Connect with us

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Συζητείται η βελτίωση της σύνδεσης με την Πέλλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγνατία Οδός τον χειμώνα

Το ζήτημα της σύνδεσης του Νομού Πέλλας με την Εγνατία Οδό επανέφερε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης Διονύσης στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κ. Κουτσούκο Κωνσταντίνο, την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής παρουσίασε την πρόταση του, την οποία είχε καταθέσει και στο παρελθόν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Νομό Πέλλας. Ενημέρωσε τον κύριο Κουτσούκο ότι ο Νομός Πέλλας είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει σύνδεση με το πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο της χώρας με αποτέλεσμα να μένει αποκομμένος από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενώ παράλληλα, στάθηκε και στο γεγονός ότι αυτό λειτουργεί αποθαρρυντικά και για την εξαγωγική δραστηριότητα ενός Νομού κατά βάση αγροτικού, με μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα.

Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης ζήτησε καθορισμό με νέα χάραξη
α. της οδού Γιαννιτσά – Αλεξάνδρεια – Νησέλι, και την ένταξη αυτής στο δίκτυο καθέτων της Εγνατίας Οδού, και
β. του 3ου κομματιού Βέροια – Νάουσα (σύνδεση κάθετης με Εγνατία Οδό ), ώστε ο Νομός Πέλλας να έχει ολοκληρωμένη σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Παράλληλα τόνισε στον κ. Κουτσούκο ότι σε παλαιότερη συνάντηση που είχε ο ίδιος με την διοίκηση της περιόδου 2012-2015, είχε ενημερωθεί από τον τότε Πρόεδρο ότι υπάρχει ο σχεδιασμός ώστε να αιτηθεί από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» η χρηματοδότηση της μελέτης του κόμβου Νισελίου – Αλεξάνδρειας και η σύνδεση αυτού με το δρόμο Έδεσσα – Γιαννιτσά – Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια αυτά ζήτησε από τον κύριο Κουτσούκο να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της μελέτης προκειμένου αυτό το μεγάλο έργο να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Από την πλευρά του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της «Εγνατία Οδος Α.Ε.» συμφώνησε με τον Βουλευτή ότι είναι αναγκαίο να ζητηθεί, με τεχνικό δελτίο, η χρηματοδότηση της μελέτης και να γίνει το πρώτο βήμα.

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Είναι η παραχώρηση θέμα «ανωτέρας βίας»;

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εγνατία Οδός τον χειμώνα

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Εγνατίας Οδού εκφράζοντας την αντίθεσή του στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική -σε οικονομικό επίπεδο- για το ελληνικό κράτος.

Αναλυτικά:

Όλοι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, εξαιτίας των γεγονότων ανωτέρας βίας από την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19. Εκτός των υγειονομικών επιπτώσεων οι πολίτες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις βιώνουν την πανδημία με διακοπή δραστηριοτήτων, απώλεια θέσεων εργασίας, μερική απασχόληση, μειώσεις εσόδων – μισθών και ανασφάλεια.

Αντιθέτως, για τους ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς που έχουν συμβληθεί με το Κράτος με “συμβάσεις παραχώρησης”, αρκεί η “γνωστοποίηση γεγονότος ανωτέρας βίας” για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Οι κατ’ ευφημισμό “συμβάσεις παραχώρησης” (εφόσον η χρηματοδότησή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από το Κράτος και τους πολίτες) είναι θωρακισμένες έναντι όλων των συνθηκών ανωτέρας βίας.

Το μόνο που χρειάζεται από μέρους τους είναι μία “απαίτηση αποζημίωσης” προς το Κράτος ή, αναλόγως των συμφερόντων, μια αναθεώρηση της σύμβασης (όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους), ενώ παράλληλα με περίσσια θράσους, δηλώνουν ότι «το 2020 είναι μία απαιτητική χρονιά λόγω πανδημίας, αλλά θα είναι καλύτερη από άποψη κερδοφορίας σε σχέση με το 2019!».

Άλλωστε σε βάθος χρόνου αφαιρούνται ολόκληρα τεχνικά αντικείμενα των παραχωρήσεων και ανατίθενται στους ίδιους για κατασκευή τους πλέον ως δημόσια έργα, χωρίς καμία επιβάρυνση της παραχώρησης, χωρίς νέο διαγωνισμό.

Ποιο είναι τελικά το κοινωνικό (υψηλό κόστος διοδίων για τους πολίτες, μη απαλλαγή ευπαθών ομάδων κ.α.) και το οικονομικό όφελος από τις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα;

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε καθημερινή ρευστότητα, από το υστέρημα των πολιτών-χρηστών στους ιδιώτες και ταυτόχρονα θα τους χρηματοδοτούμε όταν τα πλάνα τους δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο υπολόγιζαν;

Στο αντίποδα αυτών η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, ο μόνος δημόσιος φορέας που διαχειρίζεται αυτοκινητόδρομο (την Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες), ο οποίος:

– Παρότι στερούνταν μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων διοδίων λόγω της σκανδαλώδους δέσμευσής τους από την πιστώτρια τράπεζα,

– Παρότι η χιλιομετροχρέωση των διοδίων στο δίκτυό της είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με τους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους

– Παρότι εφαρμόζεται απαλλαγή διοδίων των ευπαθών ομάδων καθώς και μόνιμων κατοίκων προς τις διοικητικές περιφέρειες τους και

– Αποζημιώσεις, αλλά προβαίνει και σε δωρεές προς το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου υπήρχε κοινωνική ανάγκη αυτή την χρονική περίοδο.

Θεωρούμε ότι οι καταστάσεις που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε το τελευταίο διάστημα κάνουν πρόδηλο όσο ποτέ ότι η ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας για όλους, αλλά και η δημόσια διαχείριση των υποδομών, αποτελούν βασικούς πυλώνες θωράκισης των κοινωνικών αναγκών και περαιτέρω μοχλός ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.

Επειδή, δυστυχώς, και η παρούσα Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει στο πρόγραμμα την Παραχώρηση και της Εγνατίας Οδού, εύλογα αναρωτιέται κάποιος, ποια άραγε είναι η «Ανωτέρα Βία» που επιτάσσει αυτούς τους σχεδιασμούς;

Στις νέες συνθήκες που έρχονται η άμεση ακύρωση της παραχώρησης δημόσιων υποδομών και η επιστροφή υπό δημόσιο έλεγχο όλων των παραπάνω κοινωνικών αγαθών μπορούν να δώσουν ουσιαστική προοπτική στην κοινωνία για την εξυπηρέτηση των πραγματικών της αναγκών.

Δείτε το mini ντοκιμαντέρ του Συλλόγου Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

https://www.youtube.com/watch?v=ffugVJzYYsA&t (διάρκειας 10 λεπτών)

https://www.youtube.com/watch?v=bOaTPJs4Vyk (διάρκειας 2 λεπτών)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Σημαντική μείωση κατά 63% στα τροχαία τον Απρίλιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Απριλίου, που ήταν σε ισχύ στη χώρα οι περιορισμοί μετακινήσεων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε στην Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες σημαντικότατη μείωση και των τροχαίων συμβάντων.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 το σύνολο των ατυχημάτων μειώθηκε κατά 63%, εκ των οποίων τα ατυχήματα με τραυματισμούς ήταν μειωμένα κατά 54% (6 έναντι 13) και τα ατυχήματα υλικών ζημιών μειωμένα κατά 66% (24 έναντι 66).

Η μέση μείωση των ατυχημάτων κατά 63% είναι μικρότερη σε σχέση με τη μέση μείωση της κυκλοφορίας που κατά το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 75%, διαφορά που εκτιμάται ότι οφείλεται στις αυξημένες ταχύτητες που ανέπτυσσαν κάποιοι οδηγοί εκμεταλλευόμενοι την πολύ αραιή κυκλοφορία.

Με την πλήρη άρση των περιορισμών των υπεραστικών οδικών μετακινήσεων από σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στον αυτοκινητόδρομο, να τηρούν τα όρια ταχύτητας, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας και σε καμία περίπτωση να μην κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Επίθεση Βαρεμένου στον Καραμανλή για την Εγνατία Οδό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Δελτίο τύπου απέστειλε ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση για την Εγνατία Οδό όπου χαρακτηρίζει “Βατερλώ” για τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή στη Βουλή. Υποστηρίζει δε ότι “ο κ.Καραμανλής επιχειρώντας να απαντήσει σε σύγχυση και απόλυτη αδυναμία να δικαιολογήσει  την τοποθέτηση σε θέσεις διοίκησης δημόσιων οργανισμών, ανθρώπους που εμπλέκονται σε υπόθεση σκανδαλώδους διαχείρισης έργων στο τμήμα Παναγιά-Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, με ζημία 76 εκ. € για το Δημόσιο”. Από όλη την δεξαμενή των αρίστων που διαφημίζατε, δεν βρήκατε άλλους ή μήπως το δόγμα σας είναι κάθε δεξιός είναι και καλός σε ό,τι κι αν έχει αναμιχθεί, ρώτησε ο κ. Βαρεμένος.

Ο κ.Βαρεμένος ισχυρίζεται πως ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά είπε εμμέσως ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να διεκδικήσει τα 76 εκ.€, τα οποία σύμφωνα με αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής, προσπαθώντας να  κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, έκανε λόγο για «πρόβλημα σε κάποια έγγραφα» (!), ενώ πρόκειται για πλαστογράφηση συμβατικών στοιχείων και άλλες λοβιτούρες υπερκοστολογήσεων. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αντιπερισπασμού ώστε να απεγκλωβισθεί από το αδιέξοδο, ο υπουργός ανέφερε ανακριβώς ότι ο κ. Σπίρτζης είχε παραπέμψει τον σημερινό υφυπουργό κ. Παπαθανάση για το κύκλωμα των πλαστών εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ, ενώ αυτό είχε γίνει μετά από πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

Ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως για το θέμα της Εγνατίας Οδού, ο υπουργός επανέλαβε ότι το έργο κατασκευάσθηκε, αποφεύγοντας την ταμπακιέρα για την ουσία, δηλ. τις κραυγαλέες υπερκοστολογήσεις, όπως επίσης ότι τα σπασμένα θα πληρώσουν πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφού τα αχρεωστήτως καταβληθέντα 76 εκ.€ παραπέμπονται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Καραμανλή, στις καλένδες, ως αιωνίως χρωστούμενα και μηδέποτε επιστρεπτέα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα