Νίκος
Καραγιάννης

Δυναμικά κλείνει ο Μάιος στον τομέα της Ενέργειας με σημαντικές εξελίξεις σε 2 ενεργά «μέτωπα» αποκρατικοποιήσεων, τη ΔΕΠΑ και την αποεπένδυση στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Στα της ΔΕΠΑ, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται απόσχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων ώστε να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ενώ στην υφιστάμενη εταιρεία θα περιέλθει ο κλάδος των υποδομών, με την ενσωμάτωση σε αυτήν του 100% της ΕΔΑ Αττικής, της ΔΕΔΑ και του 49% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Έπειτα από καθυστερήσεις που ανέκυψαν στην πορεία, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ο εταιρικός μετασχηματισμός της υφιστάμενης εταιρείας βαίνει πλέον προς ολοκλήρωση, με τη γέννηση των «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών», η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας εκχώρησης του 50,1% της «ΔΕΠΑ Εμπορίας». Η διαδικασία του διαγωνισμού που θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να εκκινήσει στο τέλος του επόμενου μήνα με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στην υφιστάμενη εταιρεία, η οποία ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα μετεξελιχθεί σε «ΔΕΠΑ Υποδομών», επίσης θα ενσωματωθεί -σε πρώτη φάση- και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διακρατικά ενεργειακά έργα όπως οι αγωγοί IGB και ο Eastmed, τα οποία σχεδιάζεται να αυτονομηθούν στην πορεία, υπαγόμενα -κατά πάσα πιθανότητα- σε μία κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ Υποδομών», που θα δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Όπως έχει γίνει γνωστό, έχει ήδη καταρτιστεί το business plan τόσο της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» όσο και της «ΔΕΠΑ Υποδομών» με βασικό «αγκάθι» που χρήζει επίλυσης να παραμένει η μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της, ζήτημα που έχει πυροδοτήσει και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εταιρείας κατά την εβδομάδα που διανύουμε. 

Στην εκπνοή του μήνα ωστόσο «κληρώνει» και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες η Επιχείρηση πρέπει να πουλήσει ανταποκρινόμενη, ανταποκρινόμενη μεταξύ άλλων, στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τους Θεσμούς.

Άλλωστε, όπως έχει πολλάκις αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κος Παναγιωτάκης, κεντρική στόχευση στο εξής θα είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια, η οποίο προβλέπει την κατασκευή και απόκτηση ενός αξιόλογου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος τουλάχιστον 2 GW (κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 15πλασιασμό της τρέχπουσας «πράσινης» ισχύος) σε ορίζοντα μέχρι το 2030.

Ως γνωστόν, το πωλητήριο της ΔΕΗ αφορά τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν. Ωστόσο, παρά τις όποιες τροποποιήσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας (Sales Purchasing Agreement), το επικαιροποιημένο business plan και τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της Επιχείρησης για τις προοπτικές κερδοφορίας των Μονάδων, ανεξάρτητα από επιβαρυντικούς παράγοντες όπως τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, οι επιφυλάξεις των υποψήφιων επενδυτών παραμένουν θέτοντας εν αμφιβόλω την ευόδωση της επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εξέλιξη που αξιολογείται ως αρνητική είναι άλλωστε και η απόκτηση 2 λιγιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στην Τσεχία από την Seven Energy έναντι 280 εκατ. ευρώ, κίνηση που από κύκλους ερμηνεύεται ως απόσυρση από τον εγχώριο διαγωνισμό.

Οι εταιρείες που σε αυτή τη φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι ελληνικές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ο Όμιλος Κοπελούζου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και οι ξένες: Seven Energy (Τσεχία), Beijing Guohua (Κίνα) Power και China Western Power (Κίνα).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV