Νίκος
Καραγιάννης

Βήμα-βήμα προχωρά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της προετοιμασίας τόσο του αναδόχου σχήματος όσο και της Εγνατίας Οδού. Να θυμίσουμε ότι από την σχετική διαγωνιστική διαδικασία το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS επικράτησε.

Ο αρχικός στόχος που υπήρχε για κλείσιμο από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2022 δεν επετεύχθη λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για την παραλαβή του άξονα αλλά και της ολοκλήρωσης της προσυμβατικής περιόδου.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι το οικονομικό κλείσιμο να γίνει εντός του 2023 και σε χρόνο που πιθανότατα θα είναι μετά τις εθνικές εκλογές. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2023, το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει έσοδα της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά το έσοδο από το κλείσιμο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Προς το παρόν υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η αδειοδότηση των σηράγγων της Εγνατίας Οδού από την αρμόδια Δημόσια Αρχή Σηράγγων, η εκκίνηση λειτουργίας όλων των σταθμών διοδίων, η θέσπιση του ύψους των διοδίων, η ολοκλήρωση του χρηματοοικονομικού μοντέλου βάσει της σημερινής επιτοκιακής πραγματικότητας κ.α.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών διοδίων είμαστε πολύ κοντά στo κλείσιμο αυτής εκκρεμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα λειτουργούν στο σύνολο τους οι 18 μετωπικοι σταθμοί και συνολικά 36 από τους 40 πλευρικούς.

Με την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων θα συναφθεί η σύμβαση και θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ στη συνέχεια θα γίνει η γνωστή διαδικασία κύρωσης από τη Βουλή και υπογραφής της σύμβασης πακέτο με το οικονομικό κλείσιμο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η “βασίλισσα” των αυτοκινητόδρομων

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ θα σημάνει και την είσπραξη του υψηλότερου τιμήματος στην ιστορία του Ταμείου καθώς πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ. Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects θα αναλάβουν την διαχείρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων της για 35 χρόνια.

Σημαντικό θα είναι και το κατασκευαστικό αντικείμενο που θα αναλάβει ο παραχωρησιούχος. Το κυριότερο είναι η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του τμήματος Χαλάστρα-Εύζωνοι ενώ επίσης συμπεριλαμβάνεται η βαριά συντήρηση του άξονα, αναβαθμίσεις στις σήραγγες κ.α.

Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects θα παραλάβει από την Εγνατία Οδός Α.Ε. τον βασικό άξονα των 658 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου αλλά καις 3 κάθετους άξονες 225 χιλιομέτρων. Είναι οι άξονες Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αυτή την παραχώρηση γίνεται η “βασίλισσα” των αυτοκινητόδρομων καθώς θα διαχειρίζεται πάνω από 1.500 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα. Πέρα από τα 883 χιλιόμετρα της Εγνατίας, διαχειρίζεται ως παραχωρησιούχος την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα), Νέα Οδός (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), Κεντρική Οδός Ε65 (Σκάρφεια-Ράχες και Ξυνιάδα-Τρίκαλα) ενώ συμμετέχει και στην Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα).

Παράλληλα η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα, του βόρειου τμήματος του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία και συμμετέχει και στην κατασκευή του Πάτρα-Πύργος).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV