Βαγγέλης
Θάνος

Μια σειρά υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο και φιλικό προς το περιβάλλον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης στην  Αττική.

Η Αττική αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας , και ήδη προωθεί τρεις μονάδες των οποίων οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών και έχει ξεκινήσει η Β’ φάση για τα δύο έργα ΣΔΙΤ , με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 630 εκατ. ευρώ.

Τα πρότζεκτ αφορούν τη “Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής” (Φυλή) και τη “Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά” (Σχιστό).

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης αποκάλυψε πως καταστρώνονται σχέδια για άλλες δύο υποδομές επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ήδη ετοιμάζονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Ανατολική Αττική, στην περιοχή της Ραφήνας και στο Λαύριο.

“Λουκέτο” στο ΧΥΤΥ Φυλής

Όσον αφορά τον ΧΥΤΥ που βρίσκεται στην περιοχή της Φυλής , ο κύριος Πατούλης δήλωσε πως στόχος είναι να μπει τέλος στη λειτουργία του μέχρι το 2025.

Αναλυτικά τόνισε “Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας ,αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής”.

ΜΕΑ Γραμματικού

Όσον αφορά την υποδομή που σχεδιάζεται στο Γραμματικό, από την Περιφέρεια εκτιμούν πως εντός του έτους θα έχει υπογραφεί η σύμβαση. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια πριν από λίγες εβδομάδες, είχε κάνει γνωστό πως η κοινοπραξία των εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ είναι εκείνη που πληροί τα τεχνικά κριτήρια για να ληφθεί υπόψη η οικονομική τους προσφορά για το έργο κατασκευής.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι στο Γραμματικό, να κατασκευαστεί, αντί για ΧΥΤΥ, το πρώτο ολοκληρωμένο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Μια μονάδα που δεν θάβονται σκουπίδια, αλλά θα γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την περιοχή.

Η διάρκεια του έργου ανέρχεται συνολικά στους 96 μήνες. Εντός αυτού του διαστήματος υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72.

Φυλή και Σχιστό

Όσον αφορά τις άλλες δύο υποδομές που σχεδιάζονται για τη Φυλή και τον Γραμματικό , και θα υλοποιηθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ, η διαδικασία είναι λίγο πιο πίσω. Έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση του διαγωνισμού και στις αρχές Μαίου ξεκίνησε η Β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, ξεκίνησε το πρώτο εκ των δύο μερών της Β Φάσης των διαγωνισμών, ο οποίος υλοποιείται με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι , με διεθνή τεχνογνωσία και δεκάδες επιτυχημένα παρόμοια έργα.

Σε αυτό το μέρος, οι συμμετέχοντες καλούνται σε διάλογο για να καθοριστούν, με πλήρη διαφάνεια, οι όροι της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Σκοπός του είναι η εκτίμηση ως προς τις τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά, καθώς και η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ, σε σχέση με τα συγκεκριμένα έργα.

Στόχος της Περιφέρειας Αττικής όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των νέων μονάδων απορριμμάτων να μην υπάρχει στην Αττική , ούτε μια χωματερή, και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα.

Εκτιμάται ότι η υλοποίηση αυτών των έργων,  πέραν από το περιβαλλοντικό όφελος, θα οδηγήσει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης από το τέλος ταφής τουλάχιστον κατά τα 2/3.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV