Newsroom

«Το λιμάνι του Κατάκολου εκσυγχρονίζεται, μπαίνει σε νέα εποχή και όταν περάσει η πανδημία, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι με ένα σύγχρονο λιμάνι».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατάκολου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, σχετικά με τα έργα και τις προοπτικές του λιμένα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «το λιμάνι Κατάκολου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια τουρισμού στη χώρα, αφού προ πανδημίας είχαμε κάθε χρόνο πάνω από 250 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, που μετέφεραν χιλιάδες επιβάτες».

Ο δήμαρχος Πύργου χαρακτηρίζει προνομιακή τη θέση του λιμανιού στον χάρτη της Μεσογείου και εξηγεί: «Είναι ουσιαστικά η πύλη εισόδου του “κορμού” του τουριστικού ρεύματος προς την Αρχαία Ολυμπία, αλλά φαίνεται ότι οι ξένοι επισκέπτες έρχονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και για άλλους λόγους, όπως για τον αγροτουρισμό, τις φυσικές ομορφιές, την ωραία θάλασσα κ.α.»

Το πρώτο λιμάνι που επισκέπτονται οι κρουαζιέρες στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «τις περισσότερες φορές το λιμάνι του Κατάκολου είναι το πρώτο λιμάνι στην Ελλάδα που επισκέπτονται οι κρουαζιέρες και τις λιγότερες, είναι το τελευταίο στην επιστροφή», προσθέτοντας: «Άρα λοιπόν το λιμάνι μας, ως πρώτο λιμάνι επισκεπτών στη χώρα, μέσω κρουαζιέρας, έχει σημαντική αξία. Είναι εκ των πραγμάτων εθνικής σημασίας, άσχετα αν δεν έχει την υποστήριξη που θα έπρεπε ως τέτοιο».

Σχετικά με τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, ο δήμαρχος Πύργου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες και έχουν προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντάσσονται στο περιφερειακό πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.»

Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «τα έργα πρέπει να γίνουν γρήγορα, διότι το λιμάνι ουσιαστικά έχει μείνει πίσω όσον αφορά στις υποδομές και την εικόνα του.»

Τι αφορούν τα έργα

Μιλώντας αναλυτικότερα για τα έργα, ο δήμαρχος Πύργου λέει ότι «αφορούν αναπλάσεις, αίθουσα υποδοχής που δεν υπάρχει, και παράλληλα θα υπάρχουν όλες οι υποδομές ασφάλειας, ενώ θα υλοποιηθούν και άλλες μικρές εργολαβίες ».

Επίσης, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουμε διασφαλίσει τις μελέτες και τα χρήματα για τις καθαρά λιμενικές υπηρεσίες» και ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι «θα κάνουμε μια αισθητική αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης των καταστημάτων με ενιαία σκίαστρα και άλλες δράσεις».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πύργου μιλάει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και για την νέα μαρίνα, λέγοντας ότι, «υπάρχει έτοιμο ένα master plan, όπου έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη και την παρουσίαση αυτής της προοπτικής στη διεθνή αγορά, ώστε να προσκαλέσουμε και να προκαλέσουμε το ιδιωτικό ενδιαφέρον». Όμως, όπως συμπληρώνει, «αυτά είναι πιο μακροπρόθεσμα σχέδια, άλλα έχουμε ετοιμότητα υψηλού βαθμού».

Με βάση λοιπόν τα έργα που προχωρούν για το Κατάκολο, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι προοπτικές του λιμανιού, είναι αυτές που έχει ο παγκόσμιος τουρισμός και κυρίως η κρουαζιέρα» προσθέτοντας: «Το λιμάνι μας δεν είναι εμπορικό, έχει περάσει η εποχή της σταφίδας και των λιπασμάτων. Έχουμε αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το λιμάνι μας, όσον αφορά τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, την ετοιμότητα σε περίπτωση ατυχήματος ρύπανσης, το ISO χύδην φορτίου κ.α.

Παράλληλα, έχουμε τον παρονομαστή της κρουαζιέρας που πλήττεται τα μέγιστα αυτό το διάστημα από την πανδημία, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα στατικά και μοιρολατρικά, ούτε και να προσαρμόσουμε όλο το μέλλον σε μια πανδημία 2-3 ετών. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν χρειάζεται πανικός. Δεν θυσιάζουμε το μέλλον για τα προβλήματα του παρόντος».

Άλλωστε, τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Κατάκολου δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών.

Περισσότερες από 2900 αφίξεις κρουαζιέρων και 6 εκ. επιβατών τη δεκαετία του 2010

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας από το 2010 έως και το 2019 στο λιμάνι του Κατάκολου κατεγράφησαν 2.891 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, τα οποία μετέφεραν περισσότερους από έξι εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2020 κατεγράφησαν, λόγω των υγειονομικών μέτρων, μόλις 10 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν περίπου 7.500 επιβάτες.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στην διαχείριση πιθανού κρούσματος Covid-19, ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε κατά την διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και φορέων ναυτιλίας ότι «έχουμε αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία, εκ των πραγμάτων, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με τον ΕΟΔΥ, όσο και με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

«Αυτό», όπως σημείωσε, «μας δημιουργεί μια ευκολία στο να κινηθούμε γρήγορα σε όποιο περιστατικό προκύψει», ενώ αναφερόμενος στο ιατρείο που υπάρχει στο Κατάκολο, είπε ότι «είναι κατάλληλα εξοπλισμένο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV