Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ελλάκτωρ: Χρονιά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, σε ποια έργα είναι παρών ο όμιλος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτίριο Ελλάκτωρ

Χρονιά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε εταιρικό, χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ήταν το 2019 για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε κατά τη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιώργος Προβόπουλος, υπογράμμισε πως ο Όμιλος συνεχίζει την υλοποίηση δομικών αλλαγών στο εσωτερικό του, ανταγωνίζεται με αξιώσεις και καταγράφει επιτυχίες σε ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, εξελισσόμενος σταδιακά σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική εταιρική οντότητα. «Πράγματι το 2020, είναι αντικειμενικά μία πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά συνεχίζουμε σταθερά να εργαζόμαστε με στόχο την εξυγίανση του Ομίλου και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας. Αισιοδοξούμε ότι ο Όμιλός μας, ενισχυόμενος καθημερινά, θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ευνοϊκό από αυτό στο οποίο λειτούργησε και λειτουργεί σήμερα», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Καλλιτσάντσης: Η Ελλάκτωρ θα μετασχηματιστεί στον πλέον σύγχρονο όμιλο

«Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη, ηγετική θέση σε όλες τις βασικές του δραστηριότητες, τεχνογνωσία που ελάχιστες εταιρείες έχουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και πολύ περισσότερο δραστηριοποιείται σε κλάδους που στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας πως «Σήμερα ο Όμιλος οργανωτικά, στρατηγικά και από πλευράς εταιρικής διακυβέρνησης, έχει ξεπεράσει τις παθογένειες που κουβαλούσε από την ίδρυσή του το 2000 μέχρι και το 2018, και σύντομα θα μετασχηματιστεί στον πλέον σύγχρονο Όμιλο υποδομών της χώρας».

Ως προς την ενδυνάμωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του μετασχηματισμού του Ομίλου, η συνεχώς βελτιούμενη επίδοση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναγνωρίζεται και από τους διεθνώς αναγνωρισμένους proxy advisors, με προεξέχοντα τον Institutional Shareholder Services (ISS), ο οποίος στην κλίμακα 1-10, με άριστα το 1, αναβάθμισε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πλέον τη βαθμολογεί με 2 στο πεδίο της εταιρικής διακυβέρνησης, με 3 στο πεδίο διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων και με 4 στον τρόπο που αλληλοεπιδρά με την κοινωνία.

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της εταιρικής δομής, την πιο σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2019. Επίσης, στο πλαίσιο της αξιοποίησης μη βασικών συμμετοχών και παγίων και της απλοποίησης της εταιρικής δομής του Ομίλου, πωλήθηκε η συμμετοχή στην ELPEDISON, η συμμετοχή του Ομίλου στην ELDORADO, ενώ προχώρησε η συγχώνευση θυγατρικών με παρεμφερές αντικείμενο και η πώληση μη βασικών παγίων για την αποδέσμευση επιπλέον κεφαλαίων.

Το 2019 ήταν επιπλέον η χρονιά κατά την οποία ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συνεκτιμώντας την ευνοϊκή συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, προχώρησε στην έκδοση διεθνούς, πράσινου ομολόγου, σταθερού επιτοκίου και χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ποσού € 670 εκατ. πενταετούς διάρκειας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο high yield green bond στην Ευρώπη για το 2019 και το πρώτο high yield green bond στην Ελλάδα. Στο ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καταγράφηκε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με περισσότερους από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και μόλις το 25% ελληνικής προέλευσης.

Οι κατασκευές

Στον κλάδο της Κατασκευής και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν, η Διοίκηση παρέμεινε προσηλωμένη στην υλοποίηση της Β’ φάσης αναδιάρθρωσης της ΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αυστηρός έλεγχος σε όλα τα έργα του εξωτερικού, αποφασίστηκε η έξοδος από ζημιογόνα έργα και ολοκληρώθηκαν συνολικά 9 έργα στα Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια του 2019, επίσης, αναθεωρήθηκε η συνολική στρατηγική με δραστικό περιορισμό της γεωγραφικής παρουσίας και αναδιαρθρώθηκε συνολικά η οργανωτική δομή της εταιρείας. Παράλληλα, στα τέλη του 2019, η ΑΚΤΩΡ έγινε η μόνη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, αφού αποπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η Διοίκηση έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή τη Γ’ φάση της αναδιάρθρωσης της ΑΚΤΩΡ, η οποία προβλέπει αθροιστικά όφελος 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023, μέσα από τη δημιουργία κεντρικού τμήματος προμηθειών, αξιοποίηση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών και μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ως προς το χαρτοφυλάκιο έργων της Κατασκευής, το 2019 η ΑΚΤΩΡ εστίασε στην υλοποίηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα και στην υπογραφή νέων συμβάσεων έργων στα οποία η εταιρεία και οι θυγατρικές της έχουν ανακηρυχθεί μειοδότες. Επιπλέον, συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών που έχουν υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά για το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας συνολικού προϋπολογισμού €1,51 δισ. και συμμετέχει στον διαγωνισμό του έργου “Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας” – προϋπολογισμού € 260 εκατ.

Παραχωρήσεις

Στον κλάδο των Παραχωρήσεων, ο Όμιλος διαφοροποίησε και ενίσχυσε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο του, υπογράφοντας σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος αξιοποίησης εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων, για περίοδο 40+10 ετών. Σε ό,τι αφορά στους αυτοκινητοδρόμους, η κυκλοφορία των οχημάτων στα ώριμα έργα κατέγραψε αυξητικές τάσεις το 2019 και έως τις αρχές του 2020 και την επιβολή μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας.

Από τον Μάιο του 2020, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κυκλοφορία σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα. Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ έχει προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης (Εγνατία Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», Πανεπιστημιακά Κτήρια/Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας).

Ανανεώσιμες Πηγές

Στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2019, ο Όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου, με την ολοκλήρωση της κατασκευής τριών αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 105,6 ΜW, διαθέτοντας σε λειτουργία έργα εγκατεστημένης ισχύος 401 MW, στο τέλος του έτους. Εντός του 2020, τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία επιπλέον 90 MW, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Κλάδου ΑΠΕ να ανέρχεται πλέον στα 491 MW. Επιπλέον, 2 έργα συνολικής ισχύος 88 MW είναι υπό κατασκευή, οπότε η μελλοντική συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει σε 579 MW.

Στον κλάδο του Περιβάλλοντος, η ΗΛΕΚΤΩΡ ενδυνάμωσε περαιτέρω την ηγετική της θέση στην αγορά, προχωρώντας σε μία σειρά από στρατηγικές κινήσεις, όπως η εξαγορά του 75% της εταιρείας «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων Α.Ε.» (ASA RECYCLE) και η ολοκλήρωση της επένδυσης για τη νέα Μονάδα Αξιοποίησης Βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Παράλληλα, εντός του Ιουλίου 2019, η ΗΛΕΚΤΩΡ ανακηρύχτηκε «Προτιμώμενος Εταίρος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων. Τέλος, το 2020, η εταιρεία ανανέωσε στο σύνολό τους τις συμβάσεις διαχείρισης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων η διάρκεια των οποίων έληγε εντός του έτους.

Ανάπτυξη Ακινήτων

Στον κλάδο της Ανάπτυξης Ακινήτων, η REDS ολοκλήρωσε τη Β’ Φάση Ανάπτυξης του Smart Park, αυξάνοντας τη συνολική του επιφάνεια σε περισσότερα από 50.000 τ.μ. Tο 2019 σημειώθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας του Πάρκου κατά 9% περίπου σε σχέση με το 2018, η οποία συνεχίστηκε και στις αρχές του 2020 μέχρι την αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού του COVID-19.

Σε συνέχεια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στα μέσα Μαΐου 2020, το Πάρκο κατέγραψε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 19% τον Ιούνιο του 2020 και 15% για τον Ιούλιο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Σημαντικά βήματα προόδου έγιναν και στην ανάπτυξη του Cambas Park, με το Προεδρικό Διάταγμα να βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο και έγκριση, ώστε να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

image_pdfimage_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Πως θα μοιράσει η Κομισιόν τα 625 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει στρατηγική καθοδήγηση για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ετήσια στρατηγική της για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2021 (ΕΣΒΑ). Ο μηχανισμός είναι το βασικό μέσο ανάκαμψης στον πυρήνα του NextGenerationEU, που θα βοηθήσει την ΕΕ να εξέλθει ισχυρότερη και ανθεκτικότερη από την τρέχουσα κρίση. Ο μηχανισμός θα παράσχει δάνεια πρωτοφανούς ύψους 672,5 δισ. EUR και επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς χρηματοδοτικής στήριξης για τα κρίσιμα πρώτα έτη της ανάκαμψης.

Η φετινή ΕΣΒΑ

Η δημοσίευση της ετήσιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάκαμψη εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στην ΕΣΒΑ του περασμένου έτους, η Επιτροπή δρομολόγησε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την έννοια της ανταγωνιστικής βιωσιμότητας.

Η φετινή ΕΣΒΑ αποτελεί την πλήρη συνέχεια της προηγούμενης. Οι τέσσερις διαστάσεις της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας, της δικαιοσύνης και της μακροοικονομικής σταθερότητας που προσδιορίστηκαν στην ΕΣΒΑ του περασμένου έτους εξακολουθούν να είναι οι κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Οι διαστάσεις αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και διασφαλίζουν ότι το νέο θεματολόγιο ανάπτυξης συμβάλλει στη δημιουργία βάσεων για μια πράσινη, ψηφιακή και βιώσιμη ανάκαμψη.

Προκειμένου να επωφεληθούν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τα προσχέδιά τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που περιγράφουν τα εθνικά προγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τα προαναφερθέντα κριτήρια πολιτικής της ΕΕ.

Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών και ιδίως κατά τους κύκλους 2019 και 2020. Τα σχέδια θα πρέπει επίσης να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ενισχύσουν το δυναμικό τους οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, καθώς και να επιτύχουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η Επιτροπή παρέχει επίσης σήμερα πρόσθετη καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης των σχεδίων τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μαζί με ένα τυποποιημένο υπόδειγμα για τα σχέδιά τους.

Εμβληματικά έργα

Με βάση τη συνάφειά τους σε όλα τα κράτη μέλη, τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται και τις δυνατότητές τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, καθώς και να αξιοποιήσουν τα οφέλη από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στους ακόλουθους εμβληματικούς τομείς:

 1. Ενεργοποίηση — Προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 2. Ανακαίνιση — Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
 3. Επαναφόρτιση και ανεφοδιασμός — Προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.
 4. Σύνδεση — Ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.
 5. Εκσυγχρονισμός — Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.
 6. Κλιμάκωση — Αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πλέον ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.
 7. Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων — Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Η εφαρμογή του μηχανισμού θα συντονίζεται από την ειδική ομάδα της Επιτροπής για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων. Ένα διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παράσχει πολιτική καθοδήγηση στην ειδική ομάδα για τη διασφάλιση της συνεκτικής και αποτελεσματικής εφαρμογής του μηχανισμού.

Δηλώσεις

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται στον πυρήνα του NextGenerationEU. Αποτελεί το βασικό μας εργαλείο για να μετατρέψουμε τις άμεσες προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Τα κράτη μέλη χρειάζονται σαφή καθοδήγηση για να διασφαλίσουν ότι το ποσό των 672 δισ. ευρώ του μηχανισμού επενδύεται τόσο για την άμεση οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, όσο και για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Σήμερα, παρουσιάζουμε αυτή την καθοδήγηση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη των εθνικών τους στρατηγικών.»

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα δημοσιεύουμε τη στρατηγική μας για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές για το επόμενο έτος, ξεκινώντας τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, μεριμνώντας παράλληλα για τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα. Σήμερα παρέχουμε επίσης πρόσθετη καθοδήγηση στα κράτη μέλη για την προετοιμασία των σχεδίων τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και προτείνουμε επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής ανάκαμψης και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Καλούμε τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν γρήγορα στην τελική συμφωνία σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε τα χρήματα να αρχίσουν να ρέουν στις αρχές του επόμενου έτους. Σε μια κρίση, ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Από την τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη επέλεξε να αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία: την επανεκκίνηση των οικονομιών μας πάνω σε νέα, πιο βιώσιμη βάση. Και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει το πρωταρχικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η καθοδήγηση που παρέχουμε σήμερα έχει ως στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τους από κοινού συμφωνηθέντες στόχους μας. Όχι μόνο για να μπορέσει η χρηματοδότηση να αρχίσει να ρέει όσο το δυνατόν ταχύτερα για τη στήριξη της ανάκαμψης, αλλά και για να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για πραγματικά μετασχηματιστικές αλλαγές.»

Επόμενα στάδια

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τη νομοθετική πρόταση, ούτως ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η προθεσμία υποβολής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας λήγει στις 30 Απριλίου 2021. Ωστόσο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να υποβάλουν τα προκαταρκτικά προσχέδιά τους από τις 15 Οκτωβρίου 2020. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετάσχουν το συντομότερο δυνατό σε ευρύ διάλογο πολιτικής που θα περιλαμβάνει όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη για την προετοιμασία των σχεδίων τους ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ενώ καλούνται να συνεργαστούν με την ειδική ομάδα ανάκαμψης και τη ΓΔ ECFIN για να συζητήσουν τα προσχέδιά τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα “Ορίζων 2020” της Πράσινης Συμφωνίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Υδρόγειος και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα έρευνας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση και συμβάλλουν στην προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης.

Η χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» πρόσκληση υποβολής προτάσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα ανοίξει αύριο για εγγραφές, θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση λόγω του κορονοϊού μετατρέποντας τις πράσινες προκλήσεις σε ευκαιρίες καινοτομίας.

Η Επίτροπος κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ είναι η τελευταία και μεγαλύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020». Έχοντας στο επίκεντρό της την καινοτομία, η επένδυση αυτή θα επιταχύνει τη δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Επειδή δεν θέλουμε κανείς και καμία να μείνει στο περιθώριο σε αυτόν τον συστημικό μετασχηματισμό, απευθύνουμε πρόσκληση υποβολής συγκεκριμένων δράσεων για νέους τρόπους συνεργασίας με τους πολίτες και βελτίωση της κοινωνικής συνάφειας και του κοινωνικού αντικτύπου.»

Αυτή η πρόσκληση σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία από προηγούμενες προσκλήσεις του προγράμματος «Ορίζων 2020» σε διάφορα σημεία. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των προκλήσεων τις οποίες αφορά, αποσκοπεί σε σαφή, ορατά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά με προοπτική μακροπρόθεσμης αλλαγής. Υπάρχουν λιγότερες, αλλά περισσότερο στοχευμένες, ευρύτερες και ορατές δράσεις, με έμφαση στην ταχεία κλιμάκωση, τη διάδοση και την υιοθέτηση.

Ποιο τομείς χρηματοδοτούνται

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης αναμένεται να αποδώσουν αποτελέσματα με απτά οφέλη σε δέκα τομείς:

οκτώ θεματικούς τομείς που αντικατοπτρίζουν τους βασικούς άξονες εργασίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας:

 • αύξηση των κλιματικών φιλοδοξιών
 • καθαρή, οικονομικά προσιτή και ασφαλής ενέργεια
 • βιομηχανία για μια καθαρή και κυκλική οικονομία
 • κτίρια αποδοτικά ως προς την κατανάλωση ενέργειας και πόρων
 • βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα
 • από το αγρόκτημα στο πιάτο
 • βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα
 • περιβάλλον μηδενικής ρύπανσης, απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες
 • και δύο οριζόντιους τομείς -ενίσχυση της γνώσης και ενδυνάμωση των πολιτών, που προσφέρουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για την επίτευξη των μετασχηματισμών που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα συνεχίσουν την ανάπτυξη των συστημάτων και των υποδομών γνώσης της Ευρώπης. Η πρόσκληση περιλαμβάνει ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση των αναγκών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ιδίως στην Αφρική, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2021 και τα έργα που θα επιλεγούν αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2021.

Στο πλαίσιο των εικονικών ευρωπαϊκών ημερών έρευνας & καινοτομίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης και διαμεσολάβησης για την πρόσκληση σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ποια έργα προτάθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη στο ΕΣΠΑ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ταμπέλα ΕΣΠΑ 2014-2020

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, με αντικείμενο την κατάρτιση προτάσεων για τα έργα που η Περιφέρεια θα εισηγηθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά και το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Στην εν λόγω σύσκεψη, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, ειδικών συνεργατών, διευθυντές υπηρεσιών και τεχνικών συμβούλων, οριστικοποιήθηκε η πρόταση των έργων για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ έγινε και διερεύνηση έργων για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης -η οριστική πρόταση προς το οποίο θα διαμορφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, σε ανάλογη σύσκεψη που συγκάλεσε για τις 2.30 το μεσημέρι στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι τότε, θα οριστικοποιηθεί η μελετητική ωριμότητα των διερευνηθέντων έργων, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των οποίων φθάνει το 1.163.500.000 ευρώ,

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί όλες οι δεσμεύσεις να ολοκληρωθούν έως το 2023, (το 70% έως και το 2022) και οι πληρωμές να γίνουν έως και το 2026.

Στην ίδια σύσκεψη, όπου γνωστοποιήθηκε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την εξαετία 2020 – 2025 θα ανέλθει σε 126 δισ. ευρώ, εξετάστηκαν οδικά έργα που ωριμάζουν μελετητικά προκειμένου να προταθούν για ένταξη στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Τα εν λόγω οδικά έργα είναι τα εξής:

Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη 19.000.000

Παράκαμψη Κάμπου – Σταυροπηγίου 10.000.000

Παράκαμψη Γιάλοβας (πάνω από 15.000.000)

Πυρί – Γύθειο με προϋπολογισμό 60.000.000 ευρώ

Παράκαμψη Βλαχιώτη, 18.000.000

Προσβασιμότητα Ισθμού, 13.000.000

Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό, 20.000.000

Δερβενάκια – Μυκήνες, 28.000.000

Κόμβοι παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών και Κορινθου -Αθηνών, 5.000.000

Παράκαμψη Ξηροπήγαδου,11.000.000

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα