Νίκος
Καραγιάννης

Εκκίνηση του έργου-ΣΔΙΤ για τον άξονα Δράμα-Αμφίπολη έχουμε με την αίτηση ποσού για Τεχνικό Σύμβουλο ο οποίος θα αναλάβει στην κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την ένταξη του νεου οδικού έργου. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείο Υποδομών το οποίο έχει το συγκεκριμένο πλάνο ψηλά στην ατζέντα του.

Θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε πως τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ μαζί με το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα. Επίσης και σε αυτό το έργο έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων.

Στόχος είναι το προετοιμαστεί το έδαφος ούτως ώστε το έργο να εγκριθεί από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ μεχρι τα τέλη του έτους. Στη συνέχεια θα ενταθεί η προσπάθεια με την πρόσληψη συμβούλων για την τεχνικο-οικονομική ωρίμανση του έργου. Αμφότερες οι κινήσεις θα μας οδηγήσουν στην δημοπράτηση του έργου το 2022.

Το κόστος του άξονα εκτιμάται σε 275 εκατ. ευρώ για σύμβαση διάρκειας 27 ετών. Περίπου 3-4 χρόνια θα αφορά την κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα την συντήρηση και λειτουργία.

Ποιος είναι ο άξονας Δράμα-Αμφίπολη

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη και Μαυρολεύκη – Δράμα, συνολικού μήκους 43 χιλιόμετρα.

Αυτό θα περιλαμβάνει αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υφιστάμενης οδού ή και κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων όπου αυτό χρειαστεί.

Συγκεκριμένα η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χιλιόμετρα και κατασκευή περίπου 29,5 χιλιόμετρα νέων τμημάτων.
Τα 16,5 χιλιόμετρα της νέας αρτηρίας θα παρακάμπτουν τους οικισμούς Ροδολίβος και Πρώτης Σερρών και τα 13 χιλιόμετρα αφορούν την κατασκευή του τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη, που περιλαμβάνει και την κατασκευή του κόμβου Δράμας.

Ο δρόμος θα εχει με 21,5 μέτρα πλάτος. Θα έχει χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση, με λωρίδες έκτακτης ανάγκης, 9 κόμβους και 17 γέφυρες.αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά 30 περίπου λεπτά για τα επιβατικά και κατά 45 περίπου λεπτά για τα βαρέα οχήματα η κίνηση στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

Οι οδικές ΣΔΙΤ

Τα έργα οδικών-ΣΔΙΤ είναι πλέον στο προσκήνιο του κατασκευαστικού κλάδου. Η αρχή έγινε το 2018 με το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη. Το δεύτερο έργο είναι το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με τον διαγωνισμό να ξεκινά το 2019. Το τρίτο έργο που μπήκε σε διαγωνιστικούς ρυθμούς είναι το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Τα δύο έργα που συμπληρώνουν πεντάδα, είναι το Δράμα-Αμφίπολη και το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα κόστους 380 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πέντε έργα ξεπερνούν σε κόστος τα 1,8 δισ.ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV