Βαγγέλης
Θάνος

Σταθερά αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)

Η γενικότερη εικόνα στον ενεργειακό κλάδο το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια αναταραχή. Τόσο οι αυξημένες τιμές των καυσίμων όσο και η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν προκαλέσει αναταράξεις.

Ωστόσο , οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια όχι μόνο δεν επηρεάζονται αλλά αντιθέτως επισπεύδονται. Η αναταραχή στα συμβατικά καύσιμα έχει δημιουργήσει μία τάση εγρήγορσης και άμεσων αποφάσεων , με το στόχο να είναι πλέον διττός. Αφενός η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Σε αυτό το ρυθμό κινείται και η Ελλάδα όπου η ζήτηση των επενδυτών για έργα ΑΠΕ παραμένει υψηλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ στον κύκλο Φεβρουαρίου 2022 έφτασαν τις 223.

Η κατανομή

Το εύρος ισχύος των μονάδων κυμαίνεται από υποδομές με ισχύ 0,1 MW μέχρι φωτοβολταϊκά με ισχύ 350 MW. Ενώ οι αιτήσεις προβλέπουν μια μεγάλη γκάμα έργων. Πιο αναλυτικά, στην κορυφή βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά με 73 αιτήσεις , ενώ ακολουθούν τα αιολικά με 70.

Εντύπωση προκαλεί ο υψηλός αριθμός αιτήσεων για ΜΥΗΕ (Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα), με τον αριθμό τους να φτάνει τις 68. Ωστόσο η προβλεπόμενη ισχύς των μονάδων είναι μικρή,  καθώς καμία αίτηση δεν προβλέπει μονάδα με ισχύ μεγαλύτερη από 1 MW.

To παζλ ολοκληρώνουν τα υβριδικά έργα με 7 αιτήσεις και οι μονάδες βιομάζας με 5.

Διαθέσιμος χώρος για ΑΠΕ

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για έργα ΑΠΕ είναι δεδομένο και μάλιστα επισφραγίζεται και στην πράξη.
Ωστόσο αξίζει μια ματιά στα νούμερα για να διαπιστωθεί πως μπορεί να εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, με την επενδυτική έκρηξη για έργα ΑΠΕ και τον πραγματικό χώρο που απομένει για την διείσδυση τους στο ενεργεικό μείγμα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι το 2030 η ισχύς των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φτάνει τα 25 GW. Με τα έργα ανάπτυξης που έχει σε εξέλιξη και σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ  αναμένεται το περιθώριο διείσδυσης των ΑΠΕ να φτάσει στα 28,6 GW. Μια αύξηση δηλαδή κατά 3,6 GW.

Μέχρι στιγμής ο ηλεκτρικός χώρος που έχει καταληφθεί από τις ΑΠΕ φτάνει τα 19,6 GW. Από αυτά,  τα 8,9GW βρίσκονται σε λειτουργία ενώ τα υπόλοιπα 10,7 αφορούν ενεργές προσφορές σύνδεσης.

Με αυτά τα δεδομένα , ο “ηλεκτρικός χώρος” που μένει για τις ΑΠΕ , εάν ληφθεί υπόψη το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που προβλέπει συνολικό χώρο μέχρι το 2030 28,6GW είναι 9 GW. Εάν ληφθεί υπόψη ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε 25 GW, τότε αυτός ο χώρος μειώνεται ακόμα περισσότερο καθώς πέφτει στα 5,4 GW.

Τα στοιχεία ανέφερε με πρόσφατες δηλώσεις του ο κύριος Γιάννης Μάργαρης , αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι αιτήσεις για οριστικές προσφορές σύνδεσης που έχουν κατατεθεί φτάνουν σε ισχύ τα 19,3 GW. Πλησιάζουν δηλαδή σε ισχύ των χώρο που έχουν ήδη καταλάβει τα έργα που λειτουργούν ή που έχουν λάβει όρους σύνδεσης.

Για να αποφευχθεί οποιοδήποτε βάλτωμα ή ασφυξία από αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, ο κύριος Μάργαρης τόνισε πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις ΑΠΕ. Ένα σχέδιο με απλές παραμέτρους που θα ελέγχει τη ζήτηση και θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα των ενεργών προσφορών σύνδεσης που παραμένουν αδρανείς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV