Νίκος
Καραγιάννης

Στην Ελλάδα της κρίσης (που μόλις τέλειωσε;) αποτελεί σπάνια είδηση η πραγματοποίηση ενός πολύ νέου μεγάλου έργου υποδομής λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα εδώ και χρόνια. Αντίθετα ακούμε πολλά, για έργα που θα γίνουν. Αυτά στο παρόν γιατί στο παρελθόν υπήρξαν κάποια “Φαραωνικά” σχέδια που τελικά έμειναν απλά μακέτες. Είχαν όμως τη δική τους ιστορία. Εξαγγελίες, χειροκροτήματα μέχρι και σε δημοπράτηση είχαν φτάσει κάποια, αλλά τελικά γύρισαν στα συρτάρια του Υπουργείου και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Ποιες ήταν όμως οι πιο “τρανταχτές” μακέτες; 

ΝΕΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ ΕΛΑΙΩΝΑ
Για τα ΚΤΕΛ Ελαιώνα ότι και να πεις είναι λίγο. Ένα …Ολυμπιακό έργο που δεκατρία χρόνια μετά είναι μεταξύ γραφειοκρατίας και συρταριών. Πολλές, πάρα πολλές εξαγγελίες, φοβερά σχέδια και όταν φτάνουμε στη βρύση να πιούμε νερό αποδεικνύεται ακόμα μία μακέτα. Ίσως το πιο ταλαιπωρημένο συγκοινωνιακό project σε όλη τη χώρα. Είναι αυτό το έργο μακέτο;

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι μία ιστορία 16 ετών. Το 2001 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης είχε ανακοινώσει τη δημοπράτηση τους μαζί με τα υπόλοιπα έργα στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους. Το έργο ξεχάστηκε και το 2005 το ξανάβγαλε στην επιφάνεια ο τέως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που προσπάθησε να το δημοπρατήσει. Λόγω σφοδρών αντιδράσεων από Δήμους και φορείς το έργο δεν προχώρησε και τελευταία φορά το είδαμε να ανασύρεται το 2010 με σμίκρυνση έργου. Τελικά το έργο παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου καθώς χάθηκε μαζί με την κρίση. Τώρα έχουν βγει από τα συρτάρια ως 2 διαφορετικά project οι επεκτάσεις προς Λαύριο αλλά και η αστική σήραγγα μέχρι την Λ.Βουλιαγμένης.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Λίγο αφότου μπήκαμε στην κρίση, το 2010, στη ΔΕΗΑΝ ανακοινώνουν την φιλόδοξη προοπτική κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου …στον κόσμο (τότε), ισχύος 300MW και κόστους 600εκατ.ευρώ (ίσως και 800εκατ.ευρώ κατά μερικούς). Το πάρκο θα εδράζονταν σε χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης. Ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ …όμως φέτος το καλοκαίρι υπήρξε νέα εξαγγελία για ένα πιο …ταπεινό πάρκο 200ΜW από την ΔΕΗ. Αν θα γίνει αυτή τη φορά; Ας μην ορκιστούμε κιόλας…

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένα μνημείο κακής διαχείρισης δημόσιου έργου και υπόδειγμα προς αποφυγή. Δημοπρατήθηκε το 2001 μαζί με τα υπόλοιπα έργα στους αυτοκινητόδρομους και συμβασιοποιήθηκε κιόλας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε άρχισε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων (που σήμερα θυμίζει έντονα αυτό που γίνεται στο Μετρό Θεσσαλονίκης) που κατέληξε σε κατάρρευση της εργολαβίας και αποζημίωση 68εκ.ευρώ στον ανάδοχο (που με τους τόκους σήμερα ξεπέρασαν τα 100εκ). Το έργο “βυθίστηκε” τελικά και κανείς από τότε δεν το ξανάανεφερε. Τα χρήματα τα χρωστάμε ακόμα.

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ
Πως λέγεται το γήπεδο που ξεκίνησε να χωροθετείται στο Βοτανικό, βρέθηκε στο Ελληνικό, μετακόμισε στο Γουδή και σήμερα αναζητείται; Είναι η πονεμένη δωδεκαετής ιστορία του Νέου Γηπέδου του Παναθηναϊκού. Όσες ιδέες, εξαγγελίες, προτάσεις και αν έγιναν, καμία δεν βρήκε εφαρμογή με αποτέλεσμα η ομάδα που εκπροσωπεί την Ελληνική πρωτεύουσα να παραμένει με το όνειρο κάποιας μελλοντικής χωροθέτησης για την κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου που θα στεγάσει τα όνειρα των “πράσινων” οπαδών. Πάντως οι μακέτες ειδικά στο Βοτανικό ήταν θαυμάσιες…

ΖΕΥΞΗ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
Τη δεκαετία που στην Ελλάδα όλα μπορούσαν να γίνουν, τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησε να ωριμάζει η ιδέα της Ζεύξης Μαλιακού. Μιλάμε για ένα εξωφρενικά θηριώδες έργο με μία τετράγωνη λογική: μία υποθαλάσσια σήραγγα θα ένωνε τις δύο άκρες του Μαλιακού Κόλπου, ξεκινώντας από τα Σκάρφεια και καταλήγοντας στις Ράχες ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μίκραινε κατά 60χλμ. και κατά περίπου 40 λεπτά.  Το έργο έφτασε πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί αλλά οι αντιδράσεις των φορέων της Φθιώτιδας που φοβήθηκαν ότι θα απομονωθούν έκαναν δουλειά και το έργο αναπαύεται σήμερα σκονισμένο σε κάποιο γραφείο.

ΔΥΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΔΡΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Την ίδια εκείνη δεκαετία υπήρξε ένα νέο πλάνο για ανάπτυξη σιδηροδρομικής γραμμής από την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο. Μάλιστα το είχε εγκρίνει και η ΕΕ. Έπειτα το έργο έπεσε πάνω σε δύο αξεπέραστα εμπόδια. Το ένα ήταν η χρηματοδότηση και το δεύτερο και πιο σημαντικό ήταν ….η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που η κατασκευή της είναι τέτοια που απαγορεύει τη διέλευση τρένου. Αυτό αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για να μην προχωρήσει ποτέ το έργο. Πάρα ταύτα υπάρχει ένα τμήμα γραμμής στην Αιτωλοακαρνανία που εκσυγχρονίστηκε, πληρώθηκε και μετά …εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε και σήμερα θυμίζει τις (κακές) μέρες των παχιών αγελάδων με τις ανάλαφρες αποφάσεις έργων.

ACADEMY GARDENS
Εντυπωσιακό, ιδιωτική επένδυση 300εκατ.ευρώ, 2.000 θέσεις εργασίας, αναβάθμιση μίας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, πάνω στην μεγαλύτερη Λεωφόρο που διασχίζει κάθετα την πόλη. Αν το πρότειναν αυτό σε μία οποιαδήποτε -λογική- χώρα του δυτικού κόσμου, θα έτρεχαν να βγάλουν άδειες, να διευκολύνουν την επένδυση και να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι, όχι όμως στην Ελλάδα. Από το 2007 η αναμονή για το Mall Academy Gardens μπορεί να γράψει ιστορία ολόκληρη για την περιπέτεια που έχει τραβήξει για να γίνει από μακέτα, έργο. Σήμερα μετά από απίστευτες διαδικασίες είμαστε σε μία αναμονή για το ΠΔ που θα κάνει το “θαύμα” και θα δικαιώσει την ιώβεια υπομονή των (άτυχων;) επενδυτών ή μήπως μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει γνώμη;

ΝΕΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκεί στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, τα σχέδια για μεγάλα έργα είχαν πάρει διαστάσεις. Ένα από αυτά ήταν η ανισοπεδοποίηση της Ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια περιελάμβαναν νέο αυτοκινητόδρομο με γέφυρες και σήραγγες σε ένα πανάκριβο πλάνο κατασκευής. Τελικά, αυτό δε συνέβη ποτέ, αλλά εκείνα τα εντυπωσιακά φωτορεαλιστικά βίντεο με το πως θα μπορούσε να είναι μία “φουτουριστική” Περιφερειακή θα τα βρείτε στο YouTube. Μία ψηφιακή μακέτα θα έλεγε κανείς.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Το πλάνο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, σχεδιάζεται εδώ και 20 χρόνια. Διασύνδεση από την Αττική, από την Πελοπόννησο, πλάνα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τα πλάνα προς το παρόν είναι μόνο πλάνα και το κόστος ενέργειας της Κρήτης (από τα εργοστάσια πετρελαίου) στοιχίζει ακριβά σε όλους τους συνδρομητές της ΔΕΗ. Αυτή η μακέτα, μάλλον είναι η πλέον επείγουσα να γίνει πραγματικότητα καθώς το ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε περισσότερα από 400εκατ.ευρώ. Τα νέα σχέδια μιλούν για διαγωνισμό το 2018.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV