Νίκος
Καραγιάννης

Εκρηκτική ήταν τελικά η χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη (η πρώτη παρουσία Υπουργού Υποδομών σε Γ.Σ. εδώ και 15 χρόνια) άναψε την συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα θέματα του τεχνικού κλάδου και δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων και του Υπουργού που δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων στις οποίες απάντησε.

Το κλίμα ήταν έντονο και το κυριότερο θέμα ήταν φυσικά οι υπερβολικές εκπτώσεις που δίδοντα αφιδώς από τεχνικές και μελετητικές εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη η απογοήτευση. “Είμαστε στη χειρότερη κατάσταση που ήμασταν ποτέ. Το επάγγελμα μας έχει γελοιοποιηθεί” είπε χαρακτηριστικά μέλος του Συνδέσμου που πήρε το λόγο απευθυνόμενος στον Υπουργό ενώ τον επαίνεσε για την παρουσία του.

Από την πλευρά του ο κ.Σπίρτζης ζήτησε “ομογενοποιημένη” πρόταση για την αντιμετώπιση του “Ασυνήθιστα Χαμηλών Εκπτώσεων” καθώς ακόμα και μέχρι σήμερα οι 6 διαφορετικές οργανώσεις του τεχνικού κλάδου δεν έχουν μία ενιαία φωνή. “Φέρτε μου μία ενιαία πρόταση, να διαβουλευτούμε και να το διευθετήσουμε (εννοώντας με κατάθεση τροπολογίας) είπε ο Υπουργός και συνέχισε “να γίνει αυτοκριτική από τον κλάδο για τις μεγάλες εκπτώσεις” ενώ μιλώντας για τα έργα σημείωσε “υπάρχει θέμα με την ωριμότητα των έργων. Μετά την κατάρα του Μαθηματικού τύπου, ήρθε η απόλυτη μειοδοσία και με την εφαρμογή του μέτρου των εγγυητικών επιστολών που υποτίθεται θα έφερνε μεείωση στις εκπτώσεις αλλά τελικά ο τεχνικός κόσμος της χώρας έγινε “δώρο” στις τράπεζες” ενώ είπε πως δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων στις αναθέτουσες αρχές.

Ο ΣΑΤΕ έχει κατεβάσει πρόταση για τον διαχωρισμό των έργων σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα έργα κάτω των 5εκατ.ευρώ που διέπονται από το εθνικό δίκαιο και η δεύτερη άνω των 5εκατ.ευρώ που διέπεται από το ενωσιακό δίκαιο. Για την πρώτη κατηγορία ζητείται η θεσμοθέτηση ενός αλγόριθμού που θα αποτρέπει τις υπερβολικές εκπτώσεις. Πάνω σε αυτό ο Υπ.ΥΠΟΜΕ είπε πως μία τέτοια πρόταση αυτή την εποχή θα απορριπτόταν από τους θεσμούς και πως θα μπορούσε να συζητηθεί από τον Αύγουστο και μετά (μετά την έξοδο από το Μνημόνιο δηλαδή). Από την πλευρά του ο ΣΑΤΕ υποστήριξε πως αυτό το σύστημα ήδη εφαρμόζεται σε Ιταλία και Ολλανδία και στην Ιταλία έχει εκδοθεί και δικαστική απόφαση που “κλειδώνει” την εφαρμογή του.

Μιλώντας για το γενικότερο πλαίσιο του Νόμου των Δημόσιων Έργων 4412/2016 ο Υπουργός είπε ότι αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, όπως η θεσμοθέτηση των πρόδρομων εργασιών για τα αρχαιολογικά και τις απαλλοτριώσεις, η ευθύνη εργολάβων-μελετητών αλλά και αυτών που δίνουν δάνεια εμπειρία. Για το τελευταίο είπε ότι θα πρέπει αυτοί που δίνουν την εμπειρία να συμμετέχουν ως εταιρείες αλλά και με τα στελέχη τους, κάτι που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με το υπό εφαρμογή Μητρώο Μελετών και Έργων.

Επίσης είπε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις Επιτροπές Διαγωνισμών που πρέπει να αποτελείται από μηχανικούς και υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις ειδικά σε μικρότερους φορείς υλοποίησης όπως Δήμοι που πολλές φορές δεν έχουν μηχανικούς και προέτρεψε για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός και σε αυτές τις περιπτώσεις να πραγματοποιούνται προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς του Δημοσίου φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών με την Περιφέρεια Αττικής.

Χαρακτήρισε πετυχημένο το σύστημα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και τόνισε ότι “το σύστημα λειτουργεί” λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι έργο, μελέτη ή προμήθεια ενώ σημείωσε ότι “τώρα έχουμε σωστή προετοιμασία στα έργα, θα ήταν εύκολο 1,5 χρόνο πριν τις εκλογές να δημοπρατούσαμε 10δισ.ευρώ έργα και μετά από 15 χρόνια να συζητάμε για αυτά τα έργα και τα προβλήματα τους, όμως δεν το κάνουμε”.

Νέα τάξη στα Δημόσια Έργα από την επιχειρούμενη κατάργηση στην πράξη του εργοληπτικού πτυχίου και την ισότιμη και με διαφανείς όρους συμμετοχή στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων διαπίστωσε κατά την εισήγησή του προς τις Εταιρείες Μέλη του ΣΑΤΕ ο Πρόεδρος Ζαχαρίας Αθουσάκης. “Ως κλάδος είχαμε κατακτήσει δύο κύριες διαδικασίες που βελτίωσαν στο πέρασμα των χρόνων σε σημαντικότατο βαθμό τα ζητήματα διαφάνειας και βοήθησαν στην ορθή, στην έγκαιρη και στην οικονομικά αποτελεσματική υλοποίηση των έργων: Την εγγραφή στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων που τηρεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών και την πρόσκληση σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων αποκλειστικά μέσω του ΜΕΕΠ για τις ημεδαπές επιχειρήσεις καθώς και την υποχρεωτική χρήση του πρότυπου τεύχους διακήρυξης σύμβασης δημοσίων έργων από όλες τις Αναθέτουσες Αρχές χωρίς παρέκκλιση που δεν έχει λάβει νωρίτερη έγκριση ύστερα από θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων” τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ και συνέχισε: “Και τους δύο αυτούς πυλώνες διαφάνειας, επιχειρεί να παρακάμψει η ΕΑΑΔΗΣΥ με τις ερμηνείες του νομοθετικού πλαισίου βάζοντας τον κλάδο σε περιπέτειες”.

Ως σχετιζόμενο θέμα ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ ανέφερε την μη σύννομη επιλογή των Αναθετουσών Αρχών να δημοπρατούν ως Υπηρεσία / Προμήθεια έργα (ενώ όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους παραπέμπουν σε κατασκευή ενός καθαρά τεχνικού έργου) προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν την πρότυπη διακήρυξη που υποχρεωτικώς ίσχυε κατά την δημοπράτηση των έργων ήδη από τον Οκτώβριο του 2004 χωρίς την δυνατότητα αυθαίρετης και μη επαρκώς αιτιολογημένης απόκλισης και τόνισε ότι το κόστος που καλούμαστε όλοι εμείς να πληρώσουμε εξαιτίας αυτών των παράνομων επιλογών είναι υπέρμετρα μεγάλο, πενταπλάσιο στις περιπτώσεις διακηρύξεων εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων LED και τριπλάσιο περίπου στις περιπτώσεις έργων λειτουργίας ΧΥΤΑ.

Για το φλέγον ζήτημα των υπερβολικών εκπτώσεων στις δημοπρατήσεις έργων, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει κολοσσιαίες διαστάσεις ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ σημείωσε ότι: “Για τα δημόσια έργα από τις 20.10.2017 και μετά όπου υπάρχουν στοιχεία για 18 δημοπρασίες διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος έκπτωσης των προσωρινών αναδόχων ανέρχεται σε 60,18%, ενώ η χαμηλότερη έκπτωση με την οποία αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος ήταν το 42%!.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV