  με  δυνατότητα  αμφίδρομης  ροής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση το έργο, ενδεικτικού κόστους 81 εκατ. ευρώ,  χαρακτηρίζεται  ώριμο,  καθώς  έχει  ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των μελετών και αδειοδοτήσεων, ενώ υφίσταται και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η κατασκευή του αγωγού δύναται  να ολοκληρωθεί έως το Μάιο του 2022.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Συμμαχία ΔΕΠΑ και Hertz για την προώθηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο οχημάτων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΠΑ Λογότυπο

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η ΔΕΠΑ Α.Ε. με την Autohellas Hertz, με στόχο την προώθηση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης σε επιβατικά και φορτηγά οχήματα, μέσω δράσεων που θα αποσκοπούν άμεσα στην αύξηση του αριθμού των οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο. Απώτερος στόχος της συνεργασίας είναι -μεταξύ άλλων- και η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στο πλαίσιο του μνημόνιου συνεργασίας, η ΔΕΠΑ θα μεριμνήσει για την περαιτέρω εξάπλωση του δικτύου πρατηρίων καυσίμων φυσικού αερίου (CNG) με στόχο να αυξηθούν τα σημεία ανεφοδιασμού των επιβατικών και φορτηγών οχημάτων, θα αναπτύξει και θα προωθήσει δράσεις για την προώθηση του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης, θα στηρίξει με δράσεις την προώθηση της χρονομίσθωσης CNG οχημάτων, αλλά και θα παρέχει κίνητρα για τη μίσθωση CNG οχημάτων.

Από την πλευρά της, η Autohellas Hertz θα υποστηρίζει δράσεις σχετικές με την αεριοκίνηση, θα προσφέρει στην πελατειακή της βάση επιβατικά και φορτηγά CNG οχήματα, θα αναπτύξει ειδικά πακέτα χρονομίσθωσης σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για CNG οχήματα και θα υποστηρίξει τις δράσεις της ΔΕΠΑ για την προώθηση του
φυσικού αερίου ως καύσιμο κίνησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε σχετικά: «Το φυσικό αέριο είναι το πιο οικονομικό, αποδοτικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα. Είναι χρέος μας να προωθήσουμε αποφασιστικά τη χρήση του ως καύσιμο κίνησης, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η «συμμαχία» που αναπτύξαμε με τη Hertz αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν για την προώθηση της αεριοκίνησης την επόμενη μέρα».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Autohellas Hertz κ. Δημήτρης Μαγγιώρος δήλωσε: «Στόχος της Autohellas για την επόμενη πενταετία αποτελεί η δραστική μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος κυρίως μέσω της Μακροχρόνιας Μίσθωσης. Θέλουμε να αλλάξουμε το μίγμα του στόλου μας και κατευθύνουμε τους πελάτες μας σε λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ρεαλιστικές, όπως τα CNG οχήματα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία μας με τη ΔΕΠΑ θα βοηθήσει
στην προώθηση της αεριοκίνησης ως εναλλακτική μορφή καυσίμου».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επίδειξη της τεχνολογίας CNG στον Βόλο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Σε συντήρηση των δικτύων φυσικού αερίου προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας που έχει, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την τεχνολογική καινοτομία στις υποδομές φυσικού αερίου. Έτσι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «προχώρησε σε κρίσιμες εργασίες συντήρησης στο Δίκτυο Διανομής Βόλου, δίχως να επηρεαστεί στο ελάχιστο η τροφοδοσία των καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, στις 26/07 «η ΕΔΑ ΘΕΣΣ προχώρησε με επιτυχία στην αντικατάσταση βάνας στον αγωγό στο συγκρότημα Βόλου-Αγριάς, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη τροφοδοσία των 28 και πλέον, χιλιάδων τελικών καταναλωτών της περιοχής, μέσω εναλλακτικής οδού συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Με τη βοήθεια ειδικής μονάδας αποσυμπίεσης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνέχισε να τροφοδοτεί αδιάλειπτα με φυσικό αέριο όλο το συγκρότημα, ενόσω η διανομή μέσω του αγωγού είχε διακοπεί προσωρινά λόγω των εργασιών αποκατάστασης.

Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η αποτελεσματική χρήση του CNG σε περιπτώσεις επέμβασης στα δίκτυα διανομής, με σκοπό την βέλτιστη υπηρεσία προς τους τελικούς καταναλωτές και τους χρήστες διανομής, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία φροντίζει, μέσω τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, να μεταδώσει τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει συσσωρεύσει στην τεχνολογία CNG σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Δείτε τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΑ Λογότυπο

Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινάει από σήμερα για τη ΔΕΔΑ, έχοντας ως αφετηρία τη νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας, καθώς και τη δυναμική της παρουσία στα social media. Με τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η εταιρεία, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το φθηνό και φιλικό, προς το περιβάλλον, καύσιμο.

Ειδικότερα, με ένα «κλικ» στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της εταιρείας www.deda.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα:
 Να ενημερωθούν εάν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται βρίσκεται εντός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, καταχωρώντας απλώς τη διεύθυνση.
 Να πληροφορηθούν για όλα τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης, καθώς και για το κόστος σύνδεσης, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί καταναλωτές, δημόσιοι οργανισμοί).

Εάν η ιδιοκτησία βρίσκεται εκτός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, τότε η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταχωρείται στην αρμόδια Διεύθυνση της εταιρείας και ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται σε περίπτωση μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου.
 Να υπολογίσουν το οικονομικό όφελος που έχουν με τη χρήση του φυσικού αερίου. Εισάγοντας το ποσό που καταναλώνουν σε πετρέλαιο, μπορούν αυτόματα να ενημερωθούν για το ποσό εξοικονόμησης χρημάτων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό εξοικονόμησης μπορεί να φθάσει έως και 40% από τη θέρμανση του σπιτιού και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό.

Η νέα ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ είναι προγραμματισμένη και συμβατή με όλες τις κινητές και σταθερές συσκευές. Έχει λιτή δομή και αναβαθμισμένη αισθητική, παρέχοντας αναλυτική πληροφόρηση για όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας μέσα από απλές και εύχρηστες εφαρμογές. Σχεδιάστηκε δε, και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τα στελέχη Πληροφορικής της εταιρείας, χωρίς δηλαδή να γίνει ανάθεση έργου σε εξωτερική εταιρεία, δημιουργώντας κεφάλαιο ενδοεταιρικής τεχνογνωσίας.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του διαδικτυακού εκσυγχρονισμού της εταιρείας, η ΔΕΔΑ έχει πλέον δυναμική παρουσία σε όλα τα social media (Facebook: @Deda.gr, Instagram: deda.gr, Youtube: ΔΕΔΑ, Twitter: @gr_deda, Linked In: ΔΕΔΑ), εντείνοντας την παραγωγή υλικού και την προώθηση των δράσεων της σε όλους τους τομείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας σημείωσε σχετικά: «Με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην εταιρεία μας, αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε την ιστοσελίδα μας ώστε να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική, καθώς και να αποκτήσουμε αξιόπιστη και δυναμική ψηφιακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας μας και να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους πολίτες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα