Connect with us

Εγνατία Οδός

Εγνατία: Πυρ ομαδόν για τα διόδια απο Καραμανλή, Καλογιάννη, Μανιάτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρ ομαδόν για τα διόδια της Εγνατίας Οδού δέχεται το Υπουργείο Υποδομών καθώς χθες αντέδρασαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις οι κ.Καραμανλής και Καλογιάννης ενώ και ο κ.Μανιάτης από προχθές είχε μιλήσει για “ταπείνωση Σπίρτζη”.

Πιο συγκεκριμένα ο Τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μίλησε για διγλωσσία και ανικανότητα στο θέμα των διοδίων και συνέχισε: Η διγλωσσία και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε ό,τι αφορά τα διόδια.

Από το “Δεν Πληρώνω” ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ως κυβέρνηση -εν μια νυκτί- στην αύξηση των διοδίων της Εγνατίας από 66% εώς και 150%, όπως συμβαίνει στο σταθμό των Μαλγάρων, όπου το τίμημα από 1,20 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 3 ευρώ.

Από το “όλοι να διέρχονται ελεύθερα” υπερδιπλασίασε τις τιμές στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι ένας οδηγός που διανύει τη διαδρομή Πτολεμαΐδα – Χρυσούπολη, να καταβάλλει στο εξής 15,51 ευρώ από 8,40 που πλήρωνε μέχρι σήμερα.

Κι όλα αυτά, σε έναν αυτοκινητόδρομο που είναι ήδη κατασκευασμένος από ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους κι όχι από ιδιώτες. Έναν αυτοκινητόδρομο, του οποίου η κυβέρνηση αυξάνει τα διόδια σε τέτοιο βαθμό που θα δικαιολογούνταν μόνο αν χρηματοδοτούνταν η κατασκευή του έργου από την αρχή.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δώρο στον υποψήφιο παραχωρησιούχο. Και δεν σταματά εκεί, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να προβεί και σε νέες αυξήσεις των διοδίων μελλοντικά».

Ο Σταύρος Καλογιάννης, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών έκανε λόγο για εξευτελισμό της Κυβέρνησης καθώς όπως σημειώνει:

“Ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ πολέμησαν λυσσαλέα, με κάθε τρόπο, σε κάθε βήμα, τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν χάρη σε αυτές τις συμβάσεις. Έταζαν διάλυση των συμβάσεων παραχώρησης. Ως Κυβέρνηση,
λησμονώντας όλα όσα υποστήριζαν, προχωρούν μία νέα σύμβαση παραχώρησης, της Εγνατίας οδού (Απόφαση 63/2017 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής).

Υποσχέθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο την κατάργηση των σταθμών διοδίων. Έπραξαν το αντίθετο επιβάλλοντας, το 2017, διόδια σε νέους σταθμούς (ΦΕΚ 4156Β’/2017).
Δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Ξεπερνώντας κάθε όριο λαϊκισμού και υποκρισίας ανακοίνωσαν, τον Δεκέμβριο 2017, ότι οι κάτοικοι μόνον ορισμένων (!) Δήμων, δεν θα κατέβαλαν διόδια όταν κινούνταν επί της Εγνατίας οδού! Έτσι, επελέγησαν μόνον οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου στην Ήπειρο, οι οποίοι –εάν εγγράφονταν σε κατάλογο του Υπ.
Υποδομών– δεν θα κατέβαλαν διόδια κινούμενοι από την περιοχή τους προς (και από) τα Ιωάννινα. Ο Γιαννιώτης που κατευθύνεται στην Ηγουμενίτσα καταβάλει διόδια, ο Θεσπρωτός που ταξιδεύει προς Ιωάννινα δεν καταβάλει! Ουδείς γνωρίζει τα κριτήρια, που πρυτάνευσαν για την έκδοση τέτοιων γελοίων, και οπωσδήποτε αντισυνταγματικών, Αποφάσεων, ούτε βέβαια είχε εκπονηθεί κάποια σχετική μελέτη. Μόνα κριτήρια ο άκρατος λαϊκισμός, η πολιτική κουτοπονηριά και υποκρισία. Αυτή είναι η εφαρμογή αριστερής πολιτικής στην πράξη.

Advertisement

Καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ήταν απολύτως βέβαιο, όπως ρητά τονίζαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η προκλητικά αδικαιολόγητη, άδικη και εντελώς αστήρικτη Απόφαση.

Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση 70%) της τιμής των διοδίων της Εγνατίας. Παράλληλα, καταργεί κάθε προσωρινή (όπως η ίδια την ονομάζει), απαλλαγή καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία και στους
καθέτους άξονες αυτής! (ΦΕΚ 2090Β’/2018).

Η λύση για τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας οδού, είναι να εφαρμοστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, με
διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς τους τακτικούς χρήστες. Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι τη σχετική εντολή είχα δώσει, ως αναπληρωτής Υπουργός, τον Μάρτιο 2013.

Αλήθεια, γιατί επί πέντε χρόνια δεν εφαρμόζεται; Ποιοι λόγοι επιβάλουν την μη εφαρμογή της, ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται από αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης; Σίγουρα όχι οι πολίτες”.

Ο Γιάννης Μανιάτης Τομεάρχης της Κ.Ο της ΔΗΣΥ κάνοντας τη δική του παρέμβαση στο θέμα όπως δηλώνει «Με την νέα ΚΥΑ που υπέγραψε μαζί με τον κ. Τσακαλώτο ο πολύς κ. Σπίρτζης,

· Ο υπέρμαχος του κινήματος «δεν πληρώνω»,

· Ο άτεγκτος διαπραγματευτής και υπερασπιστής των συμφερόντων του Ελληνικού δημοσίου απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των παραχωρησιούχων των πέντε οδικών αξόνων που πριν λίγους μήνες με την δική του υπογραφή τους έδινε μόνον επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωσή των έργων,

· Ο άνθρωπος που θα μείωνε τα διόδια,

· Ο Υπουργός που θα εφάρμοζε εκπτωτικές πολιτικές για τους συχνούς χρήστες και τις ειδικές ομάδες πολιτών

· Ο μπροστάρης που θα γκρέμιζε μαζί με τους φλογερούς μαχητές του κινήματος «δεν πληρώνω» τα μετωπικά διόδια των Αφιδνών

Advertisement

· Ο Υπουργός που θα εφάρμοζε πρώτος τα ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία οδό αλλά πριν λίγες μέρες πήρε πίσω αυτή του την απόφαση,

έρχεται σήμερα και επιβάλει τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων της Εγνατίας Οδού αυτή τη φορά βάζοντας πλάτη στους κακούς υποψήφιους παραχωρησιούχους της Εγνατίας Οδού, έτσι ώστε ο διαγωνισμός παραχώρησης του οδικού άξονα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να γίνει ελκυστικότερος για κάθε ενδιαφερόμενο, όχι όμως για τους πολίτες των τεσσάρων Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας .

Όμως δεν σταμάτα μόνο στην αύξηση αυτή, η ΚΥΑ προβλέπει πως από 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται κάθε απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων, με την εξαίρεση τους άνεργους που σε αυτούς είναι πράγματι γαλαντόμος, τους δίνει την δυνατότητα να διέρχονται δωρεάν, όταν δείχνουν την κάρτα ανεργίας.

Εξάλλου για όλα αυτά έχει τρανταχτό άλλοθι για ακόμη μια φορά. Η επιλογή του αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Η απόλυτη ταπείνωση!!!»

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα