Νίκος
Καραγιάννης

Οριστικοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η έξοδος από το Ταμείο Ανάκαμψης τεσσάρων αντιπλημμυρικών έργων λόγω της αναδιάρθρωσης του προγράμματων των δράσεων και την προτεραιοποίηση έργων αλλά και την πίεση χρόνου που υπάρχει. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι αποφάσεις απένταξης δεν σημαίνει την αναστολή των έργων αλλά την διαφοροποίηση χρηματοδότησης.

Αυτό που εκτιμάται πως θα συμβεί είναι να υπάρξει αναμονή μέχρι να επαναχρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα με αποφάσεις που λήφθησαν από το Ταμείο Ανάκαμψης στα έργα που ανακαλούνται οι αποφάσεις ένταξης (και οι όποιες τροποποιήσεις τους) είναι:

-Η κατασκευή έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου στο Λασίθι της Κρήτης
-Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας
-Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων
-Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων (Β` φάση)

Τα παραπάνω έργα ύψους 156 εκατ. ευρώ δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όπως αναφέρεται στις αποφάσεις τα αντιπλημμυρικά έργα (με κωδικό 16882) καταργήθηκαν. Την ανάκληση των αποφάσεων ζήτησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως ο φορέας υλοποίησης των έργων αυτών.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι σχετικοί διαγωνισμοί προχωρούν χρηματοδοτικά με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά περίπτωση εξετάζεται η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για τα 4 έργα έχει υποβληθεί πρόσκληση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Επιχειριακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» ΕΣΠΑ 2021-2027. Η ένταξη τους εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεσα προκειμένου να μπορέσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί και έργα για να προχωρήσουν και να τελικά να υλοποιηθούν.

Το status quo των 4 έργων

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για τα 4 έργα.

Η έξοδος τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέχρι αυτά να αποκτήσουν την απαραίτητη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα επιμηκύνει τον χρόνο ολοκλήρωσης τους. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει αυτοί οι διαγωνισμοί.

Στο έργο για την κατασκευή έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου στο Λασίθι της Κρήτης ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2023. Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 53,5 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες.

Για τα Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2023. Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 64,5 εκατ. ευρώ και προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες.

Για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων (Β` φάση) ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 22,3εκατ. ευρώ και προσωρινός ανάδοχος είναι η ΖΙΤΑΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 37,52%. Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες.

Το έργο διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων δημοπρατήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 και υπεγράφη το καλοκαίρι του 2023. Έχει κόστος με ΦΠΑ 15,5 εκατ. ευρώ και ανάδοχος είναι η ΕΝΙΠΕΑΣ. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 30 μήνες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV