Connect with us

Επικαιρότητα

«Έξυπνες» Πόλεις: Το μέλλον των κατασκευών και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας είναι ήδη εδώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την σημασία των έξυπνων τεχνολογιών τόσο στις κατασκευές όσο και στη βιώσιμη κινητικότητα ανέδειξαν οι τοποθετήσεις διακεκριμένων ομιλητών από κορυφαίες εταιρείες και των δύο κλάδων, κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, στα πλαίσια της θεματικής που διέτρεξε και τις δύο ημέρες των εργασιών του: τις «έξυπνες» πόλεις, με εστίαση στην ανάπτυξη ανθεκτικών υποδομών και στην αξιοποίησή τους με λύσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που πλέον έχουν αναχθεί σε αναγκαιότητα.

Αναστάσιος Μουρατίδης, ΟΜΕΚ: Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της διαχείρισης των οδικών υποδομών

Τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής, όπως η νανοτεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η τηλεματική και η ψηφιακή τεχνολογία εισάγονται σταδιακά στην κατασκευή και στην διαχείριση της οδικής υποδομής, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Μουρατίδη, επιστημονικό συνεργάτη της OMEK και καθηγητή ΑΠΘ.

Ωστόσο, βασική πρόκληση για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές θα αποτελέσουν τα οχήματα του μέλλοντος (ηλεκτρικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα, συνδεδεμένα οχήματα).

Σε αυτή τη βάση και με στόχο να καταστεί ευκολότερο το έργο της διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, οδών και οδικών έργων, ο κ. Μουρατίδης παρουσίασε μια σειρά από εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:

– Ψηφιακά προσομοιώματα (digital twins), τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του συνολικού έργου και στην αντιμετώπιση βλαβών και συμβάντων.

– Αυτοματοποιημένη κατασκευή (automated construction), η οποία βασίζεται στην αναγνώριση του περιβάλλοντος μέσω αισθητήρων Laser, σε μαθηματικά μοντέλα, ερμηνείες δεδομένων και ψηφιακή απεικόνιση αλλά και σε εφαρμογές της ρομποτικής για μηχανήματα χωρίς χειριστές.

– Ευφυή συστήματα για ασφαλή εκτέλεση εργασιών (smart work zones), που χρησιμοποιούνται σε οδικά έργα και αποτελούνται από α) φωτεινές/ψηφιακές πινακίδες κατεύθυνσης β) εναλλάξ συμβολή (zipper merge), γ) Εξαρτήματα προειδοποίησης συμφόρησης (rumble strips).

– Συστήματα αξιολόγησης επιπέδου ασφάλειας σε πραγματικό χρόνο, το οποία κυρίως προειδοποιούν και ενημερώνουν οδηγούς για επικίνδυνη οδήγηση, αντίθετη πορεία, κατάσταση οδοστρώματος και γενικά κρίσιμες καταστάσεις στις λωρίδες κυκλοφορίας

Συνοψίζοντας, ο κ. Μουρατίδης κατέληξε ότι οι νέες τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές τομές στις μεθόδους και στα μέσα διαχείρισης οδικών έργων έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της οικονομίας συμπληρώνοντας πως έχουν κατάλληλο πεδίο εφαρμογής, όταν συνδυάζονται με βιώσιμες πρακτικές.

Costanzo Graffi, AECOM: Τα «εργαλεία» για την εξέλιξη των υποδομών

Η εξέλιξη των υποδομών, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της διασυνδεσιμότητας, της «έξυπνης» μετακίνησης και της εξοικονόμησης ενέργειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του Costanzo Graffi, επικεφαλής του τμήματος αυτοκινητόδρομων της AECOM.

Σύμφωνα με το στέλεχος της AECOM, νέοι τύποι υποδομών, νέες μέθοδοι σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης, καθώς και η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών θα καταστούν αναγκαία τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε, ο κλάδος των κατασκευών θα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις αυτές, ενώ η ψηφιοποίηση και οι εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, θα αποτελέσουν δύο σημαντικά «εργαλεία».

Τέλος, ο κ. Graffi δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε τεχνολογικές καινοτομίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και τα wearables, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας στις κατασκευές.

Δήμος Σαπίδης, Siemens: Οι τάσεις που θα φέρουν την «επανάσταση» στις αστικές μετακινήσεις

Τέσσερις είναι οι βασικές τάσεις που θα φέρουν την «επανάσταση» στις μετακινήσεις εντός των πόλεων, σύμφωνα με τον Δήμο Σαπίδη, Head of Smart Infrastructure της Siemens, ο οποίος μίλησε στο 3ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών.

Πρόκειται για τέσσερις άξονες με επίκεντρο το self-learning control, τα διασυνδεδεμένα οχήματα, τα αυτόνομα οχήματα και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Περιγράφοντας τη δομή μιας Flow AI εφαρμογής, που έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της κυκλοφοριακής ροής με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ο κ. Σαπίδης εξήγησε ότι αρχικά «φτιάχνεις ένα σηματοδοτικό πρόγραμμα που να αφήνει χώρο στο ΑΙ να το βελτιστοποιήσει» προσθέτοντας ότι, εν συνεχεία, πραγματοποιείται λήψη δεδομένων για την κυκλοφορία από αισθητήρες, τα οποία, με τη σειρά τους, τροφοδοτούν το μοντέλο AI.

«Ακολούθως, τροποποιούνται συγκεκριμένες παράμετροι, επενεργούμενες από την κυκλοφορία και τελικά λαμβάνεις feedback από την κυκλοφοριακή κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Σαπίδης.

Συνέχισε την παρουσίασή του εξηγώντας τη λειτουργία ενός «έξυπνου δρόμου» και τον τρόπο που αυτή η ψηφιακή υποδομή μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τα αυτόνομα οχήματα, καθώς και τη λειτουργία των ηλεκτρικών λεωφορείων για τη μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικές αστικές μεταφορές.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαπίδης παρατήρησε ότι η ψηφιοποίηση θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να «ξεκλειδωθούν» τεράστιες αυξήσεις στην παραγωγικότητα και να ενισχυθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Fabrice Toulouse: Πραγματικότητα η βιώσιμη αστική κινητικότητα στις «έξυπνες» πόλεις

Το όραμα της Alstom για την «έξυπνη» κινητικότητα ανέδειξε ο Διευθυντής Smart Mobility της εταιρείας, Fabrice Toulouse με την παρουσίαση που πραγματοποίησε στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Toulouse ανέλυσε τις τάσεις της τεχνολογικής καινοτομίας μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συστήματα που συνδιαλέγονται εντός ενός αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος τεχνολογικών εφαρμογών και συσκευών.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, η Alstom επιθυμεί να αποσυνδεθεί από την αποκλειστική κατασκευή τραίνων και τροχαίου υλικού διευρύνοντας το αντικείμενό της με το να καταστεί πάροχος ολοκληρωμένης κινητικότητας.

Το στέλεχος της Alstom μίλησε για μια ευρεία γκάμα καινοτομιών για τους επιβάτες δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και τη διατήρηση της συνδεσιμότητας, με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας του ταξιδιού ενώ σε επίπεδο εταιρειών λειτουργίας αναφέρθηκε σε λύσεις «έξυπνης» κινητικότητας για τους χειριστές (π.χ. οι αυτοματισμοί στην οδήγηση), τη διαχείριση πόρων για τη διαθεσιμότητα του συστήματος και την κυβερνοασφάλεια.

Αναφορικά με τις καινοτομίες που έχει αναπτύξει η Alstom για τις πόλεις, ο κ. Toulouse παρουσίασε ένα πολλαπλό σύστημα εποπτείας και βελτιστοποίησης της αστικής κινητικότητας, με την αξιοποίηση ενός κέντρου πολλαπλών λειτουργιών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας πολλαπλών μέσων, λαμβάνοντας υπόψιν τις κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε αστικό περιβάλλον.

Ειδική μνεία έκανε για τα «επαναστατικά», όπως τα χαρακτήρισε, οχήματα για περισσότερο βιώσιμες και «πράσινες» δημόσιες συγκοινωνίες, όπως το ηλεκτρικό λεωφορείο της εταιρείας, Aptis, συμπεραίνοντας πως η βιώσιμη αστική κινητικότητα στις «έξυπνες» πόλεις όχι μόνο είναι πραγματικότητα αλλά έχει ήδη ξεκινήσει.

Τέλος, ο κ. Toulouse σχολίασε ότι είναι τα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και εξοικονόμηση των κοστών, σημειώνοντας ότι οι αυτοματισμοί δεν συνιστούν απειλή αλλά έρχονται για να καλύψουν υπάρχουσες αδυναμίες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα