Connect with us

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Ελληνικά Υδατοδρόμια: Εφικτή η εκκίνηση των δρομολογίων στο Ιόνιο από το καλοκαίρι του 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υδροπλάνο μέσα στη θάλασσα

Συνάντηση εργασίας για τα Υδατοδρόμια είχε η Πρόεδρος του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας» κ. Σ. Ζερβόπουλο και τον Πρόεδρο της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τ. Γκόβα.

Η κυρία Γκερέκου παρακολουθεί από κοντά την πορεία του project έχοντας μάλιστα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αδειοδότηση του πρώτου Υδατοδρομίου στην Κέρκυρα το 2014 με την ιδιότητά της ως Υφυπουργός Πολιτισμού.

Ως εκ τούτου, κατά την διάρκεια της συζήτησης, έμφαση δόθηκε στα Υδατοδρόμια του Ιονίου καθώς η περιοχή αυτή είναι η πλέον έτοιμη για να ξεκινήσουν οι πτήσεις των υδροπλάνων. Σημειωτέον ότι την περίοδο ‪2004-2008‬ τα Υδροπλάνα λειτούργησαν στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

Είχαν ως κύρια βάση την Κέρκυρα και πραγματοποιούσαν πτήσεις προς τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Πάτρα, την λίμνη των Ιωαννίνων και το Brindisi της Ιταλίας.

Παρά τον πιλοτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, δόθηκαν σαφή δείγματα γραφής της αξιοπιστίας των Υδροπλάνων, καθώς κατά την περίοδο λειτουργίας τους πραγματοποιήθηκαν περί τις 15.000 πτήσεις και μετακινήθηκαν ‪180.000‬ επιβάτες χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα σε θέματα ασφάλειας πτήσεων αλλά και λειτουργίας των Υδατοδρομίων.

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, αλλά και οι τουρίστες, που χρησιμοποίησαν τα Υδροπλάνα, ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την δραστηριοποίηση των ευέλικτων αυτών μέσων μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο «Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας» έχει αποκτήσει τις δυο πρώτες Άδειες Υδατοδρομίων στην Ελλάδα (σε Κέρκυρα και Παξούς) και έχει συστήσει, σε σύμπραξη με τα «Ελληνικά Υδατοδρόμια», την εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιόνιου» που είναι ο Φορέας Λειτουργίας των Υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών.

Η ύπαρξη αυτών των υδατοδρομίων και η αναμενόμενη αδειοδότηση απο την Π.Ι.Ν πέντε ακόμη, στα νησιά Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Μεγανήσι, καθιστά το Ιόνιο την πλέον ώριμη αγορά για να ξεκινήσουν οι πτήσεις των υδροπλάνων το 2020.

Τα Υδατοδρόμια στο Ιόνιο μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου Υδατοδρομίων στις λοιπές νησιωτικές, παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές της χώρας μας.”

Η κ. Γκερέκου γνωρίζοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το επισπεύδον Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για την ψήφιση νέου βελτιωμένου νόμου για τα Υδατοδρόμια, καθώς η ίδια από το 2009 συνέβαλε στην δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ως υφυπουργός Τουρισμού αλλά και στην στην αδειοδότηση του πρώτου αεροδρομίου στην Κέρκυρα το 2014.

Δήλωσε παρούσα να συνδράμει και η ίδια, με το θεσμικό της ρόλο στον τομέα του Τουρισμού, όπου χρειασθεί, καθώς με τα υδροπλάνα η τουριστική αγορά θα διευρυνθεί και θα αναπτυχθεί ποιοτικά. Οι Τουρίστες θα μπορούν με ένα καινοτόμο τρόπο να μετακινούνται γρηγορότερα και ασφαλέστερα προς τα μέρη των διακοπών τους αλλά και να αυξάνουν τις επιλογές τους σε επισκεψιμότητα προορισμών.

Συγκεκριμένα η κυρία Γκερέκου δήλωσε:

“Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα νησιά μας να μπορέσουν να συνδεθούν άμεσα με υδροπλάνα στηρίζω αυτό το έργο πολλά χρόνια και πιστεύω ότι η υλοποίηση του θα συμβάλει τα μέγιστα στον τουρισμό αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης αξίζει να πω εδώ ότι είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον. Κατά την συνάντηση επισημάνθηκε.

Και από τις δύο πλευρές ότι τα οφέλη από τη λειτουργία των Υδατοδρομίων θα είναι πολλαπλά. Πέρα από Οικονομικά θα είναι και Κοινωνικά και θα αφορούν πρωτίστως την ποιότητα ζωής των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, κυρίως δε των μικρών και απομονωμένων νησιών.

Η αξιόπιστη και ανελλιπής προσβασιμότητα, που θα εξασφαλισθεί από τις πτήσεις των Υδροπλάνων, θα αναζωογονήσει τις τοπικές οικονομίες των μικρών νησιών αναβαθμίζοντας τον τουρισμό τους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει συνολικά την κοινωνική τους συνοχή.»

image_print

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΘ: Ομαλός ο εφοδιασμός μέσω του Λιμανιού Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΟΛΘ Λιμάνι Θεσσαλονίκης Γερανογέφυρες

Η ΟΛΘ Α.Ε., παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, παραμένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και απρόσκοπτη λειτουργία της εμπορικής κίνησης του Λιμένα συνεχίζει με πλήρη αφοσίωση να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, αναχώρησε από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό τα Σκόπια, σιδηροδρομικός συρμός με φορτίο 30 εμπορευματοκιβωτίων που προορίζεται για βιομηχανίες της γειτονικής χώρας.

Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη διατήρηση της συνεχούς λειτουργίας των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας που εξυπηρετούνται μέσω του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως Πύλη των Βαλκανίων εξυπηρετώντας μία ευρεία ενδοχώρα, άνω των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην ΟΛΘ Α.Ε., είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συνεισφέρουμε ισχυρά στην ευημερία τόσο των εργαζομένων μας όσο και των πελατών και των συνεργατών μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και θα συνεχίσουμε αδιατάρακτα τις προσπάθειες μας στην κατεύθυνση αυτή.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εξαγορά της Pearl

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της «PIRAEUS EUROPE ASIA RAIL LOGISTICS LIMITED» (PEARL Ltd) από την «OCEAN  RAIL LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ» (OCEAN), η οποία ανήκει στον όμιλο COSCO  και τον Α. Παναγόπουλο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, την 27/3/2020, ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αριθ. 707/2020 απόφασή της, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, την από 6/12/2019 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου επί της PEARL Ltd. από την OCEAN και τον Α. Παναγόπουλο.

Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών διαμεταφοράς εμπορευμάτων, την παροχή υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων και την παροχή υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Το Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται το Νέο Λιμάνι στο Σιγρί Λέσβου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρώτη του παράταση πήρε το έργο για τον “Επιβατικό και Εμπορικό Λιμένα Σιγρίου Λέσβου-Α`φάση”. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νέα λιμενικά έργα στην νησιωτική Ελλάδα. Η παράταση του έργου κρίθηκε απαραίτητη λόγω λάθους εκτίμησης της ποσότητας των απαραίτητων εκσκαφών αλλά και λόγω της περυσινής θερινής περιόδου όπου ο ανάδοχος ΕΡΤΕΚΑ, χρειάστηκα να απελευθερώσει µεγάλο τµήµα του χώρου που χρησιµοποιούσε για τις σκυροδετήσει.

Σαν νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης ορίστηκε η 14η Οκτωβρίου 2020. Η ΕΡΤΕΚΑ είχε αναλάβει το έργο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2017. Το αρχικό κόστος του έργου ήταν 14,06εκατ.ευρώ ενώ η εργολαβία συμβασιοποιήθηκε με 9.465.901,38 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8.090.514 ευρώ).

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σηµειώνεται ότι η αρχική συµβατική προθεσµία του έργου έχει καθοριστεί σε δεκαοκτώ µήνες, δηλαδή για τις 12 Μαρτίου 2019. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΠΔΕ.

TO ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το καινούριο λιμάνι στο Σίγρι θα αποτελέσει πύλη εισόδου στο νησί από τη δυτική του πλευρά και χαρακτηρίζεται ως έργο πνοής για το νησί, είναι δε προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ.

Θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τα πλοία που θα εκτελούν δρομολόγια από τη Ραφήνα προς το Σίγρι αλλά και από τη Βόρειο Ελλάδα. Σκοπός της κατασκευής του είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού και επιβατικού λιμένα στο Σίγρι, που αφενός θα εξυπηρετήσει καλύτερα την ήδη υπάρχουσα ακτοπλοϊκή κίνηση, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, γεγονός καθοριστικής σημασίας για το Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Λέσβου, με άμεση θετική επίπτωση στην τουριστική της κίνηση.

Επισημαίνεται ότι η δημιουργία του νέου επιβατικού λιμένα, πέραν της προαναφερθείσας αναβάθμισης των θαλάσσιων συνδέσεων και της καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης ολόκληρης της Βορειοδυτικής Λέσβου, είναι εντελώς απαραίτητη για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Σιγρίου με τη Ραφήνα και τη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εμπορικός και επιβατικός λιμένας καλείται να καλύψει τις παρακάτω ανάγκες:
– τη διαμόρφωση δύο θέσεων πλαγιοδέτησης Ε/Τ-Ο/Γ πλοίων στον επιβατικό λιμένα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

– την εξυπηρέτηση της κίνησης των εμπορικών σκαφών, χωρίς παρεμπόδιση της λειτουργίας του επιβατικού λιμένα (στα ίδια κρηπιδώματα θα εξυπηρετούνται και τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη ανοικτής θάλασσας που προσεγγίζουν στο Σίγρι για εκφόρτωση νωπών αλιευμάτων κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου).

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα