Connect with us

Εγνατία Οδός

Πέμπτη παράταση, λόγω κορωνοϊού αυτή τη φορά, για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγνατία Οδός τον χειμώνα

Ακόμα μία, η πέμοτη στη σειρά παράταση για το διαγωνισμό παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, ολοκληρώνει το παζλ των παρατάσεων στον χώρο των υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 26η Ιουνίου 2020 που είχε οριστεί ως η μέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, δεν ισχύει και το πιθανότερο είναι να οριστεί νέα ημέρα, κάπου μέσα στο Φθινόπωρο.

Αυτή η μετάθεση, δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία. Η πανδημία του κορωνοϊού, ο αποκλεισμός μετακίνησης από την κυβέρνηση και η ραγδαία μείωση της κίνησης ουσιαστικά λειτούργησαν ως μονόδρομος για να αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις μεταφορές, δημιουργεί παγκοσμίως ένα αρνητικό επενδυτικά κλίμα και δεν είναι τυχαίο ότι στην περίοδο που διανύουμε έχουν παγώσει όλα.

Ένα ερώτηματικό που τίθεται είναι, όταν γίνει συγκεκριμένη η νέα προθεσμία, αν μπορέσουν, δεδομένης της κατάστασης, να υποβάλλουν προσφορά και τα επτά σχήματα που έχουν φτάσει μέχρι αυτό το σημείο του διαγωνισμού.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για:

1.ANAS International Enterprise S.p.A.
2.FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]
3.ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
4.SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.
5.VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.
6.ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.
7.ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Το αντικείμενο της παραχώρησης είναι ο βασικός άξονας μαζί με 3 κάθετους άξονες. Δηλαδή ο βασικός άξονας από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου 658χλμ και οι κάθετοι άξονες Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με μήκος και οι τρεις 225χλμ. Υποχρέωση του Δημόσιου είναι να ολοκληρώσει και παραδώσει τους σταθμούς διοδίων που έχουν χωροθετηθεί. Κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να μην έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι κατασκευαστικά, το μεγάλο νέο είναι η ενδεχόμενη αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο τμήματος του άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι μήκους 40χλμ και ενός τμήματος περίπου 10χλμ του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2020 και έκτοτε έχει πάρει αρκετές παρατάσεις λόγω των πολυπλοκότητας που παρουσιάζει αλλά και των πολλών εκρεμμοτήτων που έπρεπε να λυθούν.

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Προσωρινή ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ για τη συντήρηση του άξονα τα επόμενα 2 χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Προσωρινή ανάδοχος ανακηρύχθηκε από την Εγνατία Οδό Α.Ε. η ΑΚΤΩΡ στα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση-λειτουργία του βασικού άξονα των 670χλμ και των κάθετων αυτού αξόνων. Η ΑΚΤΩΡ είναι ο ανάδοχος και των υφιστάμενων συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή στο διαγωνισμό, θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος 140εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9εκατ.ευρώ).

Tα επόμενα βήματα είναι να σταλθούν οι δύο συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, να παρουσιαστούν στη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να υπγοραφούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι υφιστάμενες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα παραταθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι.

Στον διαγωνισμό για τον ανατολικό τομέα ήρθε πρώτη με ποσοστό 65,7% (δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ 48,02%, τρίτη ΤΕΡΝΑ 43,99%). Αφορά στο τμήμα από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες. Τον Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και τους Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και Κομοτηνή-Σύνορα. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας έχει εκτιμηθεί σε 65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 52,41εκατ.ευρώ).

Στο διαγωνισμό για το δυτικό τομέα, μειοδότησε με ποσοστό 65,67%, (δεύτερη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 44,02%, τρίτη η ΤΕΡΝΑ με 41,96%). Αφορά στο τμήμα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας και τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας εδώ έχει εκτιμηθεί σε 75εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 60,48εκατ.ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Egnatia Pass: Η Εγνατία απέκτησε το δικό της ηλεκτρονικό πομποδέκτη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Egnatia Pass

Με τον συγκεκριμένο πομποδέκτη, Egnatia Pass, οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου θα έχουν την δυνατότητα να διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν στον γκισέ για να πληρώσουν με μετρητά ή με κάρτα.

«Η εταιρεία το ετοιμάζει για να λειτουργήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Θα είναι διαλειτουργικό με όλους τους επόμενους αυτοκινητόδρομους. Οι κάτοχοι του Egnatia Pass θα μπορούν να διέλθουν και από τους υπόλοιπους 7 αυτοκινητόδρομους», ανέφερε στο Thestival, ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

«Η Εγνατία Οδός προχωρά στην εφαρμογή του πομποδέκτη, άρα μπορεί να γίνει η πληρωμή των διοδίων χωρίς χρονική καθυστέρηση, ανέπαφα, το οποίο είναι σημαντικό και με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πληρωμή θα γίνεται στην ειδική λωρίδα, όπου ο χρήστης θα μπορεί να φορτίσει τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Σε πρώτη φάση η πληρωμή θα γίνεται με μετρητά, ενώ στο επόμενο διάστημα ο χρήστης της κάρτας θα μπορεί να το κάνει και ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει κάποιο κόστος για την προμήθεια του Egnatia Pass.

Σημειώνεται ότι η διαλειτουργικότητα των διοδίων δεν είχε υλοποιηθεί παρά τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και παρά τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν τους οδικούς άξονες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2013. Η χρήση του πομποδέκτη είναι στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για διέλευση των οδηγών από όλους τους δρόμους της επικρατείας με τη χρήση ενός μόνο πομποδέκτη.

Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Egnatia Pass θα γίνει στο περίπτερο της Εγνατία Οδός ΑΕ στην ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: thestival.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας λόγω εργασιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εγνατία Οδός ΑΕ σχετικά με την εφαρμογή κυκλοφοριακών  ρυθμίσεων λόγω εργασιών συντήρησης στον αυτοκινητόδρομο που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά:

Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» γνωστοποιεί ότι, για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων στο τμήμα από Αμαξάδες (Χ.Θ. 535+000) έως Α/Κ Μέστης (Χ.Θ. 593+000) της Εγνατίας Οδού,  στο υποτμήμα Ανατολικός Α/Κ Κομοτηνής  Α/Κ Μέστης (φάση 1) στην κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, με εκτροπή της κυκλοφορίας προς Σάπες, και αποκλεισμό της εισόδου στην Εγνατία Οδό από Σάπες προς Κομοτηνή σύμφωνα με τα παρακάτω:

Η παρούσα ισχύει από την έναρξη των εργασιών που προβλέπεται τη Δευτέρα  27-07-20 μέχρι το πέρας αυτών, δηλ. την Παρασκευή  18-09-20.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις και τον Κ.Ο.Κ.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα