Connect with us

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Μέσα στο Φθινόπωρο οι δεσμευτικές προσφορές για τον άξονα-φιλέτο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, κάτι που αναμένεται για το προσεχές φθινόπωρο οπότε και θα έχει οριστικοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης του asset για διάστημα 40 ετών. Όλα δείχνουν ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα λάβει χώρα αρχές του 2019, αν και ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 έκανε λόγο για έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της παραχώρησης του οδικού άξονα μήκους 900 χλμ.

Να σημειώσουμε ότι ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού εκδήλωσαν τα παρακάτω σχήματα:

1. Anas International Enterprise S.p.A.
Η Anas International Enterprise S.p.A., δραστηριοποιείται ως ο υπεύθυνος φορέας για έργα εξωτερικού της Anas S.p.A., η οποία είναι η υπεύθυνη αρχή της Ιταλίας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου και των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

2. Ένωση Προσώπων ROADIS Transportation Holding S.L.U., AKTΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
Η ROADIS Transportation Holding S.L.U είναι θυγατρική της PSP Investments Canada, Inc. η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων με έδρα τον Καναδά.

Η AKTΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. είναι εταιρεία συμμετοχών σε παραχωρήσεις και παροχή υπηρεσιών. Είναι θυγατρική της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.

3. Ένωση Προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
Η VINCI HIGHWAYS S.A.S είναι θυγατρική εταιρεία της VINCI Concessions S.A.S. και δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση αυτοκινητοδρόμων. Η εταιρεία εδρεύει στη Γαλλία.

Η VINCI CONCESSIONS S.A.S δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων.

Οι ανωτέρω εταιρείες είναι θυγατρικές του γαλλικού ομίλου VINCI ο οποίος έχει διεθνή δραστηριότητα. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, παραχωρήσεις και ενέργεια.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.-ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, είναι ελληνικός βιομηχανικός όμιλος με διεθνή δραστηριότητα στους τομείς της Μελέτης-Προμήθειας-Κατασκευής (έργα EPC), της μεταλλουργίας, της ηλεκτρικής ενέργειας και της εμπορίας φυσικού αερίου.

4. Ένωση Προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., EGIS PROJECTS S.A.
Η ΓEK TEΡNA Α.Ε. είναι εισηγμένη ελληνική εταιρεία με δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών, τις παραχωρήσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη θερμική ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εξορύξεις και τα ακίνητα.

Η EGIS PROJECTS S.A. αναπτύσσει και διαχειρίζεται έργα υποδομής μεταφορών και είναι μέλος του γαλλικού ομίλου EGIS, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των αερομεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας.

5. Ένωση Προσώπων DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD
Η DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH είναι εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Γερμανία.

Η DIMERA LTD είναι επενδυτικός όμιλος ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των καταναλωτικών αγαθών, τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία.

6. Ένωση Προσώπων SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A
Η SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD είναι εταιρεία με έδρα την Κίνα η οποία δραστηριοποιείται στις επενδύσεις, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διαχείριση των υποδομών μεταφορών.

Η DAMCO ENERGY A.Ε. είναι ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ενεργειακών έργων και στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία είναι θυγατρική του ομίλου Κοπελούζος ο οποίος έχει δραστηριότητα στους τομείς παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων, του φυσικού αερίου, στις παραχωρήσεις, των ακινήτων και των υπηρεσιών.

7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM (Intertoll Capital Partners B.V. / J&P – AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP)
Η Intertoll Capital Partners B.V. είναι εταιρεία με έδρα την Ολλανδία και μέλος του ομίλου Intertoll ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη υποδομών και λειτουργία αυτοκινητοδρόμων και έχει έδρα την Ουγγαρία.

Η J&P Άβαξ είναι εισηγμένη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορα έργα παγκοσμίως.

Η Aberdeen European Infrastructure Partners II LP είναι εταιρεία επενδύσεων (fund) εστιάζοντας κυρίως σε επενδύσεις έργων υποδομής με μορφή Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (έργα ΣΔΙΤ)

8. FREYJA HOLDINGS SARL (Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp)
Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι θυγατρική της Macquarie Group Limited και αποτελεί διαχειριστή επενδύσεων ο οποίος διαχειρίζεται σε διεθνές επίπεδο ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποδομές, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ
Η ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ είναι κατασκευαστική εταιρεία, μέλος του ομίλου RAVAGO S.A.. Οι δραστηριότητες της RAVAGO περιλαμβάνουν τη διανομή πολυμερών χημικών προϊόντων, υλικά κατασκευής κ.α.

Μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αφορά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης νέων σταθμών διοδίων, των οποίων ο συνολικός αριθμός θα ανέρχεται σε 38 (18 μετωπικοί μαζί με τους τέσσερις στους κάθετους άξονες και 20 πλευρικοί), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση των κ. Σπίρτζη-Τσακαλώτου του Μαΐου 2017. Ωστόσο, αριθμός από τους σχεδιαζόμενους νέους σταθμούς βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ για ορισμένους δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου. Πάντως, ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται να είναι ο πρώτος στον οποίο θα εφαρμοστεί το αναλογικό σύστημα διοδίων βάσει του οποίου η χρέωση ανά χιλιόμετρο θα διαμορφωθεί σε 0,03 ευρώ. Πάντως, το ύψος του τιμήματος δεν προσδιορίζεται μόνον από τα οικονομικά μεγέθη της Εγνατίας Οδού, αλλά είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οδικός άξονας, γεγονός από το οποίο θα εξαρτηθεί σε ποιο βαθμό θα απαιτηθούν εργασίες συντήρησης.

Σημειώνεται ότι επτά επενδυτικά σχήματα έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι όμιλοι της χώρας (Άκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος) κοινοπρακτικά με ξένους παίκτες.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα