Βαγγέλης
Θάνος

Μικροί και μεγάλοι παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα . H νέα χρονιά που μπήκε θεωρείται ως η πιο κομβική της τρέχουσας δεκαετίας όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Εντός του 2022 θα δούμε κρίσιμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) να ολοκληρώνονται και άλλα έργα να περνούν από τα χαρτιά στην πράξη.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου ενεργειακού οικοδομήματος θα αποτελέσουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά είναι αυτά που θα συνθέσουν το μίγμα της νέας εποχής.
Σε αυτό το μήκος κύματος πολλοί είναι αυτοί που ζητούν από τις κυβερνήσεις να περιορίσουν ή ακόμα και να σταματήσουν εντελώς τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα. Αντ΄ αυτού να ανοίξουν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων προς τα έργα ΑΠΕ.

Ως εκ τούτου η ζήτηση και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένα καθώς οσμίζονται επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτόν τον ανερχόμενο τομέα. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το ρυθμό που αιτούνται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Μέσα στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Ιανουαρίου η ΡΑΕ βεβαίωσε 20 άδειες για αιολικούς σταθμούς με συνολική ισχύ 318 MW.

Η κατανομή

Δύο άδειες (11-42) για  αιολικά πάρκα  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 53 MW , εξασφάλισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ . Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή ενός σταθμού (11MW), με 13 ανεμογεννήτριες στους Δήμους Ερμιονίδας, Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων .
Ο δεύτερος σταθμός θα αποτελείται από  10 ανεμογεννήτριες (42MW),  και θα υλοποιηθεί στο Δήμο Αρριανών , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Άλλη μια μεγάλη άδεια χορηγήθηκε στην Mpoumistos wind Farm Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Η άδεια προβλέπει αιολικό σταθμό ισχύος 37,8MW, στους Δήμους Ξηρόμερου και Ακτίου – Βόνιτσας , της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 18 ανεμογεννήτριες , εγκατεστημένης ισχύος 42,3MW εξασφάλισε η VECTOR Αιολική Νότιας Δεσφίνας ΑΕ. Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή των εγκαταστάσεων στον Δήμο Δελφών.

Μια επιπλέον μεγάλη άδεια χορηγήθηκε στην «WIND AND SOLAR HELLAS 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,
εγκατεστημένης ισχύος 33 MW.
Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον σταθμό με 11 ανεμογεννήτριες στους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 25,2
MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25,2, χορηγήθηκε στην «ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΙΝΒΕΣΤΜΕΝΤΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Το πλάνο αναφέρει κατασκευή των εγκαταστάσεων στους Δήμους Αργιθέας και Πύλης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επίσης , μια ακόμα βεβαίωση έλαβε η «ΚΑΔΜΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 22,0 MW. Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει σταθμό με 4 ανεμογεννήτριες, στο Δήμο Αλίαρτου – Θεσπιών και στο Δήμο Θηβαίων , της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το παζλ των “μεγάλων” αδειών ολοκληρώνεται με την W E GRAIGOS NEW ENERGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε, που εξασφάλισε βεβαίωση για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 37,2 MW. Η άδεια αναφέρει την κατασκευή σταθμού στον Δήμο Λοκρών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Άδειες μικρότερης ισχύος

Επιπλέον χορηγήθηκαν 12 άδειες χαμηλότερης ισχύος αλλά εξίσου σημαντικές για το ενεργειακό οικοδόμημα. Κάθε Watt που προέρχεται από ΑΠΕ έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πιο συγκεκριμένα άδειες για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έλαβαν οι:
– Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ( 18 MW)
-ΑΝΕΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (4MW)
– ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΕΦΥΡΟΣ ΣΥΝ.ΠΕ (4,8 MW)
-Α/Π ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (11,5 MW)
-ΑΙΟΛΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.( 3,3 MW)
-Α/ Π ΣΤΑΥΡΟΣ – Κ. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ( 11,5 MW)
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ( 3 MW)
-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ( 3 MW)
-ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ( 3 MW)
-KAVISSOSHILL ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ( 3,4 MW)
-ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ Ι Κ Ε ( 3,4 MW) και ( 3,4 MW).

Οι εγκαταστάσεις για τα νέα αιολικά πάρκα θα βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε όλες τις περιφέρειες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η βεβαίωση των αιτήσεων από την ΡΑΕ δεν μεταφράζεται ως τελεσίδικη κατασκευή του έργου.
Μετά από την ΡΑΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και του όρους σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, που είναι και το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα.
Ωστόσο η βεβαίωση της ΡΑΕ παραμένει ένα κρίσιμο και ουσιαστικό βήμα στην πορεία προς την κατασκευή ενός έργου ΑΠΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV