Νίκος
Καραγιάννης

Ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα η κατασκευή του φράγματος Χαβρία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ypodomes.com. Η έγκριση αναμένεται πλέον από τη Διυπουργική Επιτροπή.

Στον αέρα είναι ήδη οι διαγωνισμοί για την εύρεση Νομικού, Τεχνικο και Χρηματο-οικονομικού Συμβούλου που θα βοηθήσουν την Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18) για τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας Διεθνούς Διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το έργο κατασκευής του Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης (Α`φάση).

Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την νέα προσπάθεια είναι πως το έργο θα επιδιωχθεί να γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού καθώς ο ανάδοχος δεν θα έχει επαφή με τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή και τη συντήρηση του Φράγματος και των συνοδών έργων, για χρονική περίοδο που θα ξεπερνά τα 20 χρόνια και με ένα αρχικά εκτιμώμενο κόστος που θα ξεπερνά τα 100εκατ.ευρώ και θα αναλάβει την παροχή νερού στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένης ποσότητας και με συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου προδιαγραφές στην ποιότητα του νερού. Η αποπληρωμή του αναδόχου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν πρόσβαση στο νερό και θα τιμολογούν τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τους καταναλωτές, όπως ακριβώς κάνουν και τώρα. Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποια ενίσχυση από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον έχουν δεσμευτεί 30 εκατ ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για έργο που έχει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΜΠΕ) άρα είναι αρκετά ώριμο. Με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών των νομικών, τεχνικών και οικονομικών συμβούλων, με ολοκληρωμένα και τα τεύχη δημοπράτησης, θα ετοιμαστεί η πρόταση (ίσως μέχρι την Άνοιξη)η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στην Διυπουργική επιτροπή. Εφόσον πάρει το πράσινο φως, επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου.

To έργο θεωρείται κρίσιμο για την περιοχή της Χαλκιδικής καθώς έχει παρατηρηθεί έντονο πρόβλημα λειψυδρίας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος το φαινόμενο κάθε χρόνο είναι και εντονότερο.

Φορέας Υλοποίησης θα είναι το Υπουργείο Υποδομών που βλέπουμε να χρησιμοποιεί το όπλο των ΣΔΙΤ σε έργα που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο ως κλασικά δημόσια έργα. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος στο ypodomes.com “η χώρα έχει ανάγκη τέτοια έργα που θα κινήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι όπως και στο ΒΟΑΚ έτσι και σε αυτό θα έχουμε ενδιαφέρον και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα”.

Οι ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι αρχίζουν και ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες τους που δείχνουν να είναι τελικά πολύ πιο διευρυμένες από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πέρα από το γεγονός ότι βλέπουμε τέτοια έργα να προετοιμάζονται ως ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι δούμε παρόμοιες κινήσεις και σε άλλα κατασκευαστικά πεδία που κλείνουν το μάτι στην ελληνική και διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV