Κινητοποίηση στον επιχειρηματικό χώρο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ετοιμάζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου η δημοπράτηση της νέας Γραμμής 4 για το Μετρό της Αθήνας. Πρόκειται για το project της δεκαετίας στο χώρο των κατασκευών και έρχεται να συμπληρώσει τις άλλες 3 υφιστάμενες γραμμές.
Το ύψος του project που αγγίζει τα 1,5 δισ ευρώ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις του τεχνικού χώρου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τουλάχιστον 6 μεγάλοι όμιλοι της χώρας ετοιμάζονται να κατέβουν και οι συμμαχίες αναμένεται να δημιουργηθούν ανάμεσα σε Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Από την Ελλάδα αναμένεται να δώσουν το παρόν η ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, ΜΕΤΚΑ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγορές ξένες εταιρείες βλέποντας το ποσό του project αλλά και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΕΤΕπ και ΕΣΠΑ 2014-2020, χτυπούν την πόρτα σε εγχώριες δυνάμεις για να κατέβουν απο κοινού στον μεγάλο διαγωνισμό.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι υπήρξε σκέψη να σπάσει ο διαγωνισμός σε 2 τμήματα, δηλαδή να ξεχωρίσουν τα έργα πολιτικού μηχανικού και σήραγγας από τα Η/Μ και τα τρένα αλλά όπως όλα δείχνουν, η πολυπλοκότητα του έργου μάλλον απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο και αν δεν έχουμε εκπλήξεις θα έχουμε ένα διαγωνισμό.
Αυτό όμως τι σημαίνει για την επιχειρηματική κοινότητα; Από τη στιγμή που θα είναι ενιαίος ο διαγωνισμός θα δούμε πιο “μεγάλες” κοινοπραξίες. Θα πρέπει να συμβληθούν δηλαδή οι εταιρείες που έχουν ως κύριο αντικείμενο τα έργα πολιτικού μηχανικού με εταιρείες που εξειδικεύονται στο “tunneling” και με εταιρείες που παρέχουν Η/Μ και τρένα.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλες οι Ελληνικές εταιρείες, ενώ η ΑΚΤΩΡ είναι specialized και στα έργα tunneling. Εδώ περιμένουμε και Ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ για τα έργα Η/Μ και συρμών πιθανότατα θα δούμε μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Alstom και η Ansaldobreda (που πλέον είναι Hitachi).
Αυτό που αναμένεται πλέον είναι το σφύριγμα της έναρξης που δεν είναι άλλο από την προκήρυξη του διαγωνισμού, μέχρι το τέλος Μαρτίου (σύμφωνα με την Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών) προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία των εταιρικών σχηματισμών που θα μας φέρει μέχρι το τέλος του 2018 στην υπογραφή του χρυσού συμβολαίου που θα κρατήσει για τα επόμενα 10 χρόνια.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV