Νίκος
Καραγιάννης

Την Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά 2018-2024, παρουσίασαν σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά 2018-2024, η οποία εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχεδιάστηκε για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που έχει εγκριθεί στην πόλη του Πειραιά, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Η υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής θα ξεκινήσει άμεσα και με την ολοκλήρωσή της ο Πειραιάς θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τη σημερινή σας παρουσία σε ένα θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τη Δημοτική Αρχή, αλλά για την πόλη και τους δημότες μας συνολικά.
Στις μέρες μας δεν νοείται πλέον σύγχρονη πόλη, η οποία να μην αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά είναι ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης προκειμένου ο Πειραιάς να μετασχηματιστεί σε μια «έξυπνη πόλη».

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Για παράδειγμα θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε σε πραγματικό χρόνο και οι υπηρεσίες του Δήμου θα παρεμβαίνουν άμεσα, ακόμα και με τηλεχειρισμό, σε θέματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η στάθμευση, ο φωτισμός, το κυκλοφοριακό κ.α..

Η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά 2018-2024 σχεδιάστηκε για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που έχει εγκριθεί στην πόλη του Πειραιά, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Η υλοποίησή της θα ξεκινήσει άμεσα. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, όμως, οι καθυστερήσεις στην έγκριση και στην εξασφάλιση των πόρων δεν μας το επέτρεψαν.

Τώρα πλέον που η υλοποίηση της Ο.Χ.Ε. έχει δρομολογηθεί, οι «μηχανές έχουν πάρει φωτιά», έτσι ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να μην έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή την χρηματοδότηση των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δημότης του Πειραιά δικαιούται και απαιτεί από εμάς να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Παρ’ όλη τη μείωση των δημοτικών τελών, στην οποία έχουμε προχωρήσει την τελευταία τετραετία και η οποία με τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχει φτάσει συνολικά το 10%, ο Πειραιάς εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλά δημοτικά τέλη.

Για αυτό και εμείς οφείλουμε τουλάχιστον σε θέματα καθημερινότητας και ανταποδοτικότητας να είμαστε άψογοι. Θέλουμε οι δημότες μας να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε αίτημά τους ή υπόθεσή τους με τον Δήμο, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να χάνουν τον χρόνο τους από γραφείο σε γραφείο.

Η ψηφιακή στρατηγική που έχουμε σχεδιάσει δεν επηρεάζει μόνο θέματα καθημερινότητας. Μια σύγχρονη και «έξυπνη» πόλη με εύρυθμη λειτουργία, όπως ακριβώς εμείς θέλουμε να είναι ο Πειραιάς, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες, επιχειρηματίες και κάθε είδους επενδυτές.

Εκσυγχρονίζοντας την πόλη μας αναβαθμίζουμε και την εικόνα της.
Αξιοποιούμε δηλαδή όλα τα σύγχρονα μέσα για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να τονώσουμε την τοπική αγορά και για να προβάλλουμε τον Πειραιά, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία της πόλης μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πειραιάς την τελευταία τετραετία αλλάζει και συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Όλα εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι σε αποσπασματικές κινήσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το 2014, προεκλογικά και το οποίο αντικατοπτρίζει το όραμά μας για τον Πειραιά. Με πολύ συστηματική και επίμονη δουλειά, μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε ότι το σχέδιο μας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και τα αποτελέσματά του θα είναι εμφανή όλο το επόμενο διάστημα.

Σε όλη την προηγούμενη, πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα για ολόκληρη τη χώρα, καταφέραμε ως πόλη, όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά και να ξεχωρίσουμε. Ο Πειραιάς έχει αναδειχθεί σε μια πόλη με απίστευτη δυναμική για ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική στο έπακρο.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, στην ομιλία του επεσήμανε:

«Όσα παρουσιάζουμε εδώ σήμερα, αποτελούν εν πολλοίς την προσέγγισή μας όσον αφορά την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Πειραιά για τα επόμενα χρόνια, η οποία αναπτύχθηκε με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πληροφορικής και Προγραμματισμού και πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι είναι όμως η Ψηφιακή Στρατηγική;

Είναι ο μετασχηματισμός του Πειραιά σε μια έξυπνη, ανοιχτή και διασυνδεδεμένη πόλη, η οποία θα συνδυάζει Έξυπνες Υποδομές, Έξυπνη Οικονομία και Έξυπνη Διαβίωση.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αντιστοιχούν σε αναγνωρισμένα κενά της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας, με έμφαση στην παραγωγή απτών αποτελεσμάτων και στη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας, τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για έργα και μάλιστα από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και διαφορετικά προγράμματα, αποφασίσαμε να τα μαζέψουμε όλα και σε συνδυασμό με τις ανάγκες που είχαμε ανιχνεύσει (ανάγκες των υπηρεσιών και φυσικά της πόλης), να σχεδιάσουμε την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Πειραιά για τα επόμενα χρόνια.

Με κύριο άξονα βέβαια την Ο.Χ.Ε., στην οποία όπως γνωρίζετε ο Δήμος Πειραιά έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους Δήμους.

Να σας δώσω όμως και άλλο ένα στοιχείο. Το ποσό της Ο.Χ.Ε. που αντιστοιχεί σε έργα που αφορούν την ψηφιακή στρατηγική ανέρχεται σε 7,5% περίπου. Δεν υπάρχει κανένας άλλος Δήμος στη χώρα, ο οποίος να επενδύει ποσοστιαία τόσα χρήματα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, σε Νέες Τεχνολογίες.

Βέβαια, όπως προανέφερα, δεν μιλάμε μόνο για έργα της ΟΧΕ, αλλά και έργα που χρηματοδοτούνται από άλλους φορείς (όπως για παράδειγμα η περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία).

Να σας πω λοιπόν ότι σχεδιάζοντας την Ψηφιακή Στρατηγική, έχουμε μία αποτύπωση:

– Της υφιστάμενης κατάστασης,

– Των αναπτυξιακών προκλήσεων,

– Των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών,

– Του οράματός μας,

– Των επιπέδων παρέμβασης,

– Του οδικού χάρτη των έργων και

– Ενός αρχικού χρονοδιαγράμματος του πλάνου Δράσης.

Επιτρέψτε μου να πω μερικά λόγια σχετικά με τα επίπεδα παρέμβασης:

Το πρώτο αφορά τις Έξυπνες Υποδομές και την εγκατάσταση εξοπλισμού Διαδικτύου των Πραγμάτων σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες της πόλης.

Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε εικόνα για:

– Το φωτισμό,

– Τη στάθμευση,

– Την κυκλοφοριακή συμφόρηση,

– Την ποιότητα του αέρα,

– Τα επίπεδα θορύβου,

– Τη διαχείριση απορριμμάτων,

– Την κατανάλωση ενέργειας κ.λπ.

Το δεύτερο αφορά την έξυπνη οικονομία με:

– Τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (που θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να υλοποιούν τις ιδέες τους στον τομέα κυρίως της γαλάζιας οικονομίας αλλά όχι μόνο),

– Την εγκατάσταση αισθητήρων και τη δημιουργία πιλοτικών ζωνών απομακρυσμένης πρόσβασης,

– Την ανάλυση και διαχείριση των τουριστικών ροών,

– Την υλοποίηση στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης και επικοινωνίας,

– Τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης προορισμού,

– Την ψηφιοποίηση αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και εικονικές περιηγήσεις.

Το τρίτο επίπεδο παρέμβασης αφορά τομείς όπως:

– Ο έξυπνος φωτισμός,

– Η έξυπνη στάθμευση και κυρίως

– Η διαχείριση δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Σε αυτό το τελευταίο θα ήθελα να δώσω έμφαση. Να σημειώσω ότι όλα τα προαναφερόμενα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή τεράστιας ποσότητας δεδομένων στο Δήμο.

Σκοπός μας λοιπόν είναι, η δημιουργία ενός Κέντρου Συντονισμού και Διαχείρισης, στο οποίο θα υποδεχόμαστε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα φιλτράρουμε, θα τα κωδικοποιούμε, θα τα αναλύουμε και τελικά θα έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε αποφάσεις, βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα, κάτι το οποίο κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμο και αποδοτικό για μία σύγχρονη και ποιοτική διακυβέρνηση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σε αυτή τη φάση θέτουμε τις βάσεις αλλά δε σταματάει η προσπάθειά μας. Θα συνεχίσουμε και θα διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα κεφάλαια είτε από το Β΄ άξονα του ΠΕΠ Αττικής είτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Και είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε τελικά να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε μία έξυπνη πόλη και θα δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες να απολαμβάνουν σύγχρονες και καινοτόμες υπηρεσίες».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ψηφιακή στρατηγική είναι ένα από τα ψηφιδωτά του πάζλ που συνθέτουν την ανάπτυξη του Πειραιά και περιέχει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση αλλά και πράγματα έξω από την Ο.Χ.Ε.

Εκείνο που προσπαθεί να απαντήσει και να δώσει μία κατεύθυνση είναι οι προκλήσεις απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα δούμε. Είναι μία οριζόντια στρατηγική πώς η πόλη μας θα αποκτήσει ένα ψηφιακό ιστό, μια ψηφιακή οντότητα, μία ψηφιακή ζωή, μια νέα ψηφιακή λειτουργία.

Η ψηφιακή υποδομή της πόλης αφορά σε πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους : από τον πολιτισμό μέχρι την κίνηση στους δρόμους, από τον τουρισμό και τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και βεβαίως τη λειτουργία του ίδιου του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Είναι ο χάρτης, ο οποίος μας βάζει σε μία νέα εποχή και περιλαμβάνει έργα τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ο.Χ.Ε., τα οποία μπορούν να γίνουν με αυτεπιστασία».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV