Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Το κράτος κρατά το «κλειδί της επιτυχίας» για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ με αφορμή τη διαβούλευση της ΡΑΕ για τις άδειες παραγωγής.

Όπως επισημαίνει, δύο εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδότησαν την έναρξη της νέας προσπάθειας για αντιμετώπιση της αδειοδοτικής παράνοιας που αντιμετωπίζουν οι Α.Π.Ε:

1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη συγκρότηση της ανακοινωθείσας ομάδας εργασίας για την απλοποίηση όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

2. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ολοκλήρωσε την παραλαβή των απόψεων επί του κειμένου αρχών για τις διαδικασίες αδειών παραγωγής που είχε θέσει σε διαβούλευση.

Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές. Όμως το ερώτημα παραμένει: «γιατί αυτή τη φορά τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά και γιατί να πετύχουμε εκεί που τόσες φορές αποτύχαμε».

Το κλειδί της επιτυχίας το κρατά η Πολιτεία.

Το αν θα το χρησιμοποιήσει σωστά, εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: πολιτική βούληση και γνώση.

1. Η πολιτική βούληση έχει εκφρασθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, τόσο στη ΔΕΘ όσο και στον ΟΗΕ, έχει εξαγγείλει δυο εμβληματικές στρατηγικές: την απόσυρση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 και την αύξηση των Α.Π.Ε. σε 35% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030.

2. Η γνώση -και η εμπειρία- υπάρχει στον επιστημονικό κόσμο, τους εργαζομένους και τα στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου των Α.Π.Ε. Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να θεσπίσει το πλαίσιο συνεργασίας και να διαμορφώσει σχέση εμπιστοσύνης με την αγορά ώστε να αξιοποιήσει ταχύτατα τη γνώση της.

Παράλληλα απαιτούνται ρεαλιστικοί στόχοι. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά που θα αλλάξουν την κατάσταση σε ένα μήνα. Απαιτείται πολύ δουλειά, λίγα λόγια, στενή συνεργασία αλλά και θάρρος να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν δυνάμεις τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και τις επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε την Παρασκευή 27/9 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα σχόλια της για τις αρχές απλοποίησης των διαδικασιών άδειας παραγωγής.

Το κείμενο αρχών που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ κινείται σε θετική κατεύθυνση και ενσωματώνει αρκετές ώριμες προτάσεις που είχε διατυπώσει και η ΕΛΕΤΑΕΝ με το ολοκληρωμένο πλαίσιο που κατέθεσε το Φεβρουάριο 2019.

Υπάρχουν όμως σημεία της πρότασης στα οποία η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ισχυρή διαφωνία. Τέτοιο είναι για παράδειγμα η ιδέα για αυτοδίκαιη παύση της άδειας μετά από κάποιο χρόνο. Η ιδέα αυτή αγνοεί την σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις Α.Π.Ε. από το Κράτος.

Με βάση αυτά, η ΡΑΕ όχι απλά πρέπει να αποσύρει την προταθείσα ιδέα, αλλά πρέπει να ζητήσει επιπροσθέτως την κατάργηση του παράλογου τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής.

Υπάρχουν σημεία στα οποία η ΡΑΕ έχει κινηθεί πιο συντηρητικά από ό,τι πρέπει. Σε αυτά πρέπει να επέλθει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.

Παράδειγμα είναι οι διαδικασίες τροποποίησης (μεταφορά ισχύος, συνένωση, κατάτμηση αδειών) που πρέπει να απλοποιηθούν ακόμα περισσότερο από όσο προτείνει η ΡΑΕ, κατά την πρόταση που έχει υποβάλει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Υπάρχουν σημεία της πρότασης, η υιοθέτηση των οποίων καθιστά απαγορευτική την ηλεκτρονική αυτοματοποίηση της διαδικασίας π.χ. η διατήρηση κριτηρίων που δεν έχουν νόημα.

Η βασική κατεύθυνση που διέπει τα σχόλια που κατέθεσε η ΕΛΕΤΑΕΝ στη ΡΑΕ και που αποτελούν τον οδηγό των έως τώρα προτάσεών της, συνίσταται στην ανάγκη η άδεια παραγωγής να αποτελεί μια άδεια σκοπιμότητας που θα χορηγείται με βάση πλήρως τυποποιημένα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, η άδεια παραγωγής δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο ξαφνικού θανάτου ή ποινολόγησης, λιγότερο ή περισσότερο, ώριμων αιολικών έργων που βρίσκονται στα στάδια αδειοδότησης πριν την άδεια εγκατάστασης. Η ιδέα της αυτοδίκαιης παύσης αποτελεί ξαφνικό θάνατο και το τέλος διακράτησης άδικη ποινολόγηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων αυτών αναπτύσσονται από επιμελείς επιχειρήσεις και έμπειρους επιστήμονες και στελέχη, που έχουν αποδείξει την ικανότητά τους στην πράξη και αξίζουν την εμπιστοσύνη των δημοσίων αρχών.

Από τα έργα αυτά, που διαθέτουν άδεια παραγωγής και είναι σήμερα μπλεγμένα στον αδειοδοτικό κρατικό κυκεώνα, θα προκύψει η μεγάλη πλειοψηφία των χερσαίων αιολικών πάρκων που θα υλοποιηθούν και θα εξυπηρετήσουν το στόχο του 2030.

Για αυτό η Πολιτεία (δια του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ) πρέπει:

– Να διασφαλίσει ότι τα έργα αυτά θα παραμείνουν ζωντανά, και

– Να διευκολύνει άμεσα (ήδη πριν την ολοκλήρωση του συνολικού απλοποιημένου πλαισίου) τις τροποποιήσεις για βελτιστοποίηση του σχεδιασμού τους.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Θωμάς: Πολύ ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ελλάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με ταχεία διείσδυση ΑΠΕ (για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε ισχυρό και εν μέσω κορωνοϊού) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας περιέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς κατά την παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης CEPS (Center for European Policy Studies) για τη μετάβαση των περιοχών που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα.

O κ. Θωμάς χαρακτήρισε «μονόδρομο» την ταχεία απολιγνιτοποίηση (με το κλείσιμο όλων των λειτουργούντων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023) για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η χρήση του λιγνίτη είχε ήδη περιοριστεί την τελευταία δεκαετία, με τη μείωση της λιγνιτικής από τις 30.000 στις 10.000 γιγαβατώρες.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την κατάρτιση του masterplan που θα είναι προϊόν ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού και θα αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες στις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη).

Επεσήμανε επίσης ότι «κλειδί» για την υλοποίηση του masterplan αποτελεί η διακυβέρνησή του καθώς και η χρηματοδότησή του, στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχουν τα κονδύλια όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από τον νέο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Έχουμε έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες επενδύσεις που θα αντικαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και τις συναφείς θέσεις εργασίας», είπε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 2 GW και 1 GW αντίστοιχα, πολλά εκ των οποίων θα υλοποιηθούν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έχει συμπράξει επί τούτου με ξένους ομίλους όπως τη γερμανική RWE, την πορτογαλική EDPR και την Maasdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπογράμμισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα είναι πολύ ισχυρό, κάτι που αποτυπώνεται και στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, συμπιέζοντας τις τιμές επ’ ωφελεία των καταναλωτών. Όπως ανέφερε ο κ. Θωμάς το 75% της συνολικής ισχύος 1,6GW που προβλεπόταν να δημοπρατηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών φέτος καλύπτεται από τις δημοπρασίες του Μαρτίου και του Ιουνίου. Ως εκ τούτου, το ΥΠΕΝ μελετά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δημοπρατούμενη δυναμικότητα για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στους διαγωνισμούς για το υπόλοιπο του έτους.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που ανοίγονται για τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και το «πράσινο» υδρογόνο (που θα διερευνηθούν το β’ εξάμηνο του έτους). Ειδική αναφορά έκανε τέλος στην ανάγκη για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας (μέσω των διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων), ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της μεταφορικής ικανότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας έως το 2023, ο διπλασιασμός της μεταφορικής ικανότητας στη διασύνδεση Ελλάδα-Ιταλίας (που προβλέπεται και σε σχετικό Μνημόνιο Ενεργειακής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει Αθήνα και Ρώμη), καθώς η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τα επόμενα χρόνια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΗ: Πλώρη για την υπέρβαση του 1 GW ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2024 – Τα μεγέθη της Επιχείρησης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ

Λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2020 και επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την υπέρβαση του στόχου των 1000 μεγαβάτ ως το 2024 που έχει τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

«Στόχος είναι από 2,5% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχουμε το 10-20% το 2024. Τον περασμένο Δεκέμβριο υποσχεθήκαμε να έχουμε επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, πιστεύουμε όμως ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ καθώς έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 6 GW, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ ώριμων έργων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στάσσης.

Ήδη οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, από 5% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, εφέτος θα ανέλθει στο 25%. «Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την προώθηση του αναπτυξιακού πλάνου μας για τις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής εταιρείας μας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και πρόσθεσε:

«Έχουμε 160 MW σε λειτουργία, 100 MW υπό κατασκευή τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους, 280 MW για τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει μέσω δημοπρασιών τιμή κοντά στα 49 ευρώ/MWh, μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και 120 MW ώριμο χαρτοφυλάκιο σε στάδιο προετοιμασίας προσφορών.

Συνεπώς εκτιμούμε ότι θα προσθέσουμε στην ισχύ μας 650 MW ΑΠΕ τους επόμενους 18-36 μήνες. Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ακόμη ότι:

– Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από 20 εκατ. τόνους το 2019 θα μειωθούν σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024.

– Οι επενδύσεις στα δίκτυα αυξάνονται (από 23% το 2019 σε 30% το 2020) με στόχο την εισαγωγή εργαλείων όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών κ.α.

– Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα έχει μειωθεί περαιτέρω σε 66,3% τον Μάιο.

– Το νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί στόχευση στην «πράσινη ενέργεια», ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας, και τοποθέτηση του πελάτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

BLUE DEAL: Σε νέο έργο το ΚΑΠΕ για τις θαλάσσιες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΚΑΠΕ

Στο ευρωπαϊκό έργο BLUE DEAL συμμετέχει το ΚΑΠΕ, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παρουσία του στα Προγράμματα Μεσογειακού Χώρου Interreg MED και κεφαλαιοποιώντας τα αποτελέσματα του έργου PELAGOS, το οποίο συντόνιζε την προηγούμενη περίοδο. Με 13 εταίρους από 7 μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία και Μάλτα), το έργο BLUE DEAL https://blue-deal.interreg-med.eu/ έχει, αρχικά, ως στόχο να μελετήσει τα τρέχοντα εμπόδια (τεχνικά, διαχειριστικά, οικονομικά, κ.λπ.) που περιορίζουν την αξιοποίηση των θαλάσσιων μορφών ΑΠΕ.

Στη συνέχεια, θα υποστηριχθούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, αλλά και οι εταιρείες που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της γαλάζιας ενέργειας, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα, πάντα σε συμμόρφωση με τους ρυθμιστικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Στις 16/06/2020, διοργανώθηκε διαδικτυακά το πρώτο Διακρατικό Εργαστήριο με την συμμετοχή 37 εκπροσώπων από πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, ΜΜΕ και εθνικές δημόσιες αρχές. Στο Εργαστήριο προτάθηκε μια μεθοδολογία για την ενσωμάτωση της Γαλάζιας Ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό νησιωτικών παράκτιων περιοχών, απευθυνόμενη προς τις δημόσιες αρχές σχεδιασμού κι εφαρμογής πολιτικών. Από ελληνικής πλευράς, σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του ΚΑΠΕ όσον αφορά στον προσδιορισμό του αιολικού δυναμικού σε παράκτιες περιοχές και κατ’ επέκταση στην εκτίμηση της αναμενόμενης ενεργειακής παραγωγής.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν εργαστήρια σε Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, όπου οι 13 εταίροι του έργου θα συνεργαστούν για να προτείνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε περιοχή. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα ολοκληρωμένα μοντέλα ανάπτυξης έργων Γαλάζιας Ενέργειας που θα απευθύνονται τόσο σε δημόσιες αρχές όσο και στον ιδιωτικό τομέα που ενδιαφέρεται να επενδύσει στη σημαντική, αναδυόμενη αυτή τεχνολογική επιλογή. Στην Ελλάδα, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, που αποτελεί πιλοτική περιοχή του έργου, το προσεχές φθινόπωρο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα