Newsroom

Ο στόχος της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας ήταν μεταξύ άλλων το θέμα της ατζέντας της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , στη Βουλγαρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov στη Σόφια ,μίλησε για τις ενεργειακές προοπτικές που δημιουργούνται και για τις δύο χώρες

Εκτός από τον αγωγό  φυσικού αερίου IGB που κατασκευάζουν από κοινού οι δύο χώρες , κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην συνεργασία που μπορεί να έχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Και βέβαια, ειδικά στα ζητήματα εξαγωγής και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευτυχές το γεγονός, όπως είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, ότι πολλές φορές η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι το καλοκαίρι, όταν έχουμε έντονους καύσωνες, εκεί που μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Και αντιστρόφως η μεγάλη ζήτηση ενέργειας στη Βουλγαρία είναι το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλές όσο είναι στη Βουλγαρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την επιτυχημένη συνεργασία στην κατασκευή του αγωγού IGB. Αναλυτικά τόνισε: «Για το ζήτημα του IGB, όπως σας είπα έχουν ξεπεραστεί οι κάποιες δυσκολίες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε καθυστερήσεις εισαγωγής υλικών, λόγω του Covid. Θέλουμε ο IGB να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Έχω δεσμευτεί στον κ. Πρωθυπουργό ότι θα καταλήξουμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Είναι θέμα λίγων μηνών, πάντως, να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία».

Τέλος , ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που βρίσκονται σε τροχιά κατασκευής στη Βόρεια Ελλάδα. Υποδομές οι οποίες μπορεί να αποφέρουν οφέλη και στις δύο χώρες μειώνοντας το κόστος από τον τελικό καταναλωτή. Αναλυτικά τα όσα είπε: «Να πω, επίσης, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στον σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, το FSRU, το οποίο δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη. Ανοίγει τις δυνατότητες να μπορέσουμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές, ένας από τους οποίους θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να είναι η Αίγυπτος, με την οποία αναπτύσσουμε μία πολύ στενή ενεργειακή συνεργασία.

Αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, να ρίξουμε τη μέση τιμή του φυσικού αερίου και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο προφανώς ενδιαφέρει και την Ελλάδα, ενδιαφέρει και την Βουλγαρία».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV