«Πράσινα» projects για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προσανατολίζεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά την υπογραφή συμφωνιών για την παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών σε τρία σχετικά έργα.
Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ένα έργο με ελληνικό ενδιαφέρον που αναπτύσσει η κοινοπραξία Bioforever, η οποία ιδρύθηκε από εταιρείες που εδρεύουν σε ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες: την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία και εργάζεται για τη δημιουργία ενός βιοδιυλιστηρίου για την παραγωγή αιθανόλης από ξυλεία.
Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, το εργοστάσιο που θα έχει ως έδρα την Ολλανδία θα έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται 35.000 τόνους ξυλείας και να παράγει 8.000 τόνους αιθανόλης ετησίως.
Και άλλα «πράσινα» έργα
Πέραν του project με ελληνική συμμετοχή, η σουηδική RenFuel επιδιώκει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαίου λιγνίνης, αξιοποιώντας ως πηγή τη σουηδική βιομηχανία χαρτοπολτού.
Το σχέδιο αφορά στην ετήσια παραγωγή 70.000 τόνων λιγνίνης, το οποίο με τη σειρά του θα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή περίπου 185.000 τόνων λιπαντικού. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το B’ τρίμηνο του 2023.
Τέλος, η ιταλική Magaldi Power σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ακόμη ενεργειακό έργο στη νότια Ευρώπη. Το εργοστάσιό θα βασίζεται σε μια νέα ιδέα παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής θερμότητας στην οποία ένα ρευστοποιημένο στρώμα άμμου θα παράγει «πράσινη» θερμική ή ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορεί να αξιοποιηθεί κατόπιν ζήτησης.
Η Τράπεζα θα συνεργαστεί με τους υποστηρικτές των παραπάνω έργων μέσω του συμβουλευτικού προγράμματος InnovFin, μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καθοδηγήσει τις εταιρείες σχετικά με τον τρόπο διάρθρωσης των καινοτόμων έργων τους προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρει και η ΕΤΕπ, μελλοντικά παρόμοια καινοτόμα έργα δράσης για το κλίμα θα έχουν επίσης ευκαιρίες υποστήριξης, οι οποίες θα συνδυάζουν οικονομικές συμβουλές με τεχνική και επιχειρησιακή βοήθεια, στο πλαίσιο του επερχόμενου Ταμείου Καινοτομίας, με το εν λόγω εργαλείο να είναι διαθέσιμο από το 2021 και μετά.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας