Newsroom

Η ΕΛΕΤΑΕΝ σε πρόσφατη ανακοίνωση της επισημαίνει το γεγονός ότι για τις καταστροφές, που επέφερε στην Κεφαλλονιά ο κυκλώνας “Ιανός”, δεν ευθύνονται οι ανεμογεννήτριες ενώ τονίζει πως αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή μας κτυπάει την πόρτα για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να αυξηθεί το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ τουλάχιστον κατά 81% έως το 2050.

Πιο συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

Πρόσφατα έπληξε τη πατρίδα μας ο κυκλώνας Ιανός. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, δεν είναι πλέον άγνωστα στην Ελλάδα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, μας προειδοποιεί και μας απειλεί.

Για αυτό, έως το 2050 πρέπει να αυξηθεί το μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κατά 81% και η Ευρώπη να επιτύχει πια κλιματική ουδέτερη οικονομία. Ειδικά η αιολική ενέργεια κυριαρχεί σε όλες τις εκτιμήσεις για το βέλτιστο ενεργειακό μίγμα διότι είναι φθηνή, καθαρή, με πολλά οφέλη και ελάχιστες και προβλέψιμες επιπτώσεις.

Πρόσφατα, ο κυκλώνας Ιανός χτύπησε ανελέητα πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μετά από ένα τόσο ακραίο και πρωτόγνωρο φαινόμενο, μας λύπησε επιπλέον το γεγονός ότι αυθαιρέτως διακινήθηκε η άποψη ότι για τις καταστροφές στην Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς ευθύνονται οι ανεμογεννήτριες. Εάν αυτό ίσχυε, τότε δεν θα υπήρχαν καταστροφές σε άλλες περιοχές που δεν έχουν ανεμογεννήτριες όπως στην Καρδίτσα αλλά ιδίως στο νησί της Κεφαλονιάς όπως η Άσσος και το Φισκάρδο.

Οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν διάβρωση των εδαφών

Η αλήθεια είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν – και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν – διάβρωση των εδαφών. Άλλωστε τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις κορυφογραμμές όπου τα όμβρια ύδατα έχουν ελάχιστη ταχύτητα καθώς βρίσκονται στην εκκίνηση τους προς τις φυσικές λεκάνες απορροής. Επιπροσθέτως, οι επιφάνειες των οδοποιών και των πλατειών των αιολικών πάρκων είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το σύνολο των εκτάσεων των λεκανών απορροής.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι, όπως κάθε τεχνικό έργο, έτσι και η οδοποιία των αιολικών πάρκων κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ροές των υδάτων και τις λεκάνες απορροής και συνοδεύεται από κατάλληλα τεχνικά και άλλα έργα. Συχνά μάλιστα, τα αιολικά πάρκα επισκευάζουν και βελτιώνουν υφιστάμενους δρόμους από τους πολλούς που έχουν διανοιχθεί πρόχειρα στα βουνά, με ακατάλληλα χαρακτηριστικά και δίχως πρόνοια ανακούφισης των ομβρίων υδάτων.

Όλα τα παραπάνω είναι συμπεράσματα για την αιολική ενέργεια και αποτελούν σαφείς και επιστημονικές απαντήσεις, σε αντίθεση με τις αόριστες και ατεκμηρίωτες δημόσιες τοποθετήσεις προσώπων με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα πραγματικά αίτια των καταστροφών.

Αναλυτικότερα, οποιοσδήποτε καλόπιστος μπορεί να βρει απλές αλήθειες για την αιολική ενέργεια μέσα από την πρωτοβουλία της EΛΕΤΑΕΝ ask4wind. Μπορεί να επισκεφθεί τον δικτυακό τόπο www.ask4wind.gr όπου έχουν αναρτηθεί 22 αλήθειες μαζί με ενδεικτική βιβλιογραφία και πηγές που τις τεκμηριώνουν. Ειδικά για τη σχέση της αιολικής ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες δείτε εδώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV