Νίκος
Καραγιάννης

Σε αντίστροφη μέτρηση για την νέα της σελίδα περνάει η Εγνατία Οδός καθώς ο πολυετής διαγωνισμός για την παραχώρηση της οδεύει προς ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως έγινε γνωστό, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετά βήματα μέχρι να φτάσουμε στις υπογραφές και να αλλάξει χέρια η Εγνατία Οδός, δηλαδή απο κρατική να περάσει στον έλεγχο του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS.

Όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον διαγωνισμό στο ypodomes.com η ολοκλήρωση της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα όμως πρέπει ακόμα να γίνουν αρκετά για να δούμε την ολοκλήρωση της παραχώρησης του οδικού άξονα.

Ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι να εκδοθεί η ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών της πρώτης αύξησης της τιμής των διοδίων από 3 λεπτά που είναι σήμερα σε 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Αυτό προβλέπει και η διακήρυξη του διαγωνισμού. Να θυμίσουμε πως στους υπόλοιπους υπεραστικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας η χρέωση έχει διαμορφωθεί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Στη συνέχεια (μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης) προβλέπεται και δεύτερη αύξηση από τα 4 λεπτά στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα είναι να δημιουργηθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– EGIS PROJECTS. Αυτό, θα δώσει σάρκα και οστά στην υπόσταση του νομικού προσώπου που θα αναλάβει τις τύχες της Εγνατίας Οδού. Αντίστοιχες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί και για τις ανάγκες λειτουργίας των παραχωρήσεων σε Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Μορέα και Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σηράγγων στο επίπεδο πέντε από την ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Η Εγνατία Οδός διαθέτει δεκάδες σήραγγες ειδικά στο δυτικό της τμήμα που διασχίζει μεγάλους ορεινούς όγκους όπως η Πίνδος.

Τα τελευταία βήματα

Στη συνέχεια όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes η σύμβαση θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή των Ελλήνων. Εκεί θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους και η σύμβαση θα κυρωθεί. Το ίδιο έχει συμβεί και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.

Τα δύο τελευταία βήματα είναι φυσικά και τα πιο σημαντικό. Θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για διάστημα 35 ετών με ποσό που υπολογίζεται κοντά στα 1,35 δισ. ευρώ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS.

Το τελευταίο βήμα για την Εγνατία Οδός για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της είναι το οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού με την απόδοση του παραπάνω ποσού στο ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί θα κλείσει και ο διαγωνισμός ο οποίος κρατά εδώ και αρκετά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο “καλεντάρι” του ΤΑΙΠΕΔ στον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει, είναι πως το οικονομικό κλείσιμο τοποθετείται για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, άρα προς το τέλος του έτους.

Τι αναλαμβάνει ο παραχωρησιούχος

Από εκεί και έπειτα η αλλαγή του καθεστώτος στον άξονα και το πέρασμα της στο νέο σχήμα θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς μιλάμε για ένα σύμπλεγμα δρόμων περίπου 900 χιλιομέτρων με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να περαστούν στον παραχωρησιούχο. Σημειωτέον στο νεό σχήμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με 75% και η EGIS με 25%.

Στο νέο σχήμα θα περάσουν η Εγνατία Οδός, δηλαδή ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου αλλά και τρεις κάθετοι άξονες: Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Να σημειώσουμε πως στις 28 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση για την συντήρηση και λειτουργία του άξονα σε ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η διατήρηση ή όχι της σύμβασης θα αποφασιστεί από το νέο σχήμα.

Λίγο αργότερα θα πρέπει να ξεκινήσουν και τα έργα τα οποία δεσμεύεται μέσω της παραχώρησης να πραγματοποιήσει ο παραχωρησιούχος. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η ολοκλήρωση της αναβάθμισης σε αυτοκινητόδρομο του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, η ολική βαριά συντήρηση του άξονα και των τριών κάθετων (συμπεριλαμβάνονται γέφυρες και σήραγγες), η δημιουργία ΣΕΑ κ.α.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV