Σε αύξηση του ποσοστού που κατέχουν στην Ελλάκτωρ προχώρησε το δίδυμο των βασικών μετόχων του ομίλου που αποτελείται από τους κυρίου Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτριο Μπάκο. Πιο συγκεκριμένα ασκώντας το δικαίωμα τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ, αγόρασαν το 75% των δικαιωμάτων από την ελεύθερη αγορά αυξάνοντας το ποσοστό τους από το 25,8% στο 28,62%.
Εκτός αυτού έχουν ζητήσει 10 εκατομμύρια από τις αδιάθετες μετοχές. Το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λήγει σήμερα. Τα χρήματα έχουν σκοπό να ελαφρύνουν τα βάρη του ομίλου και να οδηγηθούν σε επενδύσεις.
Η ΑΜΚ Θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ εκάστης και τιμής διάθεσης 0,90 ευρώ.
Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατεθούν και κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:
Α. Ποσό περίπου 98,6 εκατ. για τη συμμετοχή της Εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης.
Β. Ποσό περίπου 20,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.
Όσον αφορά στην αύξηση της Άκτωρ, το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 98,6 εκατ., θα διατεθεί κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:
Ποσό 50 εκατ. για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. (“Bridge Financing”), το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ή και εξόδων δραστηριοτήτων του εξωτερικού.
Από το ποσό των 50 εκατ. μέχρι και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τα 31,8 εκατ., τα οποία κατανέμονται 10,4 εκατ. προς διεθνή έργα φωτοβολταικών πάρκων (τα κύρια κονδύλια είναι 5,1 εκατ. Αυστραλία, 2,4 εκατ. Αγγλία και 2,4 εκατ. Βραζιλία) και 21,4 εκατ. προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Το υπολειπόμενο ποσό 48,6 εκατ. σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο θα διατεθούν:
Τo ποσό 34,0 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδο της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL – ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού (21 εκατ. Αυστραλία, 5 εκατ. Αγγλία και 8 εκατ. Βραζιλία), και τo ποσό 32,8 εκατ. για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Συνολικά, τα 98,6 εκατ. εσόδων της ΑΜΚ θα καλύψουν τις παρακάτω ανάγκες της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ:
Ποσό 44,4 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL – ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην Αυστραλία (26 εκατ.), στη Βραζιλία (11 εκατ.) & στο Ηνωμένο Βασίλειο (7 εκατ.), και ποσό 54,2 εκατ. για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Όσον αφορά στις νέες επενδύσεις, το σύνολο των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διατεθεί, αναλόγως των ευκαιριών και των αναγκών που θα προκύψουν σε αυτήν την αγορά, η οποία αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια, για τους παρακάτω σκοπούς:
1) Εξαγορά, απόκτηση ή συμπλήρωση συμμετοχής σε εταιρείες ειδικού σκοπού που κατέχουν ώριμες άδειες έργων ΑΠΕ, είτε έτοιμων προς κατασκευή είτε ευρισκόμενων στο τελικό στάδιο έκδοσης αυτών, είτε που βρίσκονται εν λειτουργία.
2) Χρηματοδότηση αναπτυξιακών δαπανών όπως για παράδειγμα μελέτες, άδειες και engineering, στο πλαίσιο των εταιρειών ειδικού σκοπού Enercoplan & Sofrano, οι οποίες έχουν άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος έως 496 MW στην κεντρική και νότια Εύβοια, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις προαναφερθείσες εταιρείες ειδικού σκοπού.
3) Συμπλήρωση ιδίας συμμετοχής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στις εταιρείες ειδικού σκοπού “Ανεμοδομική ΑΕΕ” και “Πουνέντης ΑΕΕ” που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα ισχύος 46,2 MW και 42 ΜW αντιστοίχως, στα Άγραφα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV